Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můj je skvělý, Teodorka (5měs.) hlídává sám od prvního týdne.. zatím pořád ještě kojím, ale není u nás problém střídat prso a lahvičku.. teď je s malým tak 2-3dny v týdnu, kdy já jdu do práce.. z práce se vrací mezi 17-18tou a často dělá teplou večeři-střídáme se, ale on je v kuchyni rád a když vařím já, dost mi do toho kecá
takže to mu přenechávám, já si kuchtím přes den příkrmy nebo na co mám chuť já..odpadky odnáší ráno když jde do práce, nákupy malé vozí z práce-na velké jezdíme všichni spolu.. na úklid jsme tedy lempli oba, ale nějak jsme se zařídili
já jsem prostě za toho svého mooc vděčná:) PS-je mladší než já…kdo by to byl řekl, když jsem ho prvně od vztahu se mnou odrazovala, že bude tak báječný táta a manžel ![]()
@Halibar - ja si myslim ze kazdej chlap chce byt tak trosku hyckan od sve partnerky.
Ale talir si uklizi uz sam.
@Anonymní píše:
Milé dámy, ráda bych věděla, jak to máte, jestli Vám tatínkové Vašich dětiček pomáhají? Musím se přiznat, že mne manžel nepomáhá vůbec. Máme spolu tři malé děti, nejmladšímu je půl roku, prostřednímu dva roky a nejstarší má pět let. Mám docela kolotoč a vše se točí jen kolem dětí, musím se přiznat, že na sebe nemám čas vůbec a když už se dostanu do koupelny, tak na mne děti klepou a samotnou mne tam nenechají. Můžu říct, že to všechno zvládám, ale večer padám na pusu a do toho ještě kojím, takže se moc večer nenaspím a jsem celkem K. O. Moje kámošky říkají, že vypadám poslední dobou nějaká starší, zničená…No nevím, asi to je tím, že nemám pořádný odpočinek. Chlap si příjde z práce, sedne si, čeká, co jsem uvařila, neodnese si po sobě ani talíř a pak si jde hrát hry na PC. No a když se mi to nelíbí a řeknu mu svoje, že by taky mohl pomoci, tak se sebere a jde ven. Mám už toho celkem plné kecky. Kdysi ještě trochu pomohl, ale teď už nepomáhá s ničím a nevím v čem je tedy problém? Máte to taky tak nebo jste na tom líp?
No mě doma taky vůbec nepomáhá, ale zase pracuje na rekonstrukci nebo lítá po melouchách, takže mu to nemůžu vyčítat. U mě je úspěch, že jsem ho naučila, aby si odnesl alespoň talíř(nevím proč, nedá ho ale do myčky, ale do dřezu),ráno teda vypravuje děti(já sem v práci),pak to taky podle toho vypadá, hned jak přijdu, dám se do úklidu. Aby vytřel nebo uvařil to vůbec nehrozí-jsou to pro něj ženské práce(já prý taky nezdím nebo nesekám dřevo). Ale když je potřeba, pohlídá děti, vykoupe je výjimečně teda jen na prosbu(samotnému mu to nedojde, když třeba ještě doklízím kuchyň). Ale ten tvůj je teda pěknej lenoch, koukej ho nějak zapřáhnout-nebo na víkend někam zmiz a nech mu děti, ať se chlapec postará ![]()
A co ho postavit před hotovou věc? Nahlásila jsem se do keramiky (například, nic lepšího mě nenapadlo
), je to ten den a tu hodinu, tak si nic neplánuj ![]()
Ale máme děti skoro stejně jako vy a poslední dobou jsem taky teda KO a trochu naštvaná. Ale já k. áva blbá si to dělám taky sama. Ale chlap se dětem věnuje, to zase jo…
Naštval mě včera - vyspával po opici, odpoledne jsme teda někde byly. Já celý den lítala, večer ještě vytírala (jediná věc, co dělám, když děti spí) a pak padla. On se divil, že jdu do postele a nebude sex. Ale to jen jen mráček.
Ty PC hry by mě točily do vrtule. ![]()
An. A
@kacikhanz každý chlap to má rád, já se snažím manželovi vždy umožnit aby se doma cítil dobře, on se o to snaží taky, takže… fajn ![]()
@Elenloth píše:
To řešíš trošku pozdě, ne? Můj muž se o naše děti stará běžně, stará se i o dům a auta. Domácí práce teda nedělá, ale zase nás živí a v případě potřeby zaplatí paní na úklid. S nějakým líným sobcem bych si děti nedělala.
Možná to řeším pozdě, ale přece se říká, lepší pozdě, než-li nikdy. Kdysi mi pomáhal víc. Děti mi pohlídá, když mu řeknu, ale to je asi tak vše. Jinak ohledně domácnosti nedělá nic. Kde co vypije, tam to taky nechá ležet a pokud to neuklidím, tak to tam leží dodnes. Kdysi se více snažil, teď už se nesnaží vůbec.
@Anonymní píše:
A co ho postavit před hotovou věc? Nahlásila jsem se do keramiky (například, nic lepšího mě nenapadlo), je to ten den a tu hodinu, tak si nic neplánuj
Ale máme děti skoro stejně jako vy a poslední dobou jsem taky teda KO a trochu naštvaná. Ale já k. áva blbá si to dělám taky sama. Ale chlap se dětem věnuje, to zase jo…
Naštval mě včera - vyspával po opici, odpoledne jsme teda někde byly. Já celý den lítala, večer ještě vytírala (jediná věc, co dělám, když děti spí) a pak padla. On se divil, že jdu do postele a nebude sex. Ale to jen jen mráček.
Ty PC hry by mě točily do vrtule.
An. A
To taky miluju, když lítám jak hadr na holi, večer padnu do postele a on se ještě diví, že ho nejdu hýčkat ![]()
Můj přítel má časově hodně náročnou práci, takže toho po něm moc nechci. Máme jedno roční dítě a domácnost je na mě. Ale když je potřeba, tak mi pomůže - nakoupí, uvaří a pohlídá malýho. Mě na tom nic nevadí.
@gabrriel píše:
asi tak nějak… doma nepomáhám. Je to i moje domácnost. V nedělu před obědem před usnutím jsem pozvysával a pak jsem uspal kluka, žena se taky natáhla a já vzal čistič koberců a vydrhl koberce v dětským pokoji a sedačku, pak vytřel podlahy, umyl pocákanou kuchyň a stolek v obýváku…
a pomoc s dětma? Nevím co to s těma chlapama k sakru je. Já si neumí představit, že bych došel z práce a nešel se věnovat dětem. Dyť ty upřímný úsměvy a láska mě úplně dobije baterky i když je třeba žena kvůli něčemu nakvašená. Proč hrát na PC, když si můžu pohrát s dětmi. Nebo s nimi jít ven.
Přesně tak to má fungovat
Manžel doma kromě nádobí a prádla dělá kompletně vše se mnou, luxuje a tepuje u nás zásadně on, abych nenamáhala bříško a věřím, že i po porodu bude stále pomáhat. Se psem chodí třeba večer taky zásadně on, pokud nejsem já nějak enormně KO, tak chodíme spíš spolu oba dva. K PC si sedá ve chvíli, kdy já si sedám třeba ke knížce..
Tazatelko: Chlapa jako máš ty bych hnala! Snad je to VAŠE domácnost a VAŠE děti ne?
@Anonymní píše:
Milé dámy, ráda bych věděla, jak to máte, jestli Vám tatínkové Vašich dětiček pomáhají? Musím se přiznat, že mne manžel nepomáhá vůbec. Máme spolu tři malé děti, nejmladšímu je půl roku, prostřednímu dva roky a nejstarší má pět let. Mám docela kolotoč a vše se točí jen kolem dětí, musím se přiznat, že na sebe nemám čas vůbec a když už se dostanu do koupelny, tak na mne děti klepou a samotnou mne tam nenechají. Můžu říct, že to všechno zvládám, ale večer padám na pusu a do toho ještě kojím, takže se moc večer nenaspím a jsem celkem K. O. Moje kámošky říkají, že vypadám poslední dobou nějaká starší, zničená…No nevím, asi to je tím, že nemám pořádný odpočinek. Chlap si příjde z práce, sedne si, čeká, co jsem uvařila, neodnese si po sobě ani talíř a pak si jde hrát hry na PC. No a když se mi to nelíbí a řeknu mu svoje, že by taky mohl pomoci, tak se sebere a jde ven. Mám už toho celkem plné kecky. Kdysi ještě trochu pomohl, ale teď už nepomáhá s ničím a nevím v čem je tedy problém? Máte to taky tak nebo jste na tom líp?
Tak toho bych doma nechtěla mít. Kor se třemi dětmi. Já jsem si ho postupně naučila - večeři si nandá sám, uklidí si sám. Občas si po sobě zapomene uklidit, ale co, jsme jen lidi… Mám dost točení se kolem dětí, takže jeho neobskakuji
S úklidem a dětmi mi jinak pomáhat nemusí, jelikož má sám dost práce, ale když jsem v presu, tak se ozvu a pomoct musí.
@Anonymní píše:
Možná to řeším pozdě, ale přece se říká, lepší pozdě, než-li nikdy. Kdysi mi pomáhal víc. Děti mi pohlídá, když mu řeknu, ale to je asi tak vše. Jinak ohledně domácnosti nedělá nic. Kde co vypije, tam to taky nechá ležet a pokud to neuklidím, tak to tam leží dodnes. Kdysi se více snažil, teď už se nesnaží vůbec.
No jo no, ale změnit takto nastavený režim bude těžké, až nemožné. Zvykl si tak. Z tvého psaní cítím, že je taky možná potřeba změnit vnitřní nastavení u tebe samotné. Děti ani domácnost nejsou pouze tvoje starost. On TI nepomáhá, on TI děti nehlídá. On se stará o vaši společnou domácnost a vaše společné děti. Nelze si spolu v klidu racionálně promluvit? (Doporučuju vyhnout se větám jako ty nikdy…, ty vždycky…, ty musíš…, ty nesmíš… atd.)
A ty nemáš radost, že po manželovi můžeš uklízet? Co to s vámi ženskými dneska je? To jsou samé myčky, pračky, sušičky, maká to za vás a pořád jste nespokojené. Zarazit stupidní seriály a hned budete mít času na úklid ![]()
@zoidberg Když jsou to jen samé pračky, sušičky, myčky apod, tak je to pro chlapi vlastně taky brnkačka přiložit ruku k dílu, ne ![]()
@Anonymní píše:
Řekni tomu k**tenovi, že k večeři je, co si sám uvaří a v žádném případě se o něj nestarej (žádný praní jeho zašpiněnýho prádla, ani žehlení), když nemá ani tu slušnost, aby po sobě uklidil a pomohl s něčím. ![]()
@zoidberg Tebe bych si vyškolila, zlato, že bys každej večer padal na hubu.
![]()
Zakladatelko, promluv si mužem, klidně, ale asertivně a řekni mu, že očekáváš pomoc - minimálně by se mohl věnovat dětem, když je jednou otec. Kdyby odmítnul, utáhla bych kohoutky dokonalému servisu - Máš hlad, zlato? Nestihla jsem uvařit, vem si chleba. Už nemáš čistou košili? Nestíhám, vyper si ji a nezapomeň si ji vyžehlit. ![]()
Jinak můj manžel je opak toho tvého - přijde z práce - bere si syna, do toho se stará o velikou zahradu a barák. Večer když ještě vidí doma nějakou práci, tak automaticky jde a udělá to. Jinak PC a hry je pro manžela sprosté slovo…