Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den všem,
obě dcery mám narozené v půlce července. Každá dcera je úplně jiná. Starší uměla vše dřív než by měla, do školy se moc těšila, chtěla, byla šikovná…hodně jsme se jí věnovala, protože byla na mě hodně vazáná neuměla si hrát sama…citlivost a sociální zralost asi byly trochu problémem, ale o odkladu jsem neuvažovala. Pedagogická poradna, která byla ve školce naznala, že je nadprůměrně chytrá ašikovná…do školy šla a šikovná je dost. v 5.třídě stále samé 1, hlásí s ena osmileté gymnázium…Ale 2 roky v 1-2.třídě byl problém s mírnou šikanou, neměla kamarádku…asi 10 dětí ve třídě jsou odkladové přestože narozené v červnu, červenci a srpnu…A říkám si, že by možná ta sociální zralost byla u ní také lepší. Mírný problémem byla i logopedie, která se však už na přelomu Vánoc upravila, takže v lednu normálně dcera na zápis šla…
Mladší dceři je teď 5,5 let. Logopedie je větší problém než u starší…špatné všechny sykavky, R a Ř samozřejmě…před Vánoci to bylo ještě i měkčení, D, B…logopedka je pro odklad, speciální psycholožka byla z dcery nadšená - nadprůměrně chytrá, absolutně excelentní slovní zásoba, sociálně úžasná…jak všichni víme všechno vidí, vnímá, ví a hlavně umí správně asertivně (někdy až moc vyčůránkovsky ) naprosto přesně využít. Ale pozornost a pracovní tempo slabé i když ho dožene právě tím IQ a EQ…Takže závěr ani JO ani NE…
Rozhodovat bude asi logopedie, jestli se posune nebo ne…Přemýšlím o přípravné třídě, rozhodně dceru nechci nechat ve školce…Ale velkým ale je to, že jsme všichni vysocí. (já mám 181cm, sestra, mamka…jen o málo méně, chlapi všichni v rodině 190-200). Starší má v 10,5 letech 157cm, mladší v 5,5 123 cm…takže když bude mít odklad…bude vypadat jak když 2× propadla:-). Vím, že je to trochu podružné…
Ale prostě by mě zajímalo…Vy co jste dětem narozeným v létě dali odklad…jste za to rádi…vidíte, že to dětem pomohlo? Nebo naopka.
Děkuju za zkušenosti.
Příspěvek upraven 10.02.20 v 14:49
@pisisvori píše:
Hezký den všem,obě dcery mám narozené v půlce července. Každá dcera je úplně jiná. Starší uměla vše dřív než by měla, do školy se moc těšila, chtěla, byla šikovná…hodně jsme se jí věnovala, protože byla na mě hodně vazáná neuměla si hrát sama…citlivost a sociální zralost asi byly trochu problémem, ale o odkladu jsem neuvažovala. Pedagogická poradna, která byla ve školce naznala, že je nadprůměrně chytrá ašikovná…do školy šla a šikovná je dost. v 5.třídě stále samé 1, hlásí s ena osmileté gymnázium…Ale 2 roky v 1-2.třídě byl problém s mírnou šikanou, neměla kamarádku…asi 10 dětí ve třídě jsou odkladové přestože narozené v červnu, červenci a srpnu…A říkám si, že by možná ta sociální zralost byla u ní také lepší. Mírný problémem byla i logopedie, která se však už na přelomu Vánoc upravila, takže v lednu normálně dcera na zápis šla…
Mladší dceři je teď 5,5 let. Logopedie je větší problém než u starší…špatné všechny sykavky, R a Ř samozřejmě…před Vánoci to bylo ještě i měkčení, D, B…logopedka je pro odklad, speciální psycholožka byla z dcery nadšená - nadprůměrně chytrá, absolutně excelentní slovní zásoba, sociálně úžasná…jak všichni víme všechno vidí, vnímá, ví a hlavně umí správně asertivně (někdy až moc vyčůránkovsky ) naprosto přesně využít. Ale pozornost a pracovní tempo slabé i když ho dožene právě tím IQ a EQ…Takže závěr ani JO ani NE…
Rozhodovat bude asi logopedie, jestli se posune nebo ne…Přemýšlím o přípravné třídě, rozhodně dceru nechci nechat ve školce…Ale velkým ale je to, že jsme všichni vysocí. (já mám 181cm, sestra, mamka…jen o málo méně, chlapy všichni v rodině 190-200). Starší má v 10,5 letech 157cm, mladší v 5,5 123 cm…takže když bude mít odklad…bude vypadat jak když 2× propadla:-). Vím, že je to trochu podružné…
Ale prostě by mě zajímalo…Vy co jste dětem narozeným v létě dali odklad…jste za to rádi…vidíte, že to dětem pomohlo? Nebo naopka.
Děkuju za zkušenosti.
já jsem dcerce narozené v půlce července nakonec odklad dala. Jedna učitelka byla pro odklad, druhá pro nástup. V PPP napřed pro nástup, ale nakonec jsme se dohodli na odkladu -) jedním z důvodů bylo logo -) z, s,c, ž, š, č + r, ř. Navíc malá je hodně citlivá, takový ten typ, který hned vše rozpláče a byla i dost nemocná. Teď jsem ráda, že jsme ten odklad dali -) logo do září dopilujeme, je už víc klidnější a jistější a snad se nám poadří doladit i ty zdravotní problémy ![]()
Mam syna narozeneho koncem cervna, ve skolce prosazovali odklad, ale nedali jsme, taky jsme vysoci a 1. tridu zvladl naprosto v pohode (na logopedii taky chodil od 4 let). Dcera je v pulce srpna a sla normalne, opet v pohode - tam s tim tedy souhlasili i ve skolce.
s odklady se to prehani- jediny problem je, ze tam pak tvoje deti budou s 1-2 roky starsimi detmi, coz nemusi byt vzdycky k dobru veci. A zazila jsem zname, co stejne starym detem jako moje odklad dali- a pak z nich byli razem mali geniove, protoze umeli cist nez sli do skoly, atd. takze pro detske sebevedomi je to mozna lepsi, tezko rict..
@pazitka no u ní ta logopedie je opravdu hodně…i když teď udělala velký skok..řešila se i hraniční dysfázie…Já pro odklady taky nejsem…ale bylo mi řečeno, že teď už letní děti do školy prakticky v 6 letech nejdou…(kluci prý vůbec) a jsou tam s odkladem děti i z února, dubna…takže fakt bude třeba o 1,5 roku mladší…a že se ona i já budeme trápit (jsme s nima sama, tatínek jen otravuje se svými právy, ale péče a starání ho nezajímá…starší bude možná v primě…takže záhul to bude i tak…) a bude prostě v nevýhodě a to, že je chytrá neprodá tak jak by mohla.
Navíc ona je jak já…nechce dohánět ty lepší, ale chce být na stejno aby se nestyděla, že není dobrá…a také chce být ten velitel…
Jsme víc přiklonění k té přípravné třídě, která jí dá pravidla, režim dopiluje logopedii…Ale prostě na ty odklady taky moc nejsem a pořád v sobě mám takovou nejistotu, jestli dělám dobře…Samozřejmě i u holky je to věkový posun…když je 9. tříd + odklad…gympl skončí ve 20:-(…
Ve školce to paní učitelky rozhodně na odklad nevidí…je prý moc šikovná…ale zase je tady ale, protože je ve školce skoro nejstarší…jsou tam asi 3 holčičky v dubnu, květnu a zbytek je říjen až leden dalšího roku…takže mezi nima je samozřejmě šikovná:-)
no bude to vnitřní boj
@pisisvori já celej půl rok řešila, jestli ten odklad byl nutnej, nebo ne. To logo bychom asi dali, ale bylo by to na dřeň. Nicméně, poté, co proležela prosinec a leden a řešíme problémy se zažíváním, jsem ráda, že je ještě ve školce a ne ve škole, kde by se muselo vše dohánět. Taky na ní hodně poznám, že opravdu za ten rok „dospěla“
Syn je srpnovej a udržet pozornost u nějaké tvorby je pro něho nadlidský výkon, takže tady to budeme zřejmě muset řešit taky
![]()
Ahoj, mam syna v 1. tride. Ma 140 cm, 36 kg (takze take velky), je narozeny zhruba v pulce cervence. Je ADHD, motoricky neklid, soustredeni jak na co (u lega dokaze sedet i hodiny, co ho nebavi to uz je horsi
). Je tez velmi chytry. O odkladu jsme neuvazovali, protoze uz tak umel cist, pocitat… V PPP nam rekli, ze jedine co by zvazili ohledne odkladu je logopedie (neumi Ř, R mu obcas zarotuje), coz my jsme rekli, ze kvuli Ř odklad ne, za rok by se unudil. Ted po pul roce, si myslim, ze jsme udelali dobre, synovi skola jde, bavi ho to tam, Ř stale cvicime a porad nic.
Jedine s cim bojujeme je ta pozornost, ale s tim bude bojovat cely zivot, manzel ma to stejne a bude se s tim muset naucit pracovat. ![]()
A na tridnich schuzkach resila pani ucitelka spis jine deti, ze jsou prave nezrale, ale ze kdyz uz tam jsou, tak to nejak zvladnou, ze si to sedne.
Za sebe, myslim, ze nejlepe se rozhodnout na zaklade toho, co vis o svem diteti a co myslis, ze by mu vic uskodilo. Pripravnou tridu tu mame taky a podle me to muze byt fajn. ![]()
Anonym, prosim, info o synovi, diky! ![]()
@pisisvori u nás odklad velmi prospěl, i když pro odklady taky moc nejsem.
Mám syna, který je narozený v půlce srpna. K odkladu se přikláněla i naše dětská doktorka, která ho zná velmi dobře, v PPP taky odklad doporučili kvůli horšímu mluvení, grafomotorice. Sama jsem se rozhodla na základě toho, že syn byl velmi často nemocný a s věkem se to lepší a je spíš drobnější.
Máme ještě mladšího kluka, který bude mít v červnu 5 let a u něj o odkladu neuvažuji. U něj je jediné mínus, že je opravdu droboučký.
@pisisvori
Diskuze na tohle tema je tu za posledních par dni uz 3.
.
Hele, ja mam dceru narozenou na zacatku zari, do skoly sla v 5-ti letech a nelituji toho..Jsem rada, ze jsem se tak rozhodla.
A teda je pravda, ze ve skole byl hodne výškový rozdíl..Dcera byla hodne malicka oproti ostatnim..
@Anonymní píše:
Ahoj, mam syna v 1. tride. Ma 140 cm, 36 kg (takze take velky), je narozeny zhruba v pulce cervence. Je ADHD, motoricky neklid, soustredeni jak na co (u lega dokaze sedet i hodiny, co ho nebavi to uz je horsi). Je tez velmi chytry. O odkladu jsme neuvazovali, protoze uz tak umel cist, pocitat… V PPP nam rekli, ze jedine co by zvazili ohledne odkladu je logopedie (neumi Ř, R mu obcas zarotuje), coz my jsme rekli, ze kvuli Ř odklad ne, za rok by se unudil. Ted po pul roce, si myslim, ze jsme udelali dobre, synovi skola jde, bavi ho to tam, Ř stale cvicime a porad nic.
![]()
![]()
Jedine s cim bojujeme je ta pozornost, ale s tim bude bojovat cely zivot, manzel ma to stejne a bude se s tim muset naucit pracovat.
A na tridnich schuzkach resila pani ucitelka spis jine deti, ze jsou prave nezrale, ale ze kdyz uz tam jsou, tak to nejak zvladnou, ze si to sedne.Za sebe, myslim, ze nejlepe se rozhodnout na zaklade toho, co vis o svem diteti a co myslis, ze by mu vic uskodilo. Pripravnou tridu tu mame taky a podle me to muze byt fajn.
Anonym, prosim, info o synovi, diky!
Já právě, když malou vidím na logopedii a srovnám se straší tak jsme si vždy odkladem jistá. Jsou narozeni 5 dnů od sebe, takže věkově jsou nastejno…ale starší dělala vše s přehledem hned, soustředila se…Mladší to také zvladné, ale mnohem pomaleji, pořád od práce odbíhá nějkmi příběhy, komentováním všeho… A i tou samotnou logopedií je pozadu…Ale teď udělala od prosince velký skok jako v logo, tak v povaze - je rozumnější dá se s ní najednou domluvit o všem proti dřívějšímu vynucování si a vztekání se…takže není to jen o povaze, která se prostě nezmění…a ne o nedozrálosti???
@_.Emilyyy já vím, ale zajímala mě i ta přípravná třída, jestli někdo absolvoval…A ono jaký je rozdíl, když je někdo narozený 2.9 a jiný 15.8 skoro žádný, jen formálně ta čára je konec srpna, že…
@pisisvori
Synovi, který je na začátku listopadu, jsme odklad dali.
Moc mu to prospělo, teď je ve 3. třídě a je nadmíru spokojený.
Kamarádů má spoustu, jak starších, tak mladších, a že je o stupeň níže, mu nevadí.
Stejně vypadá ještě starší, má 152 cm a 32 kg.
Akorát když měl nastupovat do 1. třídy, tak otevírali i přípravnou třídu. Takže do ní nešel.
@pisisvori píše:
Já právě, když malou vidím na logopedii a srovnám se straší tak jsme si vždy odkladem jistá. Jsou narozeni 5 dnů od sebe, takže věkově jsou nastejno…ale starší dělala vše s přehledem hned, soustředila se…Mladší to také zvladné, ale mnohem pomaleji, pořád od práce odbíhá nějkmi příběhy, komentováním všeho… A i tou samotnou logopedií je pozadu…Ale teď udělala od prosince velký skok jako v logo, tak v povaze - je rozumnější dá se s ní najednou domluvit o všem proti dřívějšímu vynucování si a vztekání se…takže není to jen o povaze, která se prostě nezmění…a ne o nedozrálosti???
Urcite je to i o povaze. Mam jeste mladsiho syna a tam vim, ze pokud by byl narozeny v lete, tak by odklad dostal a i ja bych byla pro, grafomotorika hruza, soustredi se sice lepe nez starsi, ale cteni, dozvedet se neco noveho, to ho vubec nezajima. Je hodne technicky typ, bavi ho stavet, ale ke kresleni a cteni ho nemuzu dostat. ![]()
@pisisvori píše:
@_.Emilyyy já vím, ale zajímala mě i ta přípravná třída, jestli někdo absolvoval…A ono jaký je rozdíl, když je někdo narozený 2.9 a jiný 15.8 skoro žádný, jen formálně ta čára je konec srpna, že…
Tak tady jako nejde o ten datum, ale jak se dite dokaze soustředit, jestli je hravě, jakou ma motorismu atp
@_.Emilyyy no právě, že nejde o datum…Dítě, které je narozené 5.9 může být naprosto zralé na školu a dítě narozené 30.7 ne…
@Anonymní píše:
Urcite je to i o povaze. Mam jeste mladsiho syna a tam vim, ze pokud by byl narozeny v lete, tak by odklad dostal a i ja bych byla pro, grafomotorika hruza, soustredi se sice lepe nez starsi, ale cteni, dozvedet se neco noveho, to ho vubec nezajima. Je hodne technicky typ, bavi ho stavet, ale ke kresleni a cteni ho nemuzu dostat.
No to zase taky není směrodatné, že něco nedělá…starší právě pořád kreslila, vyráběla…ve 2,5 letech nakreslila sama deštník, protože to vidělala na Déčku:-) a nádherný, hlavonožce taky v necelých 3 letech…No a hrabe jako kocour, kreslit umí spíš teď už pdoprůměrně…
Mladší do nástupu do školky kreslit nechtěla, ale ve školce má vše nejhezčí ateď kresli určitě stejně možná lépe než starší…Ta rozmanitost je tam neuvěřitelná…a ta rychlost vývoje taky naprosto jiná u každého
Má prosím někdo zkušenost s přípravnou třídou?