Ponižování a nátlak od realitního makléře (správce)

2
23.3.26 12:53

Ponižování a nátlak od realitního makléře (správce)

Ahoj, jdu si k vám pro radu a asi se i trochu vypsat, protože jsem z toho psychicky úplně na dně. Bydlíme s přítelem v nájmu, nájem platíme včas, sousedi si nestěžují, jsme bezproblémoví. Byt spravuje pan správce (realitní makléř), který má od majitele plnou moc už 10 let a jsou zřejmě velcí kamarádi. V bytě bydlíme skoro rok a teď jsme podepisovali dodatek ke smlouvě o nájmu, abychom mohli pokračovat v nájmu, jelikož byt nám vyhovuje. Domluvit se s ním bylo taky náročné, protože mi často odepsal až za déle než týden až jsem mu nakonec zavolala. Přišel den D a zprvu jsme si přečetli dodatek a on se zatím porozhlédl po bytě. S přítelem jsme dodatek podepsali černě píšící propiskou, poté nás začal poučovat, že to je špatně. Poté kontroloval okna a otvíral je, poté začal otevírat dveře vestavěných skříní, aby se podle jeho názoru přesvědčil, zda fungují. Přesunul se do koupelny, kde si začal fotit vanu i wc. V zápětí po nás chtěl, abysme odstranili vodní kámen a poslali mu fotku, že jsme to opravdu udělali a je to v pořádku. Podotýkám, že vodní kámen se u nás tvoří často, což je dáno tvrdostí vody v Praze. Když si začal fotit wc měla jsem mu chuť něco říct, ale celou dobu jsem byla potichu. Pak se přesunul do kuchyně, kde nám otevřel vestavěnou lednici a poté i horkovzdušnou troubu. Měla jsem v ní ještě své pekáče a formu na bábovku. Hned mi vyčetl, že je trouba zevnitř mastná, že to taky musím odstranit a poslat mu to. Mě to připadalo až moc nevhodné. A teď se ptám, je toto chování ze strany správce bytu normální? Jak se bránit v tomto případě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36173
23.3.26 13:03

Ignorovala bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41528
23.3.26 13:04
@natalira píše: Více

no, úplně v tom ponižování a nátlak nevidím :think: resp. ty ho vidíš v čem? že vás požádal o odstranění vodního kamene a mastnoty? :think: samozřejmě to jistě mohl udělat příjemnějším tónem, ale popravdě, když vidím, jak se dokáží někteří nájemci chovat, nedivím se, že chtěl zkontrolovat okna, dveře atd… :think: pořád bydlíte v cizím bytě, jehož majitel má právo vědět, jak se k jeho věcem chováte a aby jste je udržovali v nějakém stavu…
Pokud jsi z tohoto „psychicky úplně na dně“, zauvažovala bych co dál a asi začala šetřit na svoje, protože majitel má určitá práva a může je uplatňovat…proti čemu by jsi se chtěla bránit? proti focení vany? otevírání oken? :think: asi nejsi typ na pronájmy, to není jen o právech ale i o povinnostech :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8149
23.3.26 13:17

Při takových textech si vždy vzpomenu na ty různé obhájce bydlení v nájmech, jak jsme v čechách všichni posedlí vlastním bydlením, zatímco „na západě“ je normální pro většinu lidí být v nájmu, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
23.3.26 13:25

Souhlasím, že majitel má právo kontrolovat stav bytu a že nájemník má povinnost se o něj starat. To je naprosto v pořádku.

Ale podle mě tady nejde o samotnou kontrolu, spíš o její formu a hranice. Otevření oken nebo kontrola vybavení bytu je OK, ale otevírání skříní s osobními věcmi, prohlížení trouby s nádobím nebo focení koupelny bez souhlasu mi už přijde za hranou běžné kontroly.

Stejně tak požadavek na zasílání fotek úklidu působí spíš jako nepřiměřený tlak než standardní komunikace. Kontrola ano, ale měla by být přiměřená a respektovat soukromí nájemníka – přece jen je to po dobu nájmu jeho domov.

Ve smlouvě něco o kontrolách, focení je?
Normálně bych mu napsala a nastavila hranice. Že respektujes právo na kontrolu stavu bytu, ale že prosím o respektování vašeho soukromí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15432
23.3.26 13:30

To je těžký. Já jako majitelka nikdy nějaký kontroly během nájmu neprovozovala. Připadalo mi to nedůstojné, ale teď naposledy mi nájemníci vraceli byt v takovém stavu, že svůj přístup přehodnotím a na kontrolu asi občas zajdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4069
23.3.26 13:49
@rmot píše: Více

Naprosto presne. Ja uz jsem na takovy kecy uplne alergicka. A vetsinou to rikaj ty, co ve vlastnim jsou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4069
23.3.26 13:50
@Vlasta gh píše: Více

Taky mi to prijde uz za hranou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3811
23.3.26 13:51

Správce z realitky ručí tomu majiteli za to, že byt nebude poničen. Proto ta kontrola oken, dveří, vany a zařizovacích předmětů. Ber to jako otravné, ale žádnou šikanu v tom nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22157
23.3.26 13:52

Předpokládám, že ta baterie i trouba jsou majetek majitele. Takže kontroluje, že mu svou nepořádností ničíte jeho majetek. Mastná trouba ani nevyčištěná baterie není běžné opotřebení, ale absence úklidu.
Jinak se nedíval, co máte ve skříních, ale zda jste nezničili mechanismus, kterým se otevírají skříně a okna.
Pokud chcete i příště prodloužení smlouvy, tak přidejte na úklidu a údržbě bytu. Asi nejste úplně v situaci, kdy si můžete vybírat. Ve svém bytě, za který byste dali miliony taky nebudeš čistit troubu a baterie a necháš je zničit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1552
23.3.26 13:59
@mado píše: Více

Jasně, chápu, že byt je majitele a že se o něj má člověk normálně starat. To je v pořádku.
Ale tady mi spíš přijde, že nejde o samotnou kontrolu, ale o to, jak proběhla. Kouknout na okna nebo vybavení je v pořádku, ale otevírat skříně s věcmi nebo lézt do trouby už mi přijde trochu moc. A stejně tak je rozdíl říct „tohle by chtělo uklidit“ a chtít po někom, aby posílal fotky jako důkaz.
Prostě kontrola ano, ale nějak normálně a s respektem. Přece jen tam ti lidi bydlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.3.26 14:04

Mně nepřijde v Praze tvrdá voda. Mám rodinu jinde a tam je to strašné.

Ke kontrole, no mohl předem oznámit, co vše bude kontrolovat, ale jinak kontrola za mne v pořádku.

A ty fotky zrovna chápu, a jako nájemník raději fotky, než aby přišel znovu.

• Citovat
  • Upravit
22157
23.3.26 14:09
@Alice180 píše: Více

Psala vestavné skříně, takže skříně majitele a jak jinak zjistíš, že nezničili pojezd, kterym se skříně otevírají, než tím, že tu skříň otevřeš. On kontroloval mechanismus otevírání skříně, ne to, jaký má binec ve skříni. Binec ve skříni je jejich, vestavná skříň na míru, což není levná záležitost, je majetek majitele bytu a mechanismus pojezdu je z toho ta nejdražší část.
Trouba, předpokládám vestavná, takže opět patří ke kuchyňské lince, nejspíš opět na míru, což není levná záležitost, patří majiteli a většinou není úplně jednoduché její výměna, bez dalšího zásahu do celé linky, takže kontrola je logická. Zvláště, když viděl, že je asi i zvenku umaštěná, tak ji otevřel, aby zjistil, v jakém je stavu vevnitř, zda není úplně zničená. Když zjistil, že v mastné troubě jsou navíc mastné pekáče, tak požádal o nápravu.
Nevidím v tom nic hrozného, nejspíše s nimi nemá úplně dobré zkušenosti, tak místo slibu chce i fotky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4100
23.3.26 14:12

Taky v tom sikanu nevidim a odstraneni vodniho kamenw je naprosto v poradku, to same trouba.
Bud rada, ze chce jen gotky a ne znovu orijit…
Popravde receno, kde vidis problem to vycistit? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80258
23.3.26 14:13

Jaké ponižování? Stará se o svěřeny majetek. Majitel si jistě přeje dostat jednou být ve stejné dobrém stavu, jako jste ho přebírali. Bohužel s nájemníky typu poničím co jde a pak se ztratím jako pára nad hrncem mám své zkušenosti. I kvůli nim je bydlení drahé. Protože když ti nechají nakonec pkesnivou lednici na vyhození, odrovnany sporák a koberec prolitý kdoví čím, tak už se jistis. Udělej, co po tobě chce a je to. Na tyhle pindy,,ubohých šikanovaných nájemníků" jsem fakt alergická.

Příspěvek upraven 23.03.26 v 14:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1