Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dovolím si přidat se do diskuze. My se snažíme podpořit zejména místní produkci - chodíme si na farmu pro mléko, tvaroh nakupujeme přímo v mlékárně, stejně tak podmáslí, zakys. smetanu a podobně. Brambory v místním družstvu. Chleba a pečivo většinou peču doma - občas koupím na zpestření - v místní pekárně ( vlastní strejda , myslím, že OK). V obchodě se snažím sledovat co je české zboží a to upřednostňuji.
omites píše:
Já peču chleba doma v domácí pekárně
Já taky, ale ne kváskový (myslím tím kvásek jen z mouky a vody).
Nelisa píše:Venny píše:Dávala jsem sem odkaz na založení kvásku.
Taky o tom uvažuju, měla jsem to v nějakým časopise i s přesným návodem, tak zkusím pohledat, při nejhorším budu dělat z kvasnic, ale i tak bude domácí a ne plnej kdovíčeho
Díky, už jsem to našla
![]()
Já tu díky téhle diskuzi koukám na net a hledám farmu v okolí a tady nikde nic jako
Ptala jsem se i starousedlíků a neznaj nikoho, kdo by soukromě prodával třeba vejce, maso, mléko…Jedině jsem tu každou středu ve městě farmářské trhy, ale nedělám si iluze, že by to bylo nějak supertuper, no ve středu tam zajedem…
Sleduju diskuzi už od začátku.
Spousta toho bylo řečeno a s většinou souhlasím (vstup anonymu beru jako zpestření, protože to ani nemá smysl komentovat).
Etikety čtu hodně, dávám přednost českýcm výrobkům a snažím se dost přemýšlet co nakupuji. V našem městě je nabídka dost zoufalá, vlastně jsou tu jen markety a ani jedna zelenina (město 20 tis. obyvatel) … prostě nabídka odpovídá poptávce
. Těším se na jaro až začnou trhy ![]()
Pečivo ale nekupuji skoro vůbec, peču v pekárně chleba a zadělávám i na housky. Kváskový chleba se mi jednou povedl moc, podruhé jsem neprobudila kvásek. Při dalším pokusu jsem kvásek založila, ale zplesnivěl … na internetu je plno návodů, ale já budu opravdu vděčná za nějaký vyzkoušený, pro mě je to teda už vyšší pekařská
.
Náš kvásek taky nepřežil, ale skvělý chleba se dá upéct z kvasnic. Ale dokud jsme o kvásek pečovali, tak byl dobrej. Holt v pekárnách je vždycky někdo, kdo může nakrmit.
My chleba taky nekupujem. Dělám chleba z kvásku nebo jen z kvasnic. Osvědčil se mi tento kvásek. Ale je třeba si dát pozor na žitnou mouku. Z hrubé žitné to není ono. Po různých zkouškách a experimentech používám mouku Voženílka žitnou jemně mletou. Postup dělám takový:
Do skleněné nádoby
1. den 100g mouky a 125ml vlažné vody zamíchat dřevěnou vařečkou
2. den 50g mouky a 125 ml vlažné vody
3. den 50g mouky a 60 ml vlažné vody
4. den 50g mouky a 60ml vlažné vody
celou dobu to nechávám stát na lince, po těch 4 dnech dám do ledničky a co druhý den přidám 2 lžíce mouky a k tomu vodu tak, aby měl kvásek pořád stejnou konzistenci. Je lepší, když je hustší než řídší. A když peču chleba, tak tam přidám libovolné množství kvásku a trochu kvasnic, aby se podpořilo kynutí. Pokud chci jen čistě kváskový chléb, tak si kvásek večer vyndám z lednice, nakrmím (50g mouky a 50ml vody) a ráno pokračuju podlo tohoto postupu:
přidám 75ml vody a 25g mouky
za 3 hod.25ml vody a 75g mouky
za další 2 hod 100ml vody a 80g mouky
za další hodinu peču chleba a přidám ten kvásek místo kvasnic. Celou dobu mám kvásek na lince.
A jinak s vámi souhlasím, jídlo v obchodech se mi taky příčí, nejraději bych založila vlastní chov, ale to bychom na to museli mít kapitál
Z kvasnic peču normálně a chutná nám moc. Ale ten kváskový … to je prostě vysoká pekařská
, toho bych chtěla dosáhnout ![]()
Ted mi zrovna kyne sluneč.chléb z Lidlu, tak se těším na čerstvý k večeři.
Připadne mi, že snad každý peče chleba doma. Já teda pekárnu nemám, ale moc po ní toužím, koupím si ji k narozeninám.
jonatanka píše:
Připadne mi, že snad každý peče chleba doma. Já teda pekárnu nemám, ale moc po ní toužím, koupím si ji k narozeninám.
Já jí taky nemám, peču to ve horkovzdušné troubě a je vynikající ![]()
Chuanitka dávám normální z vodovodu. Někdy, když mám převařenou, tak tu, ale většinou normální.
A chleba jde péct i bez pekárny. Těsto se snadno zadělá hnětacími háky ručního šlehače, pak se upeče v troubě. Ale těsto musí být tužší, jinak se chleba rozplácne a nedrží tvar.