Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja si jenom povidala, asi zalezi, s cim tam jdes. A jo, povidani s par vhodne polozenymi otazkami umi pomoct velice dobre.
A proc tam jdes? Prvni sezeni je spis seznameni. Jak se dari, co rodina, konicky, co rada ctes, co mas rada k jidlu. Az ke konci se me ptal, jestli je neco co mi vadi, z ceho jsem smutna, nespokojena… oni jsou ve vetsine pripadech sympataci, tak ti to pujde samo mluvit o vsem.
Tak teda, co ráda čtu a jím se mě nikdy žádný psycholog neptal ![]()
Zakladatelko, konkrétní podoba sezení, jestli si s tebou bude jenom povídat, dá ti nějaké testy nebo úkoly, to závisí na tom, jakou metodou terapeut pracuje a s jakým problémem tam jdeš.
Na prvním sezení by ale především mělo proběhnout vyjasnění zakázky - čili spolu rozeberete, s čím za ním vlastně jdeš, jaký vnímáš problém, čeho bys chtěla terapií dosáhnout, co má být cílem a jak poznáte, že jste ho dosáhli. On by ti měl říct, jak to bude probíhat dál, jaké metody nabízí a co by pro tebe podle něj bylo vhodné. V ideálním případě bys po úvodném sezení měla odcházet s tím, že víš, jestli je to vhodný terapeut a vhodný přístup pro tebe a tvůj problém, ale to se ne vždycky povede, někdy to těch vyjasňovavích sezení chce víc. A někdy velice rychle přijdeš na to že tohle fungovat nebude a potřebuješ jiného psychologa, nebo naopak on řekne, že ti nemůže pomoct, protože bys třeba potřebovala metodu, kterou on nedělá, a doporuči ti kolegu.
@Kassy píše:
Tak teda, co ráda čtu a jím se mě nikdy žádný psycholog neptalZakladatelko, konkrétní podoba sezení, jestli si s tebou bude jenom povídat, dá ti nějaké testy nebo úkoly, to závisí na tom, jakou metodou terapeut pracuje a s jakým problémem tam jdeš.
Na prvním sezení by ale především mělo proběhnout vyjasnění zakázky - čili spolu rozeberete, s čím za ním vlastně jdeš, jaký vnímáš problém, čeho bys chtěla terapií dosáhnout, co má být cílem a jak poznáte, že jste ho dosáhli. On by ti měl říct, jak to bude probíhat dál, jaké metody nabízí a co by pro tebe podle něj bylo vhodné. V ideálním případě bys po úvodném sezení měla odcházet s tím, že víš, jestli je to vhodný terapeut a vhodný přístup pro tebe a tvůj problém, ale to se ne vždycky povede, někdy to těch vyjasňovavích sezení chce víc. A někdy velice rychle přijdeš na to že tohle fungovat nebude a potřebuješ jiného psychologa, nebo naopak on řekne, že ti nemůže pomoct, protože bys třeba potřebovala metodu, kterou on nedělá, a doporuči ti kolegu.
Ano, potvrzuju.
Ahoj, prosím o anonym.. Chodí sem rodina a nechci aby to věděli, díky
díky za odpověď
Ahoj, prosím jak to chodí u psychologa? Půjdu k němu úplně poprvé v životě a nedokážu si představit že jen povídání mi má nějak pomoct.. Jak vypadá první den? Budou nějaké testy osobnosti nebo něco podobného? Neumím si to představit, jdu tam s tím že mám ataky takže úplná blbost