Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@řehořice
Jako můj zubař je dobrý i bych řekla ze strarostlivý, ale nvm jak na děti. Mno zítra se to dozvím
děkuji za info ![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat jak probíhala vaše první návštěva u zubaře s batoletem.
Jdeme na moderní kliniku, kde mají všemožné novinky. Chodí tam i muž, takže to zná a ví že jsou vstřícní. Já se jen strašně bojím, aby to uměli s malými dětmi. Malá je před cizími lidmi stydlivá, schovává se. Doktory nezná, naštěstí zatím chodíme jen na prevenci k dětské. Mají nějaké fígle na děti aby otevřeli pusu? Učíme ji, aby ukázala zuby ale moc nechce, jenom se nám směje. Má už všechny stoličky a teď rostou trojky. Čistíme dvakrát denně, ale strašně u toho řve a je pak vždy úplně KO. Musíme ji držet. Hádám ale že ji to neboli jen nemá ráda jakýkoliv dotyk navíc co nemusí být natož když ji někdo drží na sílu. Vzpíná se, hází hlavou, teď začala zatinat rty takže než se dostaneme do pusinky o to déle to trvá a víc je rozčilena. Má na jednom zoubku něco bílého. Je mi hrozně smutno a je mi ji líto že jsme něco zanedbali.
Prosím vás, jak probíhala vaše první kontrola? Nebude to snad na sílu, modlím se. Nebáli se pak vaše děti při další kontrole? Já vím že každé dítě je jiné, jen bych ráda věděla jaké jsou zkušenosti ostatních.
A ještě malá další otázka. V jakém věku přibližně začali děti více spolupracovat při čištění? Děkuji moc za vaše zkušenosti
J.
Povozila ho na křesle, pak se zeptala jestli otevře pusinku což teda poučený udělal, opatrně nakoukla a pochválila nic moc to nekontrolovala do pusy mu jen lehounce vložila zrcátko, kontrola precizní to nebyla, ale obá byli spokojený další už mu udělala klasickou pořádnou kontrolu
@ka2ka píše: Více
A kolik malému bylo? Naší už je docela dost na první návštěvu, má čerstvě 15 měsíců
Určitě si ani nesedne sama na křeslo, myslím, že se bude bát. Ale třeba ji podceňuji, dokáže občas překvapit jak reaguje jinak než očekávám teda. ![]()
Byly jsme 3× a vždycky jsme odcházeli s křikem. Lékařka je sice milá a klidná ale k pacientům, včetně dětí, chodí v rukavicích, roušce a štítu. Dcera se jí boji a odmítá jít z náručí. Jinak je klinika a personál milý, vstřícný, klidný. K dětem se chovají všichni vřele. Zatím se nestalo, že by dceru nějak nutili otevřít pusu nebo být nepříjemní
@Anonymní píše: Více
nevím asi 18m
ale my to fakt drilovali aby si sednul a aby tu pusu otevřel taky protestoval ale vysvětlila jsem mu že prostě musí že se to tak u zubaře dělá, navíc tam s námi byl ještě před tím jen tak aby viděl o co jde
Děkuji za odpověď.
Vidím to tak, že u nás to s tím rvanim bude stejně. Cizí lidi pozoruje sice ráda, ale z dálky.
Mě to štve hlavně kvůli tomu zoubku co se mi zdá špatný. ![]()
@ka2ka píše: Více
Děkuji.
Budeme se asi taky muset víc snažit a trénovat.
Malá je hrozně tvrdohlavá a jakmile něco nechce, tak prostě nechce a konec. Už od miminka. Snad se nám podaří ji alespoň naučit aby vydržela chvíli v klidu sedět. Při nejhorším jestli bude řvát, třeba alespoň tak ukáže ty zoubky. ![]()
Ona neřve protože je cízi ale proto, že ji v podstatě nevidí do obličeje. Myslím, že kdyby aspoň sundala Dr ten štít tak by byla komunikace mnohem lepší.
První dítě - stresor - trénovali jsme dopředu, povídali si o tom, na křesle mi sedělo na klíně a stejně ani neotevrelo pusu
Doktorka byla zlatá a zkoušela vše možné, ale holt jsme museli přijít znova, pak už to bylo lepší. Ale on od mala blbě reaguje na nové lidi. Rozhodně bych nic nedělala nasilu, o život nejde.
Druhé dítě - salámista - naprosto v pohodě
Myslím, že jsme mu to nejdřív předvedli na někom z nás.
Při čištění spolupracují tak od nevím…3 let?
Byli jsme poprvé někdy kolem 10m a byl to velký řev a boj. Podruhé před 2. rokem a taky mega boj. Teď máme jít v únoru, to mu budou 2 a 3/4 a určitě počítám s naprostým řevem 😁 🙏
A tobě budou taky kontrolovat zuby? Dítě se nejlépe učí příkladem. Takže nejprve maminka, dítě na klíně bude koukat s doktorem mamince do pusy, pak se případně mrkne do pusy dítěte. Tyto prohlídky mrňat jsou hlavně o tom, aby se dítě se zubařem seznámilo.
Na první návštěvě doktorka „vyšetřovala“ velkou plyšovou opici, vyrobenou evidentně pro tyhle účely, jelikož má i zuby s plombama.
Posadil se s manželem na křeslo, doktorka pustila pohádku a ukazovala mu nástroje. Nakonec udělal Á a šli. Na další návštěvě mu ukázala na opici co bude dělat a pak prohlížela zuby tak, že malý ležel napůl na manželovi a napůl na polštářku co má doktorka na kolenou.
Stejně křičel, ale pak si mohl vybrat malou hračku za odměnu a ven už vycházel vysmátý.
U té samé doktorky dcera seděla při vyšetření na mně ještě ve 4 letech, batole bych určitě „z ruky“ aby bylo na křesle samo nedala.
@Lucie-N-B píše: Více
Nene, já chodím k jiné dr, nebere ani rodinné příslušníky. Naštěstí u muže ano a jsme rádi alespoň za to i kdyz je to daleko, tady nikdo nenabira ani maličké dětičky.
Partner má kontrolu až v únoru takže ani tak to nepůjde. ![]()
My máme strašně hodnou zubařku a nikdy nebyl problém. Prvnímu dala nějakou hračku a udělala pro něj rybku- balon z rukavice a tím ho dostala - dovolil jí vše.
Druhý nejdřív koukal, jak dělá zub mě - měla jsem jít původně sama, ale manžel nakonec nemohl hlídat. Seděl sám na židli, ani nemukl a koukal. Tak jsme to využili a udělali rovnou prohlídku i jemu. Zubařka ho nechala sedět kde byl, jenom si na něj protočila světlo - dovolil hezky vše zkouknout i zrcátkem. Ale naše zubařka má sama 3 děti a má pro ně cit. Jak to dělá, fakt nevím, ale ukecá je i na věci, co bych já neměla šanci.
Zbytečně bych dopředu nestresovala.