Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Holky, prosím o vaše rady. Nikde jsem se to na podobných diskuzích nedočetla. Dostala jsem doporučení, co všechno bych neměla jíst, ale už jsem z toho na prášky, přijde mi to, že nesmím nic. Nesmím: bílý cukr, mléko a mléčné výrobky, ztužené rafinované oleje a tuky, bílou mouku, loupanou rýži, kopanou sůl, živočišné tuky, vajíčka, přísun umělých barviv, dochucovačů a konzervantů (kečup, hořčice, majonéza, tatarka, ocet, glutaman sodný, kyselina benzoová, citronová). Nesmím ani čočku, zelí, ovesné vločky, ořechy, ani celozrnný nebo vícezrnný chléb taky nesmím.
![]()
Tak a teď mám pocit, že nesmím vůbec nic. Co mám jíst? Uvítám vaše rady, ale i recepty, pokud někdo s tím má zkušenosti. Mám pocit, jako že můžu jíst jen vařenou neloupanou rýži.
![]()
Bambule a co máš za problém? Jakou dietu máš držet? Jaké máš omezení?
Mám toho hodně, hlavně ale ekzém a imunita, toto jsem dostala od doktora - seznam co nesmím, ale už neřekl, co můžu.
Přijde mi, že vlastně nic…
A můžu vědět, proč to nesmíš? Nějaká alergie či co?
Třeba s tou moukou, máš tam jak bílou, tak celozrnnou, takže vlastně mouku nesmíš žádnou…Proč nesmíš loupanou rýži? ![]()
Asi bych teda pátrala v receptech pro celiaky, alergiky na vajíčka a vybírala pak takové, které neobsahují další věci ze seznamu.
A jinak bych to viděla na kopce zeleniny, brambory, třeba jáhly, bulgur, pohanku…
Gladys - je toho víc, ale vlastně i brambory mi zakázal (a já jsem šílené bramborová).
A když nesmím ani celozrnnou mouku, tak jakou vlastně? Ach jo, už jsem z toho na palici. ![]()
Tak to už mi nepřijde normální
Došla bych za doktorem a zeptala se na rovinu, co tedy jíst můžeš ![]()
Tak přesně tohle teď řeší kamarádka u své 18 měsíční dcerky. Taky je ekzematička a přesně tady ten seznam dostaly od doktorky. Taky teď přemýšlí co dá vůbec malé najíst.
No to souhlasím se Zozole, to normální moc není, to Ti ten chytrák má spíš říct, co jíst smíš, ne???? Tohle bych uměla taky…Kdžy ti neřekne co můžeš, tak at ti aspon řekne, co nesmíš určitě a co sneseš, prpotože jak to tak vidím, tak smíš luštěniny kromě čočky (což nechápu
) a z příloh už jen nelpoupanou ryži.Smíš libové maso (králík, ryba, kuře, panenka) zeleninu a ovoce. A to je podle mě všechno. Bez salámů, pečiva, másla…sojové výrobky můžeš? jestli ano, tak to je dobrý, tam je hodně náhražek a hodně moc se toho už dá i levně koupit
Zaleží na tom, jak moc je ta dieta důležitá, její dodržování…ale asi je, ale opravdu nesmíš nic kupovaného, restaurace jen zdravá výřiva, žádné polotovary, to vyžaduje energii a čas na vaření, hlavně ze začátku
Ten mi dal jen ten seznam věcí a že určitě něco najdu na netu. Bohužel, nenašla jsem… ![]()
bambule45 píše:
Ten mi dal jen ten seznam věcí a že určitě něco najdu na netu. Bohužel, nenašla jsem…
Ty doktoři jsou de…, co by ti řekl před 15 lety, kdy net nebyl? A co kdybys net prostě neměla? takhle léčit umím taky doprčic
![]()
Bambulko a to co jsem psala já, to můžeš? Budeš muset hodně jítst, to co ti zbylo moc výživné není, teda je, ale je to hladové, asi zhubneš ![]()
možná zajít za jiným doktorem a co dietní sestra,ta by ti měla poradit,já když sem začala tu mou bezlepkovou tak to je první kam mě doktor posílal at se snou pořádně poradím....... ![]()
Tak zhubnout by mi nevadilo.
Ale jinak já vařím doma, nemám ráda restaurace, takže tady problém nevidím. Solím taky málo, tak to je taky ok. Ale nemůžu jíst pořád jen maso, to bychom skončili v chudobinci.
Kdybych neměla net, tak mi řekne, ať se poptám v okolí…
Proto jsem taky napsala zde, vím, že tady jsou šikulky, co si ví rady téměř se vším. ![]()
Ještě, že mi nezakázal sex, to bych si asi hodila mašli.
Holky, díky za snahu, pokud byste o něčem věděli, tak pisněte. Budu doufat, že se najde někdo, kdo s tím má už nějaké zkušenosti. Musím jít, malá se hlásí.
Není nad to, být zdravý a bohatý, že jo? ![]()
abby píše:
možná zajít za jiným doktorem a co dietní sestra,ta by ti měla poradit,já když sem začala tu mou bezlepkovou tak to je první kam mě doktor posílal at se snou pořádně poradím.......
Ta by asi měla být v každé nemocnici, ne? ![]()
No já myslím že snad jo
,když byla i vtakove malé nemocničce jako jsou Hustopeče,ale podle mě jo........
bambule45 píše:
Ten mi dal jen ten seznam věcí a že určitě něco najdu na netu. Bohužel, nenašla jsem…
Ach jo, takový přístup mně dokáže vytočit do vývrtky. Pak se nedivím, že lidi nadávají na lékaře, bohužel, jak tak čtu, tak si dost z nich i zaslouží. Měl ti vysvětlit, co jíst, co ne, ne dát nějaký seznam, který o ničem nevypovídá. Měl ti objasnit jakou máš přesně dietu, na jakou diagnózu a jak dál postupovat. Měl tě odkázat na nutričního poradce, který by ti mohl sestavit jídelníček. To vše mu totiž pojišťovna uhradí, takže když tě odkáže na internet je to podle mně jenom jeho lenost a neochota.
S dietou nepomůžu, protože nevím, co máš přesně za diagnózu a nejsem nutriční poradce, pouze gynekoložka
Buď navštiv jiného lékaře, pokud ta možnost není dožaduj se toho, co ti musí (co si určitě na pojišťovnu vykazuje) vysvětlit. Nenechej se odbýt, jak to dělá většina pacientů, protože pak se ve zdravotnictví nic nezmění.
Barča ![]()