Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@quinsley já budu konzultovat ještě další lékaře, ale když jsi fyzioterapeut, můžu se zeptat, jak to je s těmi 4 rovinami -klenba, pánevní dno, bránice a to něco, co nevím jak se jmenuje, pod bradou? Někdo mi vysvětloval, že, když nejsou správně (a zase těžko hledám slova - poloha? Rovnováha?), tak to pak působí bolesti zad?
Co se týče té hysterektomie, lékař mi říkal, že vzhledem k rozsahu poranění, které mám, by se přikláněl k hysterektomii, s tím, že by to byl první krok, první operace, po zahojení by následovala operace močového měchýře - plastika.
A tedy svaly se posílit a zpevnit dají -máš na mysli i přes to, že jsou poškozené? Zpřetrhané? Nebo? Nebo pokud nejsou poškozené fascie? Jsem laik, ale představuju si to tak, že mám pánevní dno, které se skládá ze svalů, které jsou obalené fasciemi a ty jsou nějakými úpony připevněny ke kostem, to co jsem pochopila, tak u mě je problém v tom, že ty svaly jsou utržené v těch místech napojení? Ale to jsem si tak nějak diagnostikovala sama už před návštěvou doktora, tak se toho možná jen držím.
@Almatka plastiku ano, ale já chci ještě dítě, takže zatím čekám. Jinak chodím do Krce ![]()
@Almatka No nejsem fyzioterapeut, ale jako laik to vnímám tak. Že pánevní dno je taková miska, jejichž hrany tvoří kosti a je vystlaná svaly. A je to takový základ těla, který vlastně nese to, co.je důležité pro nás pro ženy a zároveň je to centrum naší energie a ženskosti, a pokud s ním umíš pracovat a napojíš se na něj, tak dokážeš divy.
Když je poraněné, tak se určitě dá spravit a svaly plastikou opravit. A potom zase posílit a pracovat s ním. Ale všechno je to o přístupu. Ono ortopedi jsou fajn. Pro ně je jen operace a nebo rehabilitace. Ale dál nevidí, což je někdy na škodu.
Já třeba měla dlouhou dobu špatně postavenou kostrč. Takže jsem v podstatě od puberty blbě chodila, blbě stála, pravidelně jsem měla bolesti zad, které jsem zmírňovala cvičením a pohybem, bolestivou MS. Ale stačilo chvíli se nehýbat a bylo to pořád dokola. Ortoped udělal rtg a napsal rehabilitaci. Dornova metoda zabrala jen na chvíli a zase mě začala bolet krční páteř. Naštěstí jsem se po x letech dostala pod ruce jedné šikovné maserce, která koukla a okamžitě mně řekla, že to spíš vypadá na hnutou kostrč. A doporučila mně primáře fyzio. Ten mně kostrč porovnal, a najednou se všechno usadilo a já už nemám bolesti, cvičím a zpevnuju pánevní dno a v pohodě jsem otěhotněla. Protože prostě sedl základ…to k té rovnováze, jak píšeš. Samozřejmě je potřeba, aby ti pánevní dno spravili, ale jen na ortopedi bych nespoléhala. Jak psaly holky, chce to fyzio a dobrou plastiku. Je to totiž věc, kterou když někdo zkazí, tak bude průšvih. ![]()
@Anonymní píše:
@Almatka No nejsem fyzioterapeut, ale jako laik to vnímám tak. Že pánevní dno je taková miska, jejichž hrany tvoří kosti a je vystlaná svaly. A je to takový základ těla, který vlastně nese to, co.je důležité pro nás pro ženy a zároveň je to centrum naší energie a ženskosti, a pokud s ním umíš pracovat a napojíš se na něj, tak dokážeš divy.
Tahle ženskost jak píšeš, jsem z toho jelen, pánevní dno mají přeci i muži:-D Ale ne, chápu, co myslíš. S kostrčí - já jsem chodila na fyzio kvůli kostrči a nic, vždy se to vrátí. Umím si i i sama masírovat, rovnat, manipulovat, ale zdá se, že jsem měla nějaký úraz a zhojilo se to špatně?! Takže kostrč mě trápila i před porodem a i během prvního těhotenství, kdy jsem na ni spadla a nevědělo se, zda budu schopna rodit přirozeně. Možná, že to také mělo vliv, vím já??? Nicméně já mám osvícené ortopedy, těm vcelku věřím, jeden z nich se zabývá i celostní medicínou, má k ruce tým fyzioterapeutů a rehabilitačních lékařů, jen má plné termíny a dostanu se k němu až za 2 měsíce a jak na to všechno musím myslet, tak se ptám tady…prostě hltám příběhy jiných a hledám informace, ať se připravím na možné i nemožné. Přiznám se, že když mi lékař řekl „hysterektomie je cesta“, tak i když jsem další děti neplánovala, chtělo se mi plakat…
@Almatka No s námi chodí cvičit i muži a je potřeba, aby i oni měli zpevněný střed.
Nicméně mně to porovnání kostrče pomohlo a uvědomění si pánevního dna a vědomé práce s ním dostalo na úplně jinou úroveň. Takže věřím, že je to základ i k porodu a menšímu poranění.