Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@quinny Promin, nevim, cemu se smejes, nejsou ojedinele pripady, kdy potom matky zalovaly bud nemocnici, nebo primo os. lekare, ktery dorazil k domacimu porodu a neco se „zvrtalo“. V terenu v takove stresove situaci je napr. i hodne narocne pro lekare ne-neotaloga takove dite zaintubovat, najit zilu atd. Co to je pos. reverz samozrejme vim, a kdy ho jako podepisuje ta rodicka doma? ![]()
@Anemary v tehle bananove republice dnes zaluje kdokoliv kohokoliv, to je irelevantni. Podstatne je jak ty spory dopadly ![]()
O intubaci a podobnem neni treba polemizovat, na to neni treba se presouvat ani do terenu, staci okresni spital, kde ti neonatolog chybi ![]()
Positivni revers jsem samozrejme myslela v porodnici. Nechapu k cemu ho podepisovat doma, tam je to dane tim ze doma zustava, kdezto kdyz se nekdo sveruje do rukou lekaru v nemocnici a ma podepsat ze oni ale vlastne za nic nezodpovidaji tak je to trosku uhozene neprijde ti ![]()
@quinny Tak v tom mas pravdu…ale to podepisovani vsech moznych informovanych souhlasu a jinych papiru je prave kvuli tomu co rikas, ze zalovat lze kohokoliv za cokoliv, i za to, co opravdu neni v nici moci ovlivnit. Ted nemluvim o zanedbani pece atd. Kdyz jsem prijela do porodnice, sestra me napojila na monitor a dala mi do ruky papir, at ji podepisu, ze me lekar o vsem dukladne informoval. Tak jsem cucela jak blazen, ptz zadneho doktora jsem jeste nevidela, natoz, aby mi neco vysvetloval. No a k tem soudnim sporum, i kdyz to dopadne tak, ze lekare osvobodi, to co si prozije, furt nejake vyslechy, posudky, ted ho treba postavi po dobu projednavani mimo sluzbu, to musi byt peklo. A pritom k tomu fakt prijde jak slepy k houslim. Muj gynekolog ( a to je fakt doktor s velkym D) uz dela jen ambulacni, rikal, ze ve spitale uz na to nemel nervy. Doktori jsou v podstate pernamentne jednou nohou v kriminale, ale porodnici, ti uz tam jsou i druhou nohou.
@Alušáček píše:
V leže.
To je kámen úrazu. Rodila jsem třikrát na vyvýšené posteli v sedě, tak abych pomohla gravitaci, za mnou partner a pode mnou asistentka. Jednou ve stoje. Vždy šlo vše hladce. Tělo tlačilo naprosto spontánně samo, jak potřebovalo. Bylo to doslova mimo mou kontrolu.
Poslední porod jsem musela tlačit na porodním lehátku v polosedu a bylo to nejhorší a nejnepřirozenější tlačení, co jsem kdy zažila. O zářivkách, které mi svítily do obličeje ani nemluvím. Když bylo tlačení k ničemu, tak jsem navrhla, že porodím ve stoje nebo ve dřepu, že to pak půjde samo. Sestřičky vytřeštily oči. To by se musely sehnout no
a hlavně by jim nepsal monitor
Připadala jsem si jako vězeň. Ale byla jsem rozhodnutá, že jestli to po dalším zatlačení nepůjde, tak si porodím, jak mi radí vlastní tělo.
Takže za mě je porodní poloha velmi důležitý moment pro úspěšný porod, bez zásahů.
@Katy 7 píše:
To je kámen úrazu. Rodila jsem třikrát na vyvýšené posteli v sedě, tak abych pomohla gravitaci, za mnou partner a pode mnou asistentka. Jednou ve stoje. Vždy šlo vše hladce. Tělo tlačilo naprosto spontánně samo, jak potřebovalo. Bylo to doslova mimo mou kontrolu.
Poslední porod jsem musela tlačit na porodním lehátku v polosedu a bylo to nejhorší a nejnepřirozenější tlačení, co jsem kdy zažila. O zářivkách, které mi svítily do obličeje ani nemluvím. Když bylo tlačení k ničemu, tak jsem navrhla, že porodím ve stoje nebo ve dřepu, že to pak půjde samo. Sestřičky vytřeštily oči. To by se musely sehnout noa hlavně by jim nepsal monitor
Připadala jsem si jako vězeň. Ale byla jsem rozhodnutá, že jestli to po dalším zatlačení nepůjde, tak si porodím, jak mi radí vlastní tělo.Takže za mě je porodní poloha velmi důležitý moment pro úspěšný porod, bez zásahů.
@Katy 7 Něco na tom bude, možná by ve stoje porodila snadněji ![]()
@Gosi Já zas když často čtu, jakým stylem diskutují zdravotníci + mám svých zkušeností dost, tak je mi jasné, proč jsou nespokojené rodičky.
Protivná a sebestředná zdravotnice, která nerespektuje odlišné požadavky rodiček není zrcadlem, ale příčinou všeho. Jsou i protivní pacienti, samozřejmě, ale tak to chování některých sester třeba an poporodním oddělení, vždyť je to skoro v každém druhém deníčku, jak někdo narazil an nějakou necitlivou protivnou sestru.
Kdyby to bylo jen o zrcadlení, tak asi každá druhá rodička adept an porod doma.
@kitty123 píše:souhlas. Mozna hloupe prirovnani- ale na velkou si taky clovek nelehne
Přesně.
Mě přijde, že ten přetechnizovaný svět, jde naprosto proti zdravému rozumu, přirozenosti a intuici, ale hlavně, že to posvětil pan doktor ![]()
@Anemary píše:
Ahoj holky, necetla jsem celou diskuzi, tak snad se nebudu moc opakovat. Chapu maminky, ktere chteji rodit doma, i kdyz ja bych to nikdy neudelala, ani nikomu nedoporucila. Jsem zdravotnik, a fakt bych si to nelajzla. Myslim si, ze legislativa v CR proste dostatecne tohle neosetruje a dokud neco nezmeni nasi zakonodarci, uprimne lituji doktoru, kteri s RZS jezdi k rozjetym, spatne se vyvijejicim porodum doma, ptz to si nezasveceni nedovedou predstavit, co je to za stres, nehlede na to, ze pak je za to zodpovedny ten lekar. Byla bych pro, aby rodicky, co chteji rodit doma, podepsaly dopredu nejake lejstro, ze na sebe berou veskera rizika to by se nechalo napr. u osetrujiciho gynekologa.
Vidíš a mě kamarádka dává echo o úspěšných porodech doma po sekci. A víš proč, protože ženy přestávají být ovce, co roztáhnou nohy gyndařům na povel jak nějaký…
Celé to zdravotnictví a to co se děje okolo porodů v porodnicích je hnusné, nechutné a zvrácené
Jsem ráda, že matky začínají mít dostatek informací a inteligence, že nepodléhají vyvolávanému strachu ohledně porodu. Žena je žena, rodit umí. Nepotřebuje k tomu cizího chlapa, a cizí ženský, který k ní nemají absolutně žádnou citovou vazbu. ![]()
Snad se nikdo neurazí, ale ten kdo naprosto vědomě hazarduje se svým životem a se životem svého dítěte, tak je podle mě blázen
Sorry.
@krtek7489 píše:
Snad se nikdo neurazí, ale ten kdo naprosto vědomě hazarduje se svým životem a se životem svého dítěte, tak je podle mě blázenSorry.
S tím naprosto souhlasím. Porod v porodnici, je sakramentský hazard se svým zdravím a budoucí sexualitou. ![]()
@Katy 7 píše:
S tím naprosto souhlasím. Porod v porodnici, je sakramentský hazard se svým zdravím a budoucí sexualitou.
Myslím, že název diskuze je jasný. Kdo chce rodit doma, je blázen. Takových mrtvolek dětí po domácích porodech už bylo. ![]()
@krtek7489 píše:
Myslím, že název diskuze je jasný. Kdo chce rodit doma, je blázen. Takových mrtvolek dětí po domácích porodech už bylo.
Takových dětí, co umřelo díky péči doktorů, už bylo ![]()
Nikdy bych nerodila doma a neohrozila život svého dítěte, to raději snesu,,nepřijemný,, personal v nemocnici. Já osobně si tedy na přístup a chování zdravotníků nemůžu stěžovat, spíš naopak v srpnu jsem rodila ve Varské nemocnici a všichni se chovali dobře.
Já bych byla proto, aby vzniklo něco podobného, jako býval CAP na Bulovce. V každém kraji alespoň jedna taková možnost. To by bylo naprosto úžasné. Už proto, že přeji svým dcerám, aby v budoucnu zažily důstojný a přirozený porod a nemusely se s někým do zblbnutí v bolestech handrkovat.