Porod doma - nesouhlasím

Napsat příspěvek
Velikost písma:
48576
15.1.11 21:46

tak já aspon přispěju :lol: http://www.normalniporod.cz/…bezpecny.asp
našla sem i video,ale takle až na vlastní oči to asi vidět nechceš :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
MirušeProdigy píše:
Podtrženo sečteno. Můj příspěvek koukám vyzněl jinak než jsem chtěla. No, mé deníčky možná dávají hlavu a patu, ale jak píšu takhle zpatra ani si to po sobě nepřečtu, tak z toho možná někdo může pochopit něco co jsem neměla v záměru.

Ano, o porodech doma jsem si dost zjišťovala. A taky se mi líbí pocit bezpečí doma, příjemné prostředí, moje a jen moje vedení porodu…proto jsem doma rodit chtěla.

Jenže nakonec prostě nechápu, jestli tohle pohodlí stojí za riskování života a zdraví někoho, kdo nemá na výběr-miminka.

Dobře, přehodnotila jsem své podání v úvosním příspěvku, dělejte si se svými životy a se svými dětmi co jen chcete(mluvím k zastáncům domoporodů), já bych doma strachy asi ani neporodila, je to můj názor a jiným to tedy ode dneška necpu. (Vlastně jsem to nikomu necpala, ale prej jo, no tak asi jo :roll: )

Jsem zbitá jak pes a to jen za to, že mám názor a že bych ráda znala druhou stranu, abych se mohla v názoru utvrdit a nebo naopak z něj svolit a i když nesouhlasím a asi souhlasit nebudu, aspoň ho respektovat.

Děkuju některým z vás za sobotní výprask! :potlesk:

Ostatním, které pochopily proč to sem píšu moc děkuju! :hug:
:palec: :palec: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
ivuska.h píše:

Takhle to není, aspoň u většiny domarodek, co znám. Obvykle se jedná o vysoce informovanou volbu, ženy vědí o porodu opravdu hodně. Bohužel si většina lidí myslí, že doma ženy rodí proto, že jim vadí kachličky v porodnici a chtějí čuchat vůni kadidla. Není tomu tak.

Hlavním důvodem, proč ženy (dle mých zkušeností a také mého vlastního důvodu, proč jsem rodila doma) nechtějí do porodnice jsou rutinní zásahy. Ty totiž mohou porod zkomplikovat. Třeba i zdánlivě nevinné věci jako dirupce, stres, nevhodná poloha při tlačení atd. dokáží porod hodně ztížit a následně potom lékaři zachraňují děti, které by dost možná bez oněch zásahů zachraňovat nepotřebovaly.

Tyto zásahy se doma nedělají, porod běží vlastním tempem a obvykle se případná komplikace projeví včas a je dost času na transport do porodnice. Porodní asistentka rodičku dobře zná, má detailní informace např. o vývoji naléhání a postavení plodu, jeho běžné aktivitě atd., to v porodnici prostě nelze realizovat, přitom jsou tyto informace velmi důležité.

Ano, jsou situace, které se doma řeší velmi špatně a jsou s velkou pravděpodobností smrtelné. Nastávají ale skutečně velmi vzácně. Naproti tomu doma nenastávají situace, které jsou v porodnici vyvolány rutinními zásahy. Výsledek tohoto srovnání možných komplikací a jejich řešitelnosti potom můžete posoudit sami z čísel (mortalita, morbidita…) v abstraktu studie, kterou jsem citovala.

Dodávám projistotu, že doma zodpovědně rodí pouze nízkoriziková žena s kvalifikovanou porodní asistentkou.

Tvá odpověď je jako balzám :palec: Konečně někdo kdo mluví opravdu k tématu a normálně :palec:

To je na zamyšlení. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
15.1.11 21:50

Ahoj, tak já ti to rozhodně rozmlouvat nebudu. I když jsem nad ním taky uvažovala, protože přístup některých porodnic k porodu je dost strašný až zastaralý. Líbilo by se mi rodit ve Vrchlabí, kde tomu nechávají volný průběh a rodička si může zvolit porod jaký chce a mají to tam příjemný, ale bohužel pro mě docela dost daleko, ale bála bych se toho, takže bych doma nerodila. Něco jinýho je, když už to ta rodička do porodky nestihne a sanita pro ni taky ne, znám takový případy, kde sanita přijela už po narození dítka, protože byl porod příliš rychlý. Je to riziko, jak pro matku, tak pro dítě a nikdo nikdy neví co se může stát. Já se nemohla smířit s císařem a byla jsem smířená s klasikou a nástřihem, kterýho jsem se příšerně bála, pro mě to skončilo sekcí a předčasnou hospitalizací (jak já nemocnice nesnášim!) o 2 týdny před porodem, naštěstí mi ho vyvolali ve 38tt, takže jsem si místo 3 neděl užila 2 mimo domov. Zařekla jsem se ale, že do nemocnice mimo porodu už nikdy nevlezu. No uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
15.1.11 21:56
Pettulle píše:
Ahoj, tak já ti to rozhodně rozmlouvat nebudu. I když jsem nad ním taky uvažovala, protože přístup některých porodnic k porodu je dost strašný až zastaralý. Líbilo by se mi rodit ve Vrchlabí, kde tomu nechávají volný průběh a rodička si může zvolit porod jaký chce a mají to tam příjemný, ale bohužel pro mě docela dost daleko, ale bála bych se toho, takže bych doma nerodila. Něco jinýho je, když už to ta rodička do porodky nestihne a sanita pro ni taky ne, znám takový případy, kde sanita přijela už po narození dítka, protože byl porod příliš rychlý. Je to riziko, jak pro matku, tak pro dítě a nikdo nikdy neví co se může stát. Já se nemohla smířit s císařem a byla jsem smířená s klasikou a nástřihem, kterýho jsem se příšerně bála, pro mě to skončilo sekcí a předčasnou hospitalizací (jak já nemocnice nesnášim!) o 2 týdny před porodem, naštěstí mi ho vyvolali ve 38tt, takže jsem si místo 3 neděl užila 2 mimo domov. Zařekla jsem se ale, že do nemocnice mimo porodu už nikdy nevlezu. No uvidíme.

Je potřeba rozlišovat neplánovaný porod doma a plánovaný, kdy je na něj rodička připravená, ví, co se bude dít, co se může stát, má nachystané pomůcky apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
15.1.11 21:57

Zakladatelko,
já tě na jednu stranu taky chápu. Jsi rozhořčená a chtěla jsi se podělit, ale opravdu jsi to chytila za špatný konec. Mohla jsi založit diskuzi buď na téma: Domarodky jsou slepice, pojďte si zanadávat....., nebo na téma: Prosím, nemáte materiály a studie k domácím porodům?

Tvoje diskuze není pes ani ves, teď se z toho snažíš nějak vybruslit se vztyčenou hlavou, ale občas není na škodu prostě tu hlavu sklopit a říct, že závěr je jiný než jsi čekala. Že ti do porodů ostatních opravdu nic není, stejně jako jiným není nic do porodu tvého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
15.1.11 21:59
chuanitka píše:
Pettulle píše:
Je potřeba rozlišovat neplánovaný porod doma a plánovaný, kdy je na něj rodička připravená, ví, co se bude dít, co se může stát, má nachystané pomůcky apod.

Tam především neproběhla ta selekce rodičky podle rizikovosti.

Bohužel česká statistika nerozlišuje plánované a neplánované porody mimo ZZ, takže je pro posouzení bezpečnosti plánovaného porodu doma k ničemu. Proto se prozatím musíme spoléhat na data ze zahraničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
15.1.11 22:02
Sunnyside píše:
Zakladatelko,
já tě na jednu stranu taky chápu. Jsi rozhořčená a chtěla jsi se podělit, ale opravdu jsi to chytila za špatný konec. Mohla jsi založit diskuzi buď na téma: Domarodky jsou slepice, pojďte si zanadávat....., nebo na téma: Prosím, nemáte materiály a studie k domácím porodům?Tvoje diskuze není pes ani ves, teď se z toho snažíš nějak vybruslit se vztyčenou hlavou, ale občas není na škodu prostě tu hlavu sklopit a říct, že závěr je jiný než jsi čekala. Že ti do porodů ostatních opravdu nic není, stejně jako jiným není nic do porodu tvého.

Já bych se zeptala asi stejně jako zakladatelka…prostě bych chtěla znát důvody proč si ženský vybírají porod doma…proč podstupují takový riziko. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
15.1.11 22:03
Sunnyside píše:
Zakladatelko,
já tě na jednu stranu taky chápu. Jsi rozhořčená a chtěla jsi se podělit, ale opravdu jsi to chytila za špatný konec. Mohla jsi založit diskuzi buď na téma: Domarodky jsou slepice, pojďte si zanadávat....., nebo na téma: Prosím, nemáte materiály a studie k domácím porodům?Tvoje diskuze není pes ani ves, teď se z toho snažíš nějak vybruslit se vztyčenou hlavou, ale občas není na škodu prostě tu hlavu sklopit a říct, že závěr je jiný než jsi čekala. Že ti do porodů ostatních opravdu nic není, stejně jako jiným není nic do porodu tvého.

No vybruslit ani ne, spíš upřesnit jak jsem to myslela. No jo no, teď už s tim nic neudělám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
15.1.11 22:05
Sumaya píše:
Já bych se zeptala asi stejně jako zakladatelka…prostě bych chtěla znát důvody proč si ženský vybírají porod doma…proč podstupují takový riziko. :roll:

Jenže z těch studií je patrné, že domácí porod (pro nízkorizikovou ženu s odpovídající asistencí) nepředstavuje zvýšené riziko oproti porodu v porodnici. Naopak z hlediska morbidity („poškozenosti“) je bezpečnější – je menší procento císařských řezů, méně nástřihů a spontánních poranění, děti mají lepší adaptaci atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cher
15.1.11 22:08

Teda nečetla jsem celou diskuzi, přidám teda svůj názor- díky Bože, že žiju v Čr a že žiju v dnešní době, kdy můžu využít lékařské péče, že se nemusím bát, jestli mé dítě nebude po porodu potřebovat lékaře a on tu nebude, že prostě můžu udělat VŠE, co je v mých silách, abych minimalizovala rizika při příchodu mého dítěte na svět. U obou porodů mi přirozeně odtekla pouze voda, aniž by se tělo nějak chystalo rodit. Oba porody mám dlouho a bolestivě vyvolávány, proto jsem velmi šťastná, že jsem mohla mít lékaře za zadkem. Pokud bych potřebovala k životu adrenalin- skočím si na provaze ze skály- u toho budu riskovat pouze svůj život. :pankac:

• Citovat
  • Upravit
4880
15.1.11 22:10
ivuska.h píše:
Sumaya píše:
Já bych se zeptala asi stejně jako zakladatelka…prostě bych chtěla znát důvody proč si ženský vybírají porod doma…proč podstupují takový riziko. :roll:
Jenže z těch studií je patrné, že domácí porod (pro nízkorizikovou ženu s odpovídající asistencí) nepředstavuje zvýšené riziko oproti porodu v porodnici. Naopak z hlediska morbidity („poškozenosti“) je bezpečnější – je menší procento císařských řezů, méně nástřihů a spontánních poranění, děti mají lepší adaptaci atd.

Díky :-) Já jsem myslela, že nástřih dělá doktor  :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
15.1.11 22:12

chuanitka, ivuska.h

já měla celé těhotenství bez rizika, v pořádku a v pohodě, akorát jsem byla doma kvůli náročnosti práce, ale vše probíhalo v pohodě. Akorát se jim nelíbily ozvy malého, protože pořád spal, takže mi hýbaly s břichem jak to šlo a nic, ale jakmile mi sondy sundaly, tak se vzbudil a řádil. Pak nastal problém u oxytocinu, kdy jsem měla příšerné bolesti, které s porodem neměly co dělat. Pak jsem dostala první vyvolávací tabletu. Bolesti příšerný a v kuse s porodem nesouvisející a nic se nedělo. Druhý den další tableta, kontrakce už byly a pořádný, ale já se neotvírala a malý nesestupoval, akutní císař (zátka mi odešla sama a plodovka praskla na monitoru) pro nepostupující porod. Malý měl šňůru kolem krku a já zánět na děloze. Ztráta krve. Takže u mě nebýt těchto lékařských zásahů, by se nic nepoznalo, až při porodu. Ale kdo ví jak by to bylo kdybych rodila v termínu nebo po něm. Kdyby se mi rozeběhl sám a ne vyvolávačkou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
Sumaya píše:
ivuska.h píše:
Sumaya píše:
Jenže z těch studií je patrné, že domácí porod (pro nízkorizikovou ženu s odpovídající asistencí) nepředstavuje zvýšené riziko oproti porodu v porodnici. Naopak z hlediska morbidity („poškozenosti“) je bezpečnější – je menší procento císařských řezů, méně nástřihů a spontánních poranění, děti mají lepší adaptaci atd.
Díky :-) Já jsem myslela, že nástřih dělá doktor :oops:

Nástřih i v českých porodnicích běžně dělají PA (zřejmě záleží na zvyklostech daného pracoviště). Doma je to zákrok skutečně výjimečný, ale může být potřeba, když je potřeba porod rychle ukončit, např. kvůli tísni plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
sieta.m píše:
Teda nečetla jsem celou diskuzi, přidám teda svůj názor- díky Bože, že žiju v Čr a že žiju v dnešní době, kdy můžu využít lékařské péče, že se nemusím bát, jestli mé dítě nebude po porodu potřebovat lékaře a on tu nebude, že prostě můžu udělat VŠE, co je v mých silách, abych minimalizovala rizika při příchodu mého dítěte na svět. U obou porodů mi přirozeně odtekla pouze voda, aniž by se tělo nějak chystalo rodit. Oba porody mám dlouho a bolestivě vyvolávány, proto jsem velmi šťastná, že jsem mohla mít lékaře za zadkem. Pokud bych potřebovala k životu adrenalin- skočím si na provaze ze skály- u toho budu riskovat pouze svůj život. :pankac:

Sieto, kdybys chtěla rodit doma, a pouze ti odtekla voda a dál by se nic nedělo, jela bys do porodnice :wink: Normálně by si PA něco takového na triko nevzala, nechápu, proč to Konigsmarková udělala… ono mezi námi, z médií se stejně pravdu nedozvíme. 

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí