Porod doma - rodný list

8.9.11 17:52

porod doma - rodný list

Ahoj holky,
prosím všechny holky, co rodily doma, aby mi poradily, co mám dělat s naší matrikářkou. Jak jste docílily toho, že máte rodný list? My jsme rodily doma minulý týden a naše matrikářka není schopná nám pomoci. Máme dohodu o jméně a ona po nás chce záznam z porodu, což já odmítám. Myslíte si, že by stačilo nějaké čestné prohlášení o narození? Obávám se, že rodný list je největší překážka… Děkuji všem za pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20840
8.9.11 18:39

Evi, zkus se zeptat u sousedu na www.baby-cafe.cz

Myslím, že domarodek je tam víc, tak snad bude někdo vědět. Co vím, tak snad dostávaly nějaké potvrzení od PA :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
8.9.11 18:40

Ahoj, no tak to je sakra problém, každý člověk potřebuje rodný list, na jeho základě je i pojištění a vše kolem, bez něho vlastně člověk neexistuje. Co se zeptat porodní asistentky nebo dotyčného, který s tebou doma rodil, pochybuju, žes rodila úplně sama a nebo dětské doktorky, u té bys taky dávno měla být. Já s tím teda nemam zkušenost, takže moc neporadím. Proč nechceš vydat záznam z porodu? Možná někdo jiný poradí líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
8.9.11 18:44

Mrkni na stránky ferovánemocnice.cz
Tvůj dotaz by měl být zodpovězen ZDE , ale pro jistotu přepisuji :-D
„Pokud se dítě narodí doma a ani následně nebyla matce poskytnuta po porodu zdravotnická péče, provede se zápis do knihy narození na základě ústního oznámení o narození dítěte. Toto oznámení je povinen učinit jeden z rodičů dítěte. Pokud narození neoznámí rodiče, je povinna oznámení učinit osoba, která se o narození dozvěděla. Otec učiní oznámení do 3 pracovních dnů od narození dítěte, matka do 3 pracovních dnů od okamžiku, kdy je schopna oznámení učinit, jiná osoba do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o narození dozvěděla. Oznamovatel je povinen matričnímu úřadu prokázat svoji totožnost a o jeho oznámení s ním matrikář provede zápis. Příslušný k zápisu narození matriční knihy je matriční úřad, v jehož správním obvodu se dítě narodilo.
Pokud rodiče (případně jiná osoba) nesplní oznamovací povinnost matričnímu úřadu, dopustí se přestupku na úseku matrik, jména a příjmení. Za tento přestupek lze udělit pokutu do 5.000 Kč. K vystavení rodného listu je nutné předložit souhlasné prohlášení rodičů o jménu, popřípadě jménech dítěte. Vdaná žena dále musí mít oddací list a souhlasné prohlášení rodičů o příjmení dítěte, pokud údaj o příjmení dítěte není patrný z oddacího listu rodičů dítěte. Svobodná žena musí mít souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství, popřípadě rozhodnutí soudu o určení otcovství k dítěti, rodný list matky a otce dítěte, v případě rozvedené ženy i pravomocný rozsudek o rozvodu manželství, v případě ovdovělé ženy i úmrtní list manžela.
Rodiče mají měsíc od narození dítěte na to, aby určili dítěti jméno, po uplynutí této doby matriční úřad učiní oznámení soudu, který zahájí řízení o určení jména.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.9.11 18:55

Jani - moc děkuju!
Takže jsme všechno splnili. Manžel tam šel hned ten den a nic s ním nesepsala - ona je fakt úplně mimo. Tímto zdravím státní zaměstnance na úřadech - jsem ráda, že platím daně právě pro ně :lol:
No, tak tam asi udělám čóro móro…

Dětskou doktorku máme - ta k nám přišla hned, jak se malá narodila. Ta je v pohodě. Dokonce nám i bez rodného listu udělali i vyšetření v nemocnici :palec: . Všichni nám vycházejí vstříc až na naší matrikářku :pocitac: . Holt vesnice …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
8.9.11 19:01
EvaHoráková píše:
Jani - moc děkuju!
Takže jsme všechno splnili. Manžel tam šel hned ten den a nic s ním nesepsala - ona je fakt úplně mimo. Tímto zdravím státní zaměstnance na úřadech - jsem ráda, že platím daně právě pro ně :lol:
No, tak tam asi udělám čóro móro…Dětskou doktorku máme - ta k nám přišla hned, jak se malá narodila. Ta je v pohodě. Dokonce nám i bez rodného listu udělali i vyšetření v nemocnici :palec: . Všichni nám vycházejí vstříc až na naší matrikářku :pocitac: . Holt vesnice …

Odkaž ji na stránky ferovanemocnice.cz s tím, že spadají pod organizaci Liga lidských práv a zkus se jí zeptat, jestli si s nimi chce popovídat. V případě, že by dělala obstrukce, klidně na Ligu lidských práv napiš to, co sem s tím, že matrikářka neplní své povinnosti a oni ti poradí. Podle mě řešením je stížnost na postup k nadřízenému a pohrůžka žalobou na nečinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
9.9.11 18:34

My jsme tedy u obou domácích porodů rezignovali a dodali všechno, co chtěli, tedy i zápis pro gynekologa, těhotenskou průkazku i rodné listy starších dětí. V pravidlech je poznámka, že si matrikářka může vyžádat další dokumenty, není uvedeno, kdy. Nebylo to na vesnici, ale v Praze, pokaždé na jiné matrice. Na domácím porodu považuji za nejobtížnější boj s úřady. Dokonce jsme si na jednu stěžovali na ministerstvu, ale dostali jsme odpověď, že si máme stěžovat na příslušném místním úřadě. Tak jsem to vzdala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.9.11 18:55

Terem - tak to jsme na tom stejně :-(

Dnes odpo volala matrikářka - ráno jsem tam naběhla a ta se rozklepala, že neví, co má dělat - chce potvrzení od PA, což já nedám. Žijeme tam, kde žijeme… Tak si vymyslela, že nestačí, když rodiče nahlásí sami údaje. Asi jsme nesvéprávní :lol: . Vymyslela si tedy, že chce potvrzení od dětského doktora. Chce se mi z toho brečet, to je marný :pocitac: . Stížnost je věc dobrá, ale nemám na to sílu. Chci být v pohodě, ale to jde těžko. Nevím, kdy budeme mít rodný list a obávám se, že za chvíli si budeme muset platit lékaře sami, protože s námi ztratí trpělivost :roll: .

Budu se opakovat - jsem ráda, že si platíme úředníky :potlesk: . Já si platím školení sama a registraci na ministerstvu taky :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
9.9.11 19:44

Napiš na Ligu lidských práva anebo lépe napiš stížnost ombudsmanovi ( veřejný ochránce práv ) U ombudsmana by mohli s matrikou pohovořit a možná jim i hezky pohrozit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
9.9.11 22:11

Evo, úplně jsi mi vyvolala ty pocity bezmoci. Stížnosti a ombudsman jsou jistě správný postup, ale když jsi v časovém presu a všichni chtějí rodné číslo, tak rezignuješ.
My měli dokumentaci od PA, to vy nemáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
9.9.11 22:39
Terem píše:
Evo, úplně jsi mi vyvolala ty pocity bezmoci. Stížnosti a ombudsman jsou jistě správný postup, ale když jsi v časovém presu a všichni chtějí rodné číslo, tak rezignuješ.
My měli dokumentaci od PA, to vy nemáte?

Když si v pondělí Eva zavolá na toto číslo (opět veřejný ochránce práv)
vedoucí oddělení veřejného pořádku a místní správy
JUDr. Miloš Valášek
542 542 343

A vysvětlí svůj problém a upozorní na to, že to je opravdu akutní, tak s tím hned začnou něco dělat, co aspoň tak vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.9.11 18:47

Terko, my jsme měli soukromou PA. Psala dokonalý záznam o porodu, který je pro mě až moc soukromý. Ten pouze ukážu své gynekoložce. Jistě chápeš, že nebudu dávat přesné časy, kdy začaly kontrakce atd. Psala tam všechno, co a kdy se změnilo a jak porod postupoval - do toho přece úředníkům nic není :nevim: .

Jani - díky moc za číslo. Popřemýšlíme s manželem a uvidíme, co budeme dělat. Dnes (sobota) jsme našli ve schránce dopis z obecního úřadu - bez známky! - kde nám píší, že pokud jsme měli erudovanou PA, máme předložit záznam o porodu a že nestačí, když manžel nahlásil míry dcery atd. Chtějí po nás prohlášení o narození dítěte od prvního lékaře, co provedl ošetření malé.
Já se přiznávám, propadla jsem bezmoci. 14 dnů po porodu a my jsme stále na začátku… Když si představím, že budu muset zpetně obíhat doktory a hlásit RČ :cry: … Bože, to se mi fakt jenom zdá. Takže v pondělí o půl druhé k dětské dr. na kontrolu, pak rychle na matriku… A to ještě nevím, jestli mi to dr. prohlášení dá - ale asi ano, když si to zaplatím - naše dr. ráda vybírá poplatky :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
10.9.11 19:48

Evo, opravdu nemají právo nahlížet do zdravotní dokumentace. Po nás tu zprávu chtěli jako svědectví člověka, který byl u porodu. Stačila by jim jen hlavička nahoře.
14dní průtahů, to je síla. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
12.9.11 15:27

Tak jak to Evi dopadlo? Snad jsi nějaké řešení nalezla :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.9.11 16:24

Ahoj Jani, ani se neptej. Jsem fakticky naštvaná a bezradná. Dnes jsem celý den běhala s kočárkem a výsledek celého běhání je, že se cítím jako de…

Letěla jsem k doktorce, aby mi napsala ten protokol o prohlídce novorozence. Ta mi udělala desetiminutovou přednášku, jak nechápe, proč to potřebuju. Pak mi to napsala. Její přednáška obsahovala i to, že to má psát PA - že na to má mít formulář. Takže já asi napíšu formulář pro všechny PA - ale to teď stejně bude zbytečné, když bude asistence u porodu trestána pokutou a vězením. Tak jsem jí řekla, že já za to, jak to v tomhle státě chodí, nemůžu. Prý jsme se dali na vojnu… No, jsem vyčerpaná a zničená. Cosi plácala o zákonech, tak jsem jí zopakovala, že v tomhle státě porody doma nejsu právně ošetřené - to se rozčílila a začala cosi blábolit, ale to jsem už nevnímala. Prý už si dítě z dom porodu nevezme. Naší Štěpulku si vzala proto, že mě zná už několik let, ale jak může vědět, že je to moje dítě?

Není, co na to říct. Jsem zdeptaná a úplně mi to vzalo sílu. Manžel má dnes narozeniny a já jsem tak hotová, že jsem protivná sama sobě.

Jinak manžel ráno volal JUDr. Valáškovi - ten mu potvrdil, že matrika má právo žádat potvrzení o prohlídce dítěte. Ale byl prý příjemný a v pohodě. Řekl mu, že kdybychom za týden neměli rodný list, máme se ozvat. Bohužel prý máme smůlu, že bydlíme na malé vesnici, kde asi na matrice řeší 3 svatby ročně… Což má pravdu.

Já to vzdávám - rezignovala jsem. Dnes se mnou matrikářka sepsala prohlášení o narození dítěte. Má to přijít ještě podepsat manžel - fakt směšný… 14 dnů po narození. Ale okolí mi radí, ať jdu cestou nejmenšího odporu.

Dnes jsem opravdu vyčerpaná. Nemám náladu na nic. Už asi podepíšu cokoliv a komukoliv… Dostali mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí