Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
4450g, žádný oxytocin, žádný epidural, přežilo se to.
Taky tak. Někdo má problém vytlačit malé dítě. Buď v klidu. Zvládnes
Samotná váha miminka není problém, pokud tedy není hodně malé (a tím i slabé) a nebo naopak hodně veliké, ale veliké myslím když už atakuje hranici 5kg. Problém bývá pokud má rodička neúměrně úzkou pánev a porodní cesty k velikosti miminka. Naopak větší mimčo vidím jako výhodu. Rodila jsem naší dceru 4,2kg (při mé výšce 175cm a váze před těhotenstvím 67kg) a v podstatě na jedno zatlačení, bez epiduralu, bez nástřihu, bez poranění a to na vyvolání ve 41+6. Dá se říct že se odrazila a byla venku, tyhle větší miminka mají opravdu výhodu, jsou to siláci
i poporodní adaptace byla vcelku bezproblémová. Mám srovnání s maminkama které měly velké dítě + přiměřenou pánev, velké dítě + úzkou pánev, malé dítě + přiměřenou pánev a podobně. Plus mínus jsme z toho všechny vyšly tak že vidíme větší mimčo jako výhodu, pokud jsou porodní cesty ok.
Samozřejmě to nemusí platit vždycky, ale větší mimčo jsem si zkusila a neměnila bych. Každým dnem si porod zopakuji, mimčo prý opět bude větší, tentokrát chlapeček tak mám malinkou obavu jak moc větší bude
ale neděsím se, pánev po prvním porodu zůstala malinko širší, navíc se to už prý hezky chystá, to u dcery nebylo. Hodně je to v hlavě, prostě to půjde, jinak to nevidím ![]()
také čekáme chlapečka, je to náš malý zázrak, pět let jsme na něj čekali
akorát jak se TO blíží, tak se dostavuje mírná panika.
Nemusí to nic znamenat, vůbec bych se tím nestresovala. Moje druhé dítě mělo skoro o kilo víc než první a porod byl naopak o hodně lepší a narozdíl od prvního bez poranění ![]()
pokud bys chtěla trochu uklidnit, pořiď si www.aniball.cz hned a začni cvičit, mě u prvního taky strašili velkým dítětem a tohle mě fakt uklidnilo a díky tomu jsem porodila bez poranění
a s velkou pochvalou a neboj se ![]()
Malý měl 37cm hlavičku a 4170g
Vím, že je to trochu z jiné doby, ale moje prababička byla prvorodička, když doma porodila babičku, která měla 6 kilo. Přežily obě a prababi měla pak i další dítě
![]()
@LenaMarry je fakt na to jsem zapomněla moje babička (150cm a 30kg i s postelí) porodila 2 děti, prvního syna 6,8kg a potom dcerku 6,2kg a taky to přežila. Když to vezmu zpětně asi musela mít těhotenství cukrovku, protože ani děda nebyl nějaký velikán (a děti jsou 100% jeho, protože ta podoba se tam nezapře).
4 kila jsou v klidu.uz jsem je dala 2×. Zkus se zeptat svoji mamy,jak probihaly porody u ni. U dcer to byva podobne..
@Heivka asi v tom bude hrát roli cukrovka, ale stejně nechápu, jak to zvládly. I když, dřív byli asi lidi houževnatější.
@LenaMarry No nevím, co babička vyprávěla (ročník 21) tak dost ženských, zvlášť na vesnicích kde nebyla nemocnice nebo aspoň lékař, tak porod nepřežilo, z toho co mi vyprávěla tak jich bylo asi 16 příbuzných žen (sestřenice, sestry a tak) co se dožily reprodukčního věku a porod jich přežila jen polovina, je fakt že všechny měly velké novorozence (takže možná kromě cukrovky i nějaký obří předek).
Mně taky můj gynekolog celé těhotenství říkal, ze to nebude žádný prcek, pořád byl hodnotami tak 14dni napřed. Tak jsem si tak říkala, ze snad to bude nakonec méně než předpovídají, protože takových případů bylo, ze to bude obr a pak to bylo průměrné miminko. Takže jsem se tím odmítla trápit a říkala si, ze ty 4kg zvládnu. Na kontrole, den před tím, než se mi doma rozjel porod mi doktor opet prorokoval větší mimino, odhad mu vysel 4010g.
Druhý den mi začaly bolesti kolem 4.ráno, snesitelné. V 10 už to bylo horší a kratší intervaly, ve 12 jsem byla na příjmu. A začalo to být nic moc, bolesti do kříže a kycli, porod nepostupoval. Každou hodinu stejný nález, uklidnovali mě, ze u většího miminka a prvorodicky to tak bývá, ze ten sestup je pomalejší. Když i v 18 hodin byl nález stále 1-2 volně a ja stažena bolestí nepřetržitě, svolila jsem na epidural a to bylo blaho, za hodinu a půl nález skoro 8, tak neskutečně mě to nabilo, tlačeni pak trvalo asi 20minut, zabrat mi dal, malý nastrih jsem měla, ale nevadilo mi to, i tak jsem se malinko trhla ještě na druhé straně. Malej se narodil po 20hodinach od prvních bolestí. S váhou 4 410, 53 cm a hlavičkou 37,5.
Nastrih byl nepříjemný asi jen v 6nedeli, za to tu malou trhlinku jsem citila tak čtvrt roku. Takže bych se nebala ani toho nastrihu, opravdu lepší než natrzeni.
Na porod vzpomínám v pohodě (i když pro někoho by možná byl strašný), ale já jsem se těšila. Hned jsem věděla, ze dítě budu chtít ještě jedno.
Rozhodně se nestresuj dopředu. Bude to dobré. ![]()
@LenaMarry vždyť i dříve se nastrihavala hraze. Naopak úmrtnost byla vyšší, takže nebyly ženy houzevnatejsi.
syn 4000g 53cm , dcera 4700g 54cm ..oba porody přirozené.. Dalo se to.. jen nerodit v polosedu na zádech.. je o 30% užší porodní kanál.. nejlépe na čtyřech ![]()