Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, vím že tu podobné diskuze jsou, ale žádná aktuální.
Potřebuju poradit, manžel právě prošel poprvé covidem, měl pozitivní antigenní test, je pátý den v karanténě. Jeden den mu bylo zle, nyní je čtvrtý den bez příznaků, ale antigen je stále pozitivní. Vím, že bývá ještě klidně i měsíc. Na PCR nešel, v práci to nevyžadovali a nyní se to zase nově nemusí. Chci se tedy zeptat, mám termín porodu za téměř 3 týdny a manžel je můj doprovod.
V nemocnici provádí kontrolně při příjmu PCR nebo antigen? Bojím se, že mu vyjde test ještě stále pozitivní, a tak ho nepustí k porodu… Potvrzení o prodělání nemoci nemá, protože to lze vydat jen po PCR testu, na kterém nebyl… PS: Nejsme očkovaní. Děkuji moc za odpovědi ![]()
Příspěvek upraven 05.02.22 v 20:49
@Bára82 píše:
Ahoj holky, vím že tu podobné diskuze jsou, ale žádná aktuální.
Potřebuju poradit, manžel právě prošel poprvé covidem, měl pozitivní antigenní test, je pátý den v karanténě. Jeden den mu bylo zle, nyní je čtvrtý den bez příznaků, ale antigen je stále pozitivní. Vím, že bývá ještě klidně i měsíc. Na PCR nešel, v práci to nevyžadovali a nyní se to zase nově nemusí. Chci se tedy zeptat, mám termín porodu za téměř 3 týdny a manžel je můj doprovod.
V nemocnici provádí kontrolně při příjmu PCR nebo antigen? Bojím se, že mu vyjde test ještě stále pozitivní, a tak ho nepustí k porodu… Potvrzení o prodělání nemoci nemá, protože to lze vydat jen po PCR testu, na kterém nebyl… PS: Nejsme očkovaní. Děkuji moc za odpovědi
a nemocnice to na stránkách nemá? U nás u plánovaného porodu musí být předem udělaný PCR, jak je to jinak, nevím. Ale na místě těžko budou dělat PCR, když není výsledek hned. Proč si nezašel v téhle situaci na test, to nechápu.
Moc neporadím, ale rodila jsem v květnu a dělali mi antigen a manželovi nic. Museli jsme mít respirátor jinak nic. Jestli se to za tu dobu změnilo nevim. ![]()
@vercousek píše:
Moc neporadím, ale rodila jsem v květnu a dělali mi antigen a manželovi nic. Museli jsme mít respirátor jinak nic. Jestli se to za tu dobu změnilo nevim.
ano, změnilo. Ale když tak všeobecně kouknu, nemocnice to mají na stránkách. A navíc fakt nechápu, když ví, že bude rodit, proč na ten test nešel.
@vokishka píše:
a nemocnice to na stránkách nemá? U nás u plánovaného porodu musí být předem udělaný PCR, jak je to jinak, nevím. Ale na místě těžko budou dělat PCR, když není výsledek hned. Proč si nezašel v téhle situaci na test, to nechápu.
Existují expres PCR testy, které dají výsledek do hodiny. Ale jestli je v porodnici používají…
Taky moc nechápu, proč na ten PCR nešel, aby měl potvrzení, třeba by se testovat nemusel, kdyby to vyšlo do těch 30 dní.
@vokishka V porodnici mi říkali, že v momentě příjmu nás oba otestují. Bohužel manžel ještě tehdy covid neměl, takže mě nenapadlo se zeptat.
@Bára82 píše:
@vokishka V porodnici mi říkali, že v momentě příjmu nás oba otestují. Bohužel manžel ještě tehdy covid neměl, takže mě nenapadlo se zeptat.
nemá ho potvrzený, tak ho otestují. A klidně mu může znovu vyjít pozitivní, i když nebude nakažlivý. Tak snad víte, jaká je situace.
@vokishka píše:
ano, změnilo. Ale když tak všeobecně kouknu, nemocnice to mají na stránkách. A navíc fakt nechápu, když ví, že bude rodit, proč na ten test nešel.
On rodit nebude
Asi v tom nejsme tak orientovaní, a upřímně mě nenapadlo, že když už PCR není povinné při zjištění nákazy, že se ten člověk musí testovat. To pak přece nedává smysl, že se vrátí po pěti dnech do práce, kde stejně může mít antigen stále pozitivní.
@Bára82 píše:
@vokishkaOn rodit nebudeAsi v tom nejsme tak orientovaní, a upřímně mě nenapadlo, že když už PCR není povinné při zjištění nákazy, že se ten člověk musí testovat. To pak přece nedává smysl, že se vrátí po pěti dnech do práce, kde stejně může mít antigen stále pozitivní.
proto si normální člověk zajde na PCR, aby to potvrzení měl. On rodit nebude, to je fakt. A možná tam kvůli pozitivnímu antigenu ani nebude.
Proč proboga nešel na PCR? Vyřešil by si tím spoustu komplikací. U nás dělají při příjmu antigen. Jinak je to nejmenší zvednout telefon a zavolat nebo napsat mail ![]()
@Bára82 píše:
@vokishkaOn rodit nebudeAsi v tom nejsme tak orientovaní, a upřímně mě nenapadlo, že když už PCR není povinné při zjištění nákazy, že se ten člověk musí testovat. To pak přece nedává smysl, že se vrátí po pěti dnech do práce, kde stejně může mít antigen stále pozitivní.
Tak půjde znovu do karantény. Nebo si mohl dojít na PCR, zvlášť, když měl příznaky. To měl nárok i na žádanku. A měl by 30 dní pokoj. Ale třeba bude negativní, když máte rodit až skoro za měsíc.
Tak ať jde na PCR.. Když bude pozitivní odsedi si 5dni karanténu a je.. Když bude negativní bude negativní
Ja rodila před týdnem, mě dělali pcr, manžel měl potvrzení o očkování, takže jemu nedělali nic. Musel se sám něčím prokázat, buď očkováním, proděláním nebo mít pcr, jinak by ho nepustili ( i pak na navstevu se musel pokaždé prokazovat). Asi záleží jak kde, v každé porodnici to bude jiné.
Já bych určitě řešila PCR test… Měl by potvrzení. Zajít na něj ještě může, nejspíš bude stále pozitivní. Jinak antigen je pozitivní více méně jen pár dní. Já měla celkem blbý a dlouhý průběh covidu v listopadu, celkem mi opravdu bylo 14 dní zle a antigen byl pozitivní jen 7 dní, pak už ne… Antigenní test zachytí jen jakoby vrchol toho viru. Neznám nikoho, kdo by ho měl pozitivní déle než týden, spíš kratší dobu.
@Bára82 ať zkusí jít ještě co nejdřív na PCR test, třeba bude pozitivní a bude mít na měsíc vystaráno