Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Můžu se zeptat, jak to funguje v Uk s kojením? Jako laktační poradkyně vím, že první dny, zvl. prvomaminky, potřebují ve valné většině několikrát denně pomoc, opakovaně ukázat správné přiložení, techniku, řeší případně potíže s nalitým prsem nebo naopak se nerozbíhající se laktací apod. Samozřejmě - bohužel - v mnoha porodniích tuto péči v ČR nedostanou, nicméně by mě zajímalo, jak je tohle řřešené v UK, kdy ženu navštíví midwife. Je s ní celý den doma a ukazuje jí to co každé kojení? Nebo je celodenně na telefonu?
eliško co vim, tak u sestry byla sestra kvůli malýmu druhej den a kojení jí neukazovala. Pak tam byla až za týden a to jenom prohlídla malýho a zvážila ho, to bylo všechno
. Musim říct, že malej byl kojenej jenom týden, pak to vzdala. Malej měl pořád hlad a místo toho, aby jí pomohli, dali jí UM pro zvlášť hladový děti
ivuska.h píše:
Však to, že jdeš domů neznamená, že jsi už na všechno sama, každý den dochází (nebo by aspoň měla) na kontrolu porodní asistentka a věnuje se ti mnohem víc a osobněji, než personál v našich porodnicích…
nooooooooooo, tak to určitě ![]()
bulina píše:
jasný, všude je něco
dano jj, přesně, tak s tím přibejváním mě štvali nejvíc, nechtěli nás pustit, dokud menší neměl aspoň 2,5kg
Tak nějak. K tomu ještě, pro mě pobyt v nemocnici, je něco hroznýho, takže já trpěla jako pes, 7 dní, nekonečné. Kdybych v té době věděla o ambulantních porodech, jednala bych úplně jinak.
Scarlett - musím souhlasit, neřeší blbosti jako tady, kde tě hned vystresujou atd. atd. Jinak já se po pěti dnech ptala primářky, jestli už můžem s malou domu, malá nepřibírala (komunistickej přežitek) a ona mi řekla, že ne, že ať jsem ráda, že nerodím před 20ti lety, že to matky ležely v porodnici 14 dní. Pakárna ![]()
Tak ja mam tedy taky z cech zazite, ze by se po porodu melo zustat par dni v porodnici,ale kdyz nejsou komplikace neni k tomu duvod. tim spis, kdyz Midvife dochazi po porodu domu.
A jak tu nekdo psal,jak se musi v cechach cekat az bude mit mimi 3 kg, od toho uz by opravdu mohli upustit.
Ahojky, ja rodila v UK dvakrat … Muj nazor je takovej,ze je vse mnohem vice prirozene,nedelaji se takove silenosti jalo v CR - zadme gynekologicke kontroly behem tehotenstvi apod…proste vsechno je jen „zvenku“ …samo ze kdyz je problem,tak se resi..ale pokud je vse ok,tak ne. Po prvnim porodu jsem sla domu druhy den a uprimne sem se tesola,pac doma jsem mela klid a mohla se vyspat,aniz by me rusila jine miminka ci maminky, kojeni mi ukazalo nekolik sester a kdyz videly,ze to zvladame sla jsem domu. Na druhy den prisla midwife a chodila dle potreby, ja byla ok,takze jednou za tri dny…deti se v UK vazi jen pri porodua potom az desaty den od porodu. Je to naprosto logicke a dodnes nechapu proc nekdo vazi dite po a pred kojenim - v CR se maminky strasi,ze nepujdou dokud nepriberou…vseobecne je znamo,ze deti po porodu ztraci cast sve vahy a pokud dite vazi desaty den aspon tolik co pri narozeni,tak je to super
. V UK se taky nestava,ze by ti po porodu nekdp vzal dite a nechal te vyspat. Dite je od porodu neustale s matkou! Pokud je dite extremne ubrecene,tak samozrejme sestra dite na par hodin vezme,ale bezna vec to proste neni. U druheho ditete me chteli pustit v den porodu domu( mala se narodila v 1:45 rano) ,ale ja jsemchtela zustat,abych si aspon trochu odpocinula od prvni dcery a vyspala se
,nakonec se ukazalo,ze se mala blbe prisava k bradavce,takze jsem zustala celkem 3 dny a pak sla domu.....
Celkove si myslim,ze zdravotnictvi v CR je na mnohem lepsi urovni,ale co se tyka tehotenstvi a pece,tak je az moc v CR prehnana…
Snad jsem na nic nezapomnela
Jinak epidural je na pozadani..
Ad kojeni- pokud mas problem,tak jspu zde primo kojici centra kam zajdes a je tam proskolena pracovnice,ktera poradi…muzes tam choditklidne i kdyz problem nemas,jen sedis,kojis a kecas s maminama ![]()
Ja si o kojeni moc nezjistovala,pac jsme nemela problem a ano ted zadny nemam…
Midwifeu tebe zustava jak je potreba,ale neni to jako chuva,ze by s tebou byla cely den…i kdyz nevim ,pac u nas nebyl nikdy problem,takze se u nas poradne ani neohrala ![]()
Mirii - naprosto souhlasím. Není nad to být doma ve svém, v klidu a pohodě. Už jenom tím prostředím jde všechno snáz. Ne ležet nesmyslně v nemocnici týden, nechat se pořád očumovat od spolubydlících a návštěv, které za nimi dochází atd. Pro mě byl pobyt v porodnici naprosto traumatizující, od rána do večera jsem brečela, nejedla, takže ani nekojila. Horor. Věřím, že kdybych byla doma mezi svými, vše by bylo jiné.
Ahoj,ja patrim do skatulky te,co nemaji radi zdravotni peci v UK,i kdyz tam bydlim. prvni tehu nedopadlo dobre,zacala jsem krvacet v 11tt, a doktor mi rekl,at pockam na ultrazvuk tyden,ze neni misto,tak jsem den pred samozrejme potratila. manzel u toho byl, nosil krvave vlozky sestram. druhe tehu jsem ihned odjela do cech, a jsem za to rada. nemyslim si,ze je prehnana pece v cechach,nektery gyndar dela jenom vic vysetreni nez druhy. porod jsem mela v poho,ale byla jsem rada,ze jsem v nemocnici byla 5dni ( mala mela zloutenku), odpocinula jsem si,naucila se vsechno.
jinak i obvodak v UK kdyz nam ockoval malou,tak se pichnul sam do prstu. kdyz mela neco v pusince,takovy vyrustek,tak trvalo 2mesice,nez nam prisla schuzka s pediatrem,takze v opet v cechach jsme to vyresili a za 2hodiny po navsteve ceskeho pediatra ji to na detske stomatologii vyrizly a je po problemu.moje svagrova je opet tehu a rodi zase v uk,ta je spokojena,ale problem zadny nebyl,tak si asi neni na co stezovat.proste kazdy ma jine zkusenosti,tak jako tady v CR nebo v Uk,a kazdy ma jiny nazor.tohle je jen moje zkusenost.
Ahoj Lenko,
podobnych zkusenosti jako mas ty jsem cetla spousty. Hlavne o potratech, ke kterym nejspis nemuselo dojit, kdyby se v cas neco zaclo delat. Kdyz neni zadny problem, tak pece - nepece v Uk urcite staci. V Cechach na zdravotnictvi vsichni nadavaji, ja uz nebudu.
Ja jsem zatim v UK se vsim spokojena, je pravda,ze namam zadne problemy. Midwife je v pohode,vypada to, ze by zasahla, kdyby se neco delo ![]()
Lenko s timhle naprosto souhlasim, v UK se s tebou nikdo o tehu nebavi dokud nejses 12-13 tyden…do te doby at se deje co se deje,tak se s tebou nikdo nepare…nicmene ja si to vzdycky omlouvala tim,ze pokud se nema detatko narodit,tak ho do te doby potratis…vim,ze spousta holek diky vcasnemu zakroceni lekaru a leku si miminko pred 12 tydnem udrzela,ale zase na druhou stranu tezko rict zda by ta miminka neprezila i bez podavani leku
. Ja jsem na zacatku taky krvacela a nikdo s tim nic nedelal a ditejsem donosila v poradku… Tady maji proste vice prirodni pristup a me teda prijde,ze v CR se v tobe piplaji az moc…nicmene jak jsem psala - pro me je obecne ceske zdravotnictvi jedno z nej na svete a rozhodne bych si veskere zakroky nechavala delat radeji v CR nez zde.....ale dalsi porod budu absolvovat opet zde.....
Tak ja rodila taky v UK, tak prihazuji svou zkusenost. Tehotenstvi jsem mela temer pohodove. Zacali se starat az okolo 3 mesice meho tehu, do te doby se ceka, jestli dite nepotratis
.Takze kolem tretiho mesice k nam domu prijela midwife a ptala se na nemoci u me, v rodine atd. Pote me vzala krev na nekolik vysetreni(vysetreni na 6-7 nemoci, uz si to nepamatuji, musela bych nahlidnout do slozky)a dala me balicek se vzorkama, ruznyma prospektama a kuponama do budoucna), pak jsem byla v nemocnici na prvni ultrazvuk, v patem mesici byl druhy. Mezitim jeste nejake odbery krve a moc. Zadne gynek. vysetreni, zadne ozvy, zadna kontrola porodni vahy mimca pred porodem. Pokud jeste pracujes a jdes v pracovni dobu na kontrolu k midwife, tvuj zamestnavatel ti musi praci zaplatit. Jinak nemocnici si muzes vybrat sama, byt tebou poptam se nebo se podivam na internet co se o ni pise. Ja rodila v desne nemocnici, protoze jsme se zrovna prestehovali a nemyslela jsem na to. Jinak do nemocnice kterou si vyberes se muzes jit podivat, poptej se midwife. Tam kde jsem rodila ja- no to byl bordel!! to by clovek neveril
A uz jste nekdo videli koberce v nemocnici?
No co budu povidat, manzel se nenudil, vsechno natacel na kameru. Brouk velky jak pulka meho prstu, toaleta po nekom-neumyta, krev na botech atd. proste spina. To byla neco jako hekarna, pak byl porodni sal, tam uz to bylo trosku lepsi. Personal uzasny, lidsky, ale to anglicani jsou i normalne. Na pokoji jsme byly 4 zenske i s prckama, nikdy me nikdo malou nevzal ( a to jsem byla po cisari), vzdycky kdyz nekdo prisel byl usmevavi, predstavil se, rekl co chce ci bude delat, zda souhlasim atd. i darecek jsme dostali
Vyber z jidla jak na obed tak veceri a to predkrm, hl. jidlo a desert. Pustili me po 3 dnech, ale jinak se pousti i po 5 hodinach, to zalezi na okolnostech. Jinak ja mela na cisare castecne umrtveni a hned po tom se me ptali, zda chcu kojit nebo davat z flasky. Kdyz jsem rekla ze kojit, hned vyslala sestru a ta me to sla ukazat, pak prisla dalsi, ta me lehce v sedu umyla a manzi se zeptali, jestli chce poprve oblect mimi. Jinak nastrih se nedela v kazde nemocnici, stejne jako klistyr(to vam reknou na te obhlidce v nemocnici) Jinak jeste napisu k memu cisari, ktery jsem si uz pomalu vydupala, jelikoz se nic po x hodinach nemenilo a male slablo srdicko. Musela jsem podepsat 2 papiry. Ze vim o tom, ze kdyz me spatne pichnou epidural, tak muzu ochrnout a druhy( a to byl fakt mazec!!)ze kdyz dr.vic rizne, tak muze podriznout treba i ditete krk
Takze co na to rict.Neco + a hodne -
Elisko - me se hned po cisari zeptali na kojeni a ukazali. Na druhy den se midwife pta na hodne veci, ale pokud se ji sama nezeptas na ruzne polohy, tak ji to trebas nenapadne,nevim. Ja se zeptala a bylo. Jinak u nas byla skoro hodku, vic ne. Pak prisla jeste asi 6× behem 14 dni, po mesici prijde soc. pracovnice, ta ma zas na starosti jestli decko vypada v poho a co rodice,hlavne matka a pop. splin, jestli dite neni bite ci podvyzivene atd. Pokud je vsechno o.k. tak prijde 2×, pak se chodi na vazeni, v podstate kdy chces, nikdo se nijak nestara, krom ockovani.
faldy píše: …ze kdyz dr.vic rizne, tak muze podriznout treba i ditete krk
mazec ![]()
Bulino-no to jo a pak bys mela slyset mojeho, to byl jeste vetsi mazec, dr. utekli, uz jsem se lekla, ze se na me vyprdli
![]()