Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě když hrozil předčasný porod tak mi léky na vývoj plic dávali a nemusí se dávat přímo miminku a taky se snažili, aby vydržel prcek co nejdýl. Nakonec byl jen 13 dní před termínem a úplně v pořádku až na žloutenku, ale tu mají i děti narozené normálně.
lovelytelle píše:
je to kvůli tomu, že v 8 měsíci se začínaj dokončovat plíce. Zatim co v 7 měsící tomu pomůžou lékama a plíce se normálně dotvořej tak v 8 už je to horší a může být problém
Hanka1 píše:lovelytelle píše:naprosta kravina, cim dele v brisku, tim lepe…
je to kvůli tomu, že v 8 měsíci se začínaj dokončovat plíce. Zatim co v 7 měsící tomu pomůžou lékama a plíce se normálně dotvořej tak v 8 už je to horší a může být problém
Ijajeki píše:
Mě když hrozil předčasný porod tak mi léky na vývoj plic dávali a nemusí se dávat přímo miminku a taky se snažili, aby vydržel prcek co nejdýl. Nakonec byl jen 13 dní před termínem a úplně v pořádku až na žloutenku, ale tu mají i děti narozené normálně.
TO JE PRAVDA,ALE POKUD JDE O PREKOTNY POROD,TAK SE OPRAVDU RIKA ZE JE LEPSI V 7 NEZ V 8 POKUD TO JDE NEJAKY ZPUSOBEM UDRZET TAK JE SAMOZREJME LEPSI DITE DONOSIT DO 9 MESICE.
katty: nemáš zač, já to vím od bráchovy přítelkyně ležela v nemocnici a hrozil ji předčasný porod a dávali ji ty kortykoidy,ale nakonec ješte 3 dny přenášela, kravina to opravdu neni
tak přesně na tohle jsem se ptala v Podolí doktorů, když jsem tam ve 32tt ležela s Klárkou na rizikovým a hrozil předčasný porod. Důležitý je každý den navíc a o tom 7. měsíci to je zastaralá pověra.
Plíce dozrávají ve 34tt, do té doby píchají mámě kortikoidy (dělá se v normální nebo zrychlené kůře), aby plíce dozrály.
ale i tak ty prcky radši přesvědčme, aby vydrželi aspoň do 38tt ![]()
Souhlasím s holkama, že v 8.měsíci je to riziko, protože nikdo neví v jaké fázi vývinu ty plíce jsou. Varoval mě před tím gynekolog.
Rozhodně souhlasím s tím,že nejlépe je donosit do 9. měsíce a udělat pro to maximum. Spoléhat se na „dopečení v ikubátoru“ je podle mě kravina. Někde to pak určitě „chybí“. ![]()
Na druhou stranu je dobře, že věda tak postoupila a možnosti jak pomoci nedonošeňátku jsou. ![]()
tak vydím ,že tato blbá pověra stále přežívá -to je opravdu hodně smutné .Je fakt ,že mimi co jdou příliš brzy dostanou kortikoidy přes matku(ale jen pokud se to stihne -je potřeba min.24 hodin působení),poté ,když se dítě narodí může dostat Surfaktant do plic ,pokud se mu dýchání nedaří .Ale i tak se dá pomáhat dýchání v průběhu hospitalizace dítěte podáváním kofeinu.To dýchání je problematické u všech nedonošených nicméně je to jen jedno z mnoma ,menší děti mívají problémy se střevy a přijímáním potravy,mají víc nedozrálý imunitní systém … .Prostě čím později se dítě narodí tím větší šanci má na život bez následků.+holčičky jsou většinou odolnější než kluci.
Je to zastaralá pověra, řeklo mi to na sobě pár nezávislých porodníků a pediatrů. Každý den v břichu se počítá, ať s léky či bez nich. Možná v tom 8 měsíci je to nějak rizikovější(což si nemyslím), ale zase jsou víc vyvinutý ostatní orgány…
Proto se taky všichni snaží hrozící předčasný porod oddálit a nenechají tu těhuli hend v 7měsíci porodit, když mimino žene ven!
lovelytelle píše:
Přesně ta jsem to slyšla i já…je to kvůli nějakým orgánům asi teda plícím…když už se vyvíjejí plíce a porodíš tak je to horší pak už seto právě v tom 8 měsíci snaží udržet co nejdýl ale v tom 7 by tomu mohly pomoc doktoři přesně jak píšeš moc otom nevím. Ale fakt jsem to takhle slyšela…víc by řekl odborník
vždycky když hrozí porod před 36tt(kdy se už dítě považuje za donošené ) se to snaží lékaři udržet ,co nejdýl..
pavlak5 píše:
vždycky když hrozí porod před 36tt(kdy se už dítě považuje za donošené ) se to snaží lékaři udržet ,co nejdýl..
No tak to je jasné, že ho nebudou kvůli strachu z plic vvolávat v 7. měsíci záměrně. Ale budou se snažit udržet to co nejdýl. To mi přijde logické. ALe to nevylučuje fakt, o kterém píší holky - o těch plicích ![]()
*****Magg:velmi děkuji za tvůj příspěvek***
Z vlastní zkušenosti můžu jen doplnit ,že přesto ,že do mě i do malého napíchali ,co se dalo na uzrání plic-k žádnému zázračnému „dorostení“ nedošlo .Pomohlo to k tomu ,že malej nemusel být na ventilátoru ,ale stačil mu CPAP.Takže pokud někdo trpí představou,že matce píchnou injekci a narodí se dítě (sice miniaturní),ale dýchá v „pohode“ je to představa milná.
Jelikoz jsem s obema myma odborniky-porodniky Doc. Parizkem a dr. Kouckym od Apolinare se na toto ptala v souvislosti s mym prenasenim a jelikoz muj porodnik Parizek ma sverazny smysl pro humor, tak mi prave doslova rekl, ze je to kravina ![]()
A dost komicke to bylo prave z ust docenta
ve fakultni porodnici se spickovou neonatologickou jednotkou U Apolinare. Prvni dcera se mi narodila ve 42+00tt a druha ve 41+5tt, mimochodem kolegyni tu vypiplali dvojcata s porodni vahou cca 1600 g a 1700g, porozenych predcasne prave v sedmem mesici ![]()
tady kopiruji odstavec z clanku porodnice.cz
Stará babská pověra, že je lepší porodit dítě v sedmém měsíci než v osmém, je skutečně jen babskou pověrou, která nemá se skutečností nic společného. Pravda je totiž taková: čím déle dítě v děloze matky vydrží, tím je pro ně lépe.
Odkaz uz tu je, tak kdyby ho nekdo prehlidl:
http://www.porodnice.cz/…dcasny-porod
Pavlak5, já ti zas můžu uvést opačný případ, taky jsem dostala kortikoidy na zrání plic, malá se narodila a dýchala v pohodě úplně sama
Ale je zas fakt, že na dozrávání měla ještě nějakou dobu čas, než musela na svět.