Porodní asistentka - ano či ne?

128
21.2.15 15:23

Porodni asistentka - ano či ne?

Holky, mám chvíli před porodem a řeším, jestli si objednat porodní asistentku nebo ne.
Problém je v tom, že mi to přijde dost peněz (5 - 7 tisíc). A proto bych vás chtěla poprosit o vaše názory.
Pokud jste PA u porodu měly - opravdu to tak moc pomohlo, stálo to za to?
Ty, co PA neměly - uvažovaly byste o PA pro další porod nebo se to je v pohůdce i s klasickým nemocničním personálem?
Ty, které měly komplikace - myslíte, že PA by při komplikacích pomohla?

Moc díky za zkušenosti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4968
21.2.15 15:27

V porodnici porod vede také PA, lékař jen v případě komplikací. Nepletes si to s dulou? Navíc vlastní PA by měla maminku provádět celým těhotenstvím, aby ji dokonale znala, věděla, jak na co reaguje a mohla ji porod ulehčit/zpříjemnit. Takže za mě jen na porod je to k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Já myslela že PA je tam automaticky. Resp tedy myslím že na Bulovce jsme ji tam měli. Mě tam naopak přibyla Dr. jelikož se jednalo o překotný porod ale PA tam byla první… Dr. není standard ale PA ano - tedy to si myslím já. Rozhodně tam byla a nic jsem neplatila. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2094

V Uherském hradišti i Kyjově rodí děti porodní asistentky a lékař je tam jen jako dozor, kdyby byli komplikace :nevim:
Proč by sis za paní měla připlacet??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
21.2.15 15:28

Na tvém místě bych si vzala k porodu nějakou šikovnou kamarádku, která už rodila a ví, co rodičce pomůže a vykomunikuje vše, co je třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
21.2.15 15:28

Nikoho jsem si neobjednávala a u porodu byly dvě porodní asistentky. Přiznám se, že trochu nerozumím otázce. No a doktorka mě chodila kontrolovat a pak přišla na závěrečné okamžiky porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
21.2.15 15:30

Nepleteš si pojmy? PA je u porodu vždy, to doktor tam chodí až na její zavolání. A až na finále nebo pokud se PA něco nezdá. U mě se to děsně rychle rozjelo po epidurálu, už mi dovolila i přitlačovat a až pak přišla doktorka, fakt na finále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
21.2.15 15:34

Moc nechápu, co řešíš. Pokud plánuješ porod v porodnici, nech to na nich. Vezmi si s sebou nějaký fajn doprovod, sladké pití a čokoládu a těš se na miminko. Porod může být krásný, když si to dovolíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
21.2.15 15:39

Holčiny, díky. Možná to pletu, možná se to oficiálně jmenuje dula. Vím, že u porodu jsou běžně PA. Ale prý tam jsou cca každou půl hodku na kontrolu. Když si objednáte osobní PA (dulu), tak je tam s váma celej porod, nikam neodbíhá, stará se jen o vás. Tak toto myslím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
21.2.15 15:39

Já tě chápu, taky jsem slyšela o možnosti vzít si soukromně PA k porodu…taky nad tím uvažuju, čekám první miminko a nevím moc, co mě čeká. U druhého děťátka to je jiná, to už člověk ví, co požadovat, jestli vypsat nějaký ten porodní plán a tak, ale jako prvorodička nic nevím. Jen tady z diskusí, body jako nenechat si skákat po břiše, snažit se neurychlovat porod (pokud nejsou důvody), chtít umrtvení při zašívání…
Když jsem četla komentáře o porodnici, kam se chystám, mnohokrát jsem narazila na to, že sestry jsou přetížené a nechodí zkontrolovat rodičku tak často, jako by měly, maminky pak už mají potřebu tlačit a teprve hledají sestry po chodbách. To je jeden z důvodů, proč bych chtěla mít někoho k ruce. Kamarádku tam žádnou mít nebudu, tak jedině nějaký profesionál, jako je soukromá PA. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
21.2.15 15:40
@Karleon píše:
Moc nechápu, co řešíš. Pokud plánuješ porod v porodnici, nech to na nich. Vezmi si s sebou nějaký fajn doprovod, sladké pití a čokoládu a těš se na miminko. Porod může být krásný, když si to dovolíme.

Jsou porodnice, kde doprovod s rodičkou nepustí, teprve až při druhé fázi porodní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
21.2.15 15:41

PA je podle mně automaticky v porodnici u lůžka a doktor přichází jen kontrolovat, popřípadě když nastanou komplikace. O čem mluvíš, to je asi soukromá PA, placená, která tě doprovází stejně třeba jako otec. A tudíž má stejné podmínky a pravomoci jako „doprovod“. Tj. maximálně může navrhnout tvoje přání, konečné slovo má ale doktor. Bohužel. :roll:

Nevím no. Mám kamarádku PA, ta se ale věnuje čistě předporodní přípravě jako takové, dělá přednášky, cvičení. Říkala, že v dnešní administrativní době by k porodu nešla ani náhodou. Něco se stane a bude to na ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
21.2.15 15:44
@majki.r píše:
Jsou porodnice, kde doprovod s rodičkou nepustí, teprve až při druhé fázi porodní.

To je pravda, pokud rodičku přivezou a není to hned jasně k porodu, strčí ji na běžný pokoj, ne na sál, a čeká se až na tu druhou dobu porodní. Doprovod ihned může leda na nadstandard. A ty bývaj navzdory ceně nadupaný až na půdu - hlavně právě z toho důvodu, že nelze odhadnout termín porodu, nelze zarezervovat. Teda aspoň u nás..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
21.2.15 15:45

JJ u mě to taky bylo až později co manžela pustili, a to už za pul hodky malá byla venku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.2.15 15:45

Ja mela nemocnicni PA a byla sem spokojena, najimat si ji je pro me vyhazovani penez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí