Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
jsem nastávající mamka prvorodička a jak se blíží porod, snažím se najít vše o úlevě od porodních bolestí. Zatím mám nastudovanej jenom epidural, ale z toho co vím se mi do toho asi nechce…(porod prý může být ukončen kleštěmi… a podobně)…Mám z toho odcela strach…A proto bych se chtěla zeptat na jiný prostředky na uvolnění porodních bolestí…Ze své chytré knížky vím o Pethidinu, Entonoxu, elektrostimulacích…ale píšou tam jenom jak by to mělo fungovat…ale chtěla bych vědět něco z osobních zkušeností…teda jestli něco z toho zabírá, a tak…Proto prosím o jakýkoliv příspěvek o těchto nebo jiných prostředcích.
Díky Lída 33t.
Lidusko, nelam to pres koleno. Porod se da vydrzet. Taky jsem se bála,ne že ne. ALe není to zas tak hrozná bolest, co se nedá zvládnout. Aspoň ten můj takový byl.
Jo když si vzpomenu na jednotlivý úseky dne, tak to není procházka rájem, ale fakt to zvládneš. Tak se neboj bolesti. Ona tak i k tomu tak trochu patří.
Ahoj Lído,
také si myslím, že i ta bolest za to stojí. Do epidurálu apod. bych taky nešla. Zkus se přihlásit někde do předporodního kurzu, nám prodní asistentka ukázala různé polohy a cviky, které pomáhají proti bolesti. Pokud si vybereš porodnici, kde mají sprchu, balón, lano apod. a vemeš si sebou manžela, dá se to vydržet. A hlavně, až máš miminko u sebe, je to pryč
A myslím, že to natržení (pokud bude) Tě bude další dny bolet stejně, ale to už nic není.
Přeju hezký porod.
Mája
Ahoj Lído já do žádného kurzu nechodila a odrodila jsem to taky a ta bolest je asi nejhorší když to máš porodit jinak se to dá zvládnout,já přijela v osum do porodnice a v jedenáct byla malá na světě a ty nejhorší bolesti jsem měla od deseti hodin tak po dvou minutách to jsem opravdu každou kontrakci probrečela,ale zvládli jsme to uvolnovala jsem se na balonu,ale nejlíp mi stejně bylo když jsem seděla na posteli,ale přišla sestra ařekla mi,že když budu sedět tak si moc nepomůže a to mi doktor v devět řekl,že budu rodit až ve dvě a to už jsem měla bolesti po čtyřech minutách tak jsem si říkala hrůza pak se to najednou zlomilo a chtělo se mi tlačit a pak to šlo rychle takže přeji hezký porod ![]()
Lidusko,
samozřejmě že bolesti budou a taky jsem se strašně bála, ale chtěla jsem to vydržet. Když jsem zjistila, že už to dále nevydržím, tak jsem si nechala píchnout epidurál a asi by ti to potvrdily holky, co ho taky zkusily, že najednou pocítíš ohromnou úlevu. Kontrakce cítíš i nadále, při kontrole na monitoru se můžeš přesvědčit, že to co cítíš (různé tlaky) jsou opravdu kontrakce a když jsem už byla úplně otevřená, tak jsem jen 3× zatlačila a bylo hotovo. Žádné kleště, žádné komplikace další dny, ale hlavně poslední 3 hodiny porodu bez bolestí, kterých jsem si užila předchozích 15 hodin až až. Myslím, že se sama rozhodneš až během porodu dle tvých pocitů, protože každý porod je jiný. Chci ti jen říci, že bych se epidurálu nebála, pokud budeš rodit tam, kde ho zvládají rutinně. Já jdu opět do něj!
E. 6tt
Ahoj Liduško,
obavy, strach z bolesti, že to nezvládneš … to je normální. Ptala ses na nějaké látky. Tak např.:
Petidin (dodává se pod názvem Dolsin) je analgetikum s účinkem podobným morfinu, představuje dnes nejvíce používaný lék u porodu.
Výhody: jednoduchost a cenová dostupnost
Nevýhody: útlum dechu matky i plodu, snížená sebekontrola, v některých případech ztráta paměti na porod, může vyvolávat dráždivé reakce u novorozence i několik dní po jeho podání matce, protože se jeho zbytky 3 až 4 dny vylučují mateřským mlékem.
Analgetická účinnost: okolo 40 %.
O elektrostimulaci jsem četla, že je neúčinná.
Né, nejsem tak chytrá nebo ze zdravotnictví. Šlo to najít na netu. Před pár měsíci to byla na porodnici.com, teď mi přijde, že je to upravené nebo musím koukat lépe.
Pro mě byl nejúčinnějším analgetikem můj muž, u posledního porodu byl se mnou od vstupu do porodnice. Aspoň dulu vem s sebou. Nikde s tebou není PA po celou dobu, chodí tě kontrolovat. Když přijedeš brzy, můžeš tam čekat na porod i pár hodin. Mluvím z vlastní zkušenosti. Pokaždé jsem jela „raději dřív než pozdě“, ale pro moji psychiku to dobré nebylo.
Držím ti palečky a přeji rychlý a hladký porod. Stefinka
P.S. Je to v seznamu článků o farmakologii za porodu.
Neboj i na ty největší bolesti se s miminkem brzy zapomene. Vím o čem mluvím, rodila jsem 25 hodin a chci další mimi.
Ahoj,
poté, co jsem už doma měla kontrakce po dvou minutách i po minutě a pak přetrpěla půl hodiny v autě cestou do porodnice, další půl hodinu čekáním na příjem a další půl hoďku na monitoru jsem si na sále zažádala o nějakou úlevu od bolesti. PA mi řekla, že epidurál už nemá cenu, protože už rodím, ale že mi můžou dát Nubain. Souhlasila jsem a skoro ihned se mi udělalo špatně na omdlení a začala jsem pospávat, ale bolesti opravdu ustoupily. Po hodině mi PA oznámila, že se mi zastavil porod a že mi musí dát Oxytocin na obnovení kontrakcí… Abych to zkrátila, nestálo mi to zato. Ještě několik hodin po porodu se mi hrozně motala hlava a cítila jsem se hrozně slabě.
Abych se ale vrátila k tématu - co pomáhá od bolestí - mně zpočátku hodně pomáhaly masáže manžela - kruhy na ďolíkách na zadku. Když se mu podařilo nahmatat ty správné body, skoro jsem o kontrakci nevěděla…
Marta, Matýsek 6t.
Ahoj, já jsem rodila 32 hodiny, kontrakce jsem měla po celou dobu po 5, ale také 2 minutách
. Když mi vůbec žádnou úlevu nepřineslo dýchání, skákání na balónu, horká sprcha ani masáž od manžela, požádala jsem (už doslova „umořená“) o epidurál. Cítila jsem obrovskou úlevu, ale i kontrakce (samozřejmě o dost slabší), porod se krásně rozběhl a malá byla za hodinu na světě
Takže pokud by to mělo přístě probíhat obdobně, zvolím opět beze strachu epidurál.
Silvie
Ahoj Lído,
do oblbováků bych taky nešla. Porod prostě bolí a má to tak být, tak to nelam přes koleno. Já měla ty pořádný bolesti asi 3 hodiny, myslela jsem že se zblázním. Houpala jsem se na baloně, držela se za žebřiny, sprchovala jsem si bříško teplou vodou, klečela jsem na zemi, opírala jsem se v předklonu o postel, pohybovala jsem se, pořád jsem chodila.....prosila jsem ať už to skončí a skončilo…a něco nového začalo -nový život- a o bolestech jsem v tu chvíli už vůbec nevěděla.
Trošku ty metody co jsem ti psala zabíraly, ale myslím, že až budeš na porodním sále určitě si na ně nevzpomeneš a najdeš si nějakou polohu,ve které se uvolníš, sama.
Hlavně hodně dýchej..:-)
Ahoj a hoooodně štěstíčka
Radka a Sabinka 3m
Lído,
ještě mě napadlo - já měla tedy porod lehký, nevím, jak bych raegovala po několika hodinách bolestí…
pokud chceš mít třeba epidurál " v zásobě", zeptej se na to předem ve své vybrané porodnici, já ho totiž měla uvedený v porodním plánu, že ho chci v případě komplikací a nutnosti císařského řezu a PA mi až těsně před porodem řekla, že bych musela mít dopředu nějaká vyšetření.
Mája
Ahojky, do epi bych taky nešla, nevím proč, ale dávám přednost naprosto přirozenému porodu. Nastudovala jsem všechny dostupné informace, chodila do kurzíku a myslím, že se mi to vyplatilo.
Hlavně jsem věděla co všechno musí mimi udělat, aby se dostalo ven.
Od bolesti mi naprosto úžasně pomohla sprcha (co nejteplější). Skoro celou první dobu porodní jsem byla ve vodě. Doma ve vaně a v porodnici ve sprše na balóně. Jak byla kontraxce poskakovala jsem na balóně a masírovala jsem si bříško tou teplou vodou (poskakovat se musí decentně, hupskáš mimču po hlavičce). A když stah nebyl opřela jsem se o manžela a relaxovala, brzy jsem začala usínat.
Nejtežší část porodu je, když ještě nemůžeš tlačit a ono se ti tááááák hodně moc chce. Trvá to jenom chvilku - mi asi 20 minut. Tady jsem si opravdu zakřičela a PA mě v tom pořádně podporovala. Chlap, když se praští kladivem do prstu taky zařve auu a do prd… nebo i něco horšího, tak proč by si nezakřičela rodící maminka.
Vytlačit miminko už nebolí (tak jsem to vnímala), už si otevřená a mimi je na takové skluzavce, jenom mu pomoc zklouznout se ven. Když se rodí hlavička, hráz a kůže kolem pálí. Asi bych to přirovnala k tomu, když si dáš malíčky do koutků úst a budeš je tahat od sebe. V určitém okamžiku to začne pálit. Tak to je ono. Potom už jenom jedna kontraxe na porod ramínek a šup uzlíček je na světě.
Hodně pomáhá myslet pozitivně. Nepřistupovat ke každé kontaxi, panebože už je zase tady, ale sláva, další. Zase budu mít blíž k miminku.
Vytvořte si s manželem rituál, který budete dodržovat. U nás to bylo na začátku každé kontraxe: „Jdeme na to“ a chytli jsme se za ruce.
Když budeš prodýchávat kontraxe udělej si nějakou pomůcku ať dýcháš pořádně. Já jsem si představovala vlnu na moři a snažila jsem se ji odfouknou co nejdál.
Toto všechno nás učili v kurzíku.
Nemáš se čeho bát. Jsi silná žena, tvé tělo se na porod připravuje 9m, tak proč bys to neměla zvládnout. Držím pěsti.
Radka a Kubíček (4,5m)
já bych se epidurálu dopředu nebála. Souhlasím s tím, že dopředu nic napevno neplánovat, uvidíš až na místě, jak budeš zvládat. já si užila 5 hodin kontrakcí po 1-2 minutových intervalech. Porod byl indukovaný, intenzita kontrakcí mě od začátku srážela do kolen, byla jsem až hysterická. Výsledek nulový, za pět hodin jsem měla nutkání tlačit a otevřela jsem se o jediný centimetr, z původních 2 na 3cm. PA mě k epidurálu přímo donutila, že prý bych tam byla ještě druhý den. V té chvíli bych jí kývla na všechno, kdyby řekla vyskoč z okna a porodíš, bez váhání bych poslechla
Po EA jsem do hodiny porodila, bez kleští a bez nástřihu, na čtyři zatlačení. Vážně uvidíš na místě, jak budeš zvládat, jak se situace vyvine. Kdybych se průběžně otvírala, asi by mi nikdo EA nenabízel a stačily by povzbudivá slova, ale myslím že v situaci, v níž jsem byla - myslím že jsem se intenzitou těch bolestí jaksi zablokovala, to bylo nejlepší řešení. U indukce je to prý velmi časté - místo otvírání se nastoupí blok a šok z bolesti - říkala PA. Jo, a taky jsem EA původně vůbec nechtěla ![]()
p.s. mám takový pocit, že příště to zvládnu normálně, ale jen proto, že budu vědět, do čeho jdu ![]()
má dcera se jmenuje stejně jako ty - Liduška
hezký porod přeje elda
Taky musím reagovat, do porodnice jsem jela s prasklou plodovou vodou, s bolestivymi kontrakcemi, které ale nebyly ty pravé ( tak to označovala dr), takže jsem se otevřela za 12 hodin na 2. Kontrakce byly pravidlené po 6 minutách, bolely. Dalších 3 hodiny jsem střídala balon, vanu, potom se porodníkovi nezdály ozvy miminka, takže jsem ležela na posteli s monitorem kolem bricha a sondou zavedenou k tváři miminka - pro kontrolu dechu. Celé těhotenství jsem byla přesvědčená, že epidurál nechci. Když porod nepostupoval, rozhodl se porodník pro císařský řez, zavolali anesteziologa, a po zavedení epidurálu jsem se začala otevírat, takže nakonec jsem porodila normálně. Celé to trvalo 22 hodin. Ale miminko za to stojí, a plánuji další. Chtěla jsem Tě svým příběhem povzbudit, že je vždycky řešení a předem bych nezavrhovala žádnou pomoc, nevíš, jak se Tvůj porod bude vyvíjet. Ber to tak, že porodila každá ![]()
Jolka
Holky, maminky…
děkuji za vaše reakce, některý dojaly, některý mě pobavily, ale hlavně…všechny píšete, že se nemám bát......já se nebojím…těším se na to…jen nevím jaká ta bolest bude a proto se snažím zjistit co nejvíc informací, jelikož pro mě je skoro nemožný chodit do kurzu…( bydlíme v zapadákově bez auta..odkázáni jen na busový spojení). Takže moc děkuju za všechny vaše rady a připomínky, vážně jse mi trochu pomohly.
Pozdravujte vaše dětičky a ať se vám další porody povedou podle vašich představ…Lída