Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@lucie.edgar Ale takhle to má být, ne že „taxíkem se mi nechce, tak pojedu sanitkou“. Jiná možnost je totiž SKORO vždy.
@Mango_Lassi píše:
To vis, no.
More, rozestup se, tehotna jede!
Asi tak. Pořád mě nepřestává udivovat, co všechno by si některé dámy nárokovaly pouze z titulu že jsou matky nebo těhotné. ![]()
@veronika67 píše:
@lucie.edgar presne tak, pokud by byl. dispecink vytizeny neprijeli by hned. Me dr. rekla, ze kdybych nemela jak do porodince dojet, mam volat zachranku, ze je to zcela bezne. Nevim co se tady porad resi, na zavolani sanity ma narok kazdy a o tom, ze by v dobe kdy me veze sanita nekdo nekde umrel silne pochybuji
Tak to úplně není - na RZS má nárok jen ten, kdo je v ohrožení života, přpadně je ve vážném zdravotním stavu (některé typy úrazů apod.). Ano, pokud by byl dispečink vytížený, nepřijeli by, ale ty situace, kdy RZS odjede k poměrně banálnímu případu a někomu jinému se nedostane rychlé a potřebné pomoci se opravdu stávají (známý pracuje u záchranky).
Rodící ženu neodmítnou, ale myslím, že je na svědomí každé, aby si to už před porodem zkusila zařídit jinak. RZS až jako úplně poslední možnost. Ona se totiž situace může jednou otočit a Ty budeš čekat na RZS, počítat minuty a mít tu smůlu, že sanita vyjela k rodičce, které se nechtělo sehnat si odvoz…rodila jsem kousek od Prahy a kdyby měla jet sanita pro každou rodící ženu v Praze, tak celý den nedělá nic jiného.
@Urtica-dioica píše:
Tak to úplně není - na RZS má nárok jen ten, kdo je v ohrožení života, přpadně je ve vážném zdravotním stavu (některé typy úrazů apod.). Ano, pokud by byl dispečink vytížený, nepřijeli by, ale ty situace, kdy RZS odjede k poměrně banálnímu případu a někomu jinému se nedostane rychlé a potřebné pomoci se opravdu stávají (známý pracuje u záchranky).
Rodící ženu neodmítnou, ale myslím, že je na svědomí každé, aby si to už před porodem zkusila zařídit jinak. RZS až jako úplně poslední možnost. Ona se totiž situace může jednou otočit a Ty budeš čekat na RZS, počítat minuty a mít tu smůlu, že sanita vyjela k rodičce, které se nechtělo sehnat si odvoz…rodila jsem kousek od Prahy a kdyby měla jet sanita pro každou rodící ženu v Praze, tak celý den nedělá nic jiného.
@Urtica-dioica mam v rodine lekare co dela u zachranky, takze mam svy info
radeji jedou k tehotne nez ozralymu a zfetovanymu bezdakovi
a nikdo tafy nemluvi o tom, ze si to nekdo planuje.Jen rikam, ze stat se muze.
@zvidavajanca píše:
Já si myslím, že ty zase děláš hned z všech blbce.Počítat s tím, že pojedu sanitkou a ta mne doveze kam já chci, je blbost. Takýe chci-li rodit někde, tak si tam nějak domluvím odvoz (rodina, známí, přátelé, příp. taxík).
Pokud dojde k nějkým problémům, tak bych snad ani neřešila, kam budu odvezena, ale že někdo mne rychle doveze do nějaké nemocnice.
Ale to je právě to, co mě rozčiluje. Zakladatelka nenapsala, že ji tam ta sanita MUSÍ odvézt, ale jen se zeptala ZDA ji tam zaveze a to je podstatný rozdíl. Pokud bych byla ignorant rozčilovala bych se nad tím, proč mě tam ta sanita nedoveze, ale pokud jsem si pouze nejistá (jako zakladatelka) a zeptám se zda je možné, že by mě sanita dovezla jinam než spadám, tak na tom není nic hrozného proboha. Prostě si tím nebyla jistá a chtěla to vědět, aby pak z toho nebyla při odvozu překvapená tečka.
Chybí mi tu porozumění dotazu, to je asi celý kámen úrazu.
@Urtica-dioica tak mě osobně by nenapadlo volat sanitku (ale převozku),což je úplně jiné (otázkou je, co myslela zakladatelka).
Na druhou stranu po mých zkušenostech u prvního porodu, pokud by mi praskla plodovka doma a manžel by nebyl okamžitě k použití, tu sanitku (rychlou) bych si zavolala. Neříkám, že to, co se mi stalo u prvního by se muselo opakovat, ale ten strach tu prostě je. V té chvíli bych vyhodnotila své dítě ohrožené na životě i když by to tak nemuselo být. Ale chápu, že to je pouze můj případ a ne všech.
Nevim, co tady silite. Ikdyby si zavolala 155, tak se nejdrive dovola na dispecink, kde je proskolena dispecerka, ktera se domluvi a podle toho vysle sanitu. Dneska uz ke vsemu nejezdi RZP s houkackou, kdyz dispecerka vyhodnoti, ze to neni tak akutni. Posle sanitku bez lekare jen se zachranarem. A neni pravda, ze nemaji zkusenost s porodem. Kazdy zachranar ma praxi na porodnim sale.
Ty rady at jede vlakem nebo autobusem mi prijdou smesne. Kolik zen co jezdi autobusem do porodnice jste videli nebo znate.Ja tedy zadnou.
Zakladatelko klidne si tu sanitku zavolej, ale nepocitej s tim, ze te zavezou, tam kam budes chtit, ikdyz i to je mozne, pokud bydlis nekde na rozhrani spadovosti.
Pracovala jsem na akutnim prijmu a lidi si volaji sanitku kvuli vetsim ptakovinam, nez je porod.
@Klara1234 já mám tu kamarádku, co jela trolejbusem, když jí taxikář odmítla
![]()
@Paradise já myslím, že dámám tady především vadí, že vůbec uvažuje nad tím, že vůbec, že by si v případě porodu sanitku zavolala, to, kam ji doveze je až třešinka na dortu…
@Paradise píše:
@Urtica-dioica tak mě osobně by nenapadlo volat sanitku (ale převozku),což je úplně jiné (otázkou je, co myslela zakladatelka).Na druhou stranu po mých zkušenostech u prvního porodu, pokud by mi praskla plodovka doma a manžel by nebyl okamžitě k použití, tu sanitku (rychlou) bych si zavolala. Neříkám, že to, co se mi stalo u prvního by se muselo opakovat, ale ten strach tu prostě je. V té chvíli bych vyhodnotila své dítě ohrožené na životě i když by to tak nemuselo být. Ale chápu, že to je pouze můj případ a ne všech.
Převozka je určitě bez debat, tj jasné a pokud máš špatnou zkušenost, tak bych asi neváhala volat i tu záchranku. Doufám, že to nakonec dobře dopadlo a dítko bylo záchraněno.
Nejsem proti tomu ji volat, jen si myslím, že by to neměla být automatika.
Též to beru z vlastní zkušenosti - měla jsem vážné komplikace při SP a museli jsme volat RZS, přijela za 10 minut, ale mně to připadalo jako hodina… Proto si umím představit, jaké to je čekat na sanitku, která nejede a myslím, že by se mělo volat opravdu jen v určitých situacích (mluvím o záchrance). Co mi říkal známý, tak někteří experti jsou schopní zavolat první pomoc i ke klíštěti
.
@Klara1234 píše:
Nevim, co tady silite. Ikdyby si zavolala 155, tak se nejdrive dovola na dispecink, kde je proskolena dispecerka, ktera se domluvi a podle toho vysle sanitu. Dneska uz ke vsemu nejezdi RZP s houkackou, kdyz dispecerka vyhodnoti, ze to neni tak akutni. Posle sanitku bez lekare jen se zachranarem. A neni pravda, ze nemaji zkusenost s porodem. Kazdy zachranar ma praxi na porodnim sale.
Ty rady at jede vlakem nebo autobusem mi prijdou smesne. Kolik zen co jezdi autobusem do porodnice jste videli nebo znate.Ja tedy zadnou.
Zakladatelko klidne si tu sanitku zavolej, ale nepocitej s tim, ze te zavezou, tam kam budes chtit, ikdyz i to je mozne, pokud bydlis nekde na rozhrani spadovosti.
Pracovala jsem na akutnim prijmu a lidi si volaji sanitku kvuli vetsim ptakovinam, nez je porod.
Já sama sebe… ![]()
Já tehdy mechtéla sanitku i proto, źe mi bylo řečeno, že manźela nejspíš nevezmou… A já chtéla jet s ním…
Nemají povinnost ho vzít…
@Krrysa píše:
@Klara1234 já mám tu kamarádku, co jela trolejbusem, když jí taxikář odmítla![]()
@Paradise já myslím, že dámám tady především vadí, že vůbec uvažuje nad tím, že vůbec, že by si v případě porodu sanitku zavolala, to, kam ji doveze je až třešinka na dortu…
Víš, co mi na tom vadí? Že pokud by měla dotyčná řešit přepravu sama „někým známým“, na 90% by jela do nejbližší porodnice… Já si prostě tehdy taky nevybírala. Prioritou pro mě byla nejbližší porodnice (kam by mě odvezla i ta sanitka). Jenže jak to jde z „veřejnýho“, začnou lidi vymýšlet…
Já chápu, že někdo nemá auto, my jsme ho taky neměli, ale člověk se tomu holt musí přizpůsobit a ne chtít všechno tak, jak kdyby ho měl… ![]()
To vis, no.
More, rozestup se, tehotna jede!