Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Mango_Lassi mám za sebou 4 porody, z toho dva překotný.. mě to takový sci fi nepřijde…
@Krrysa píše:
@kate02 o tom žádná, to nikde nezpochybňuju, sanitka každopádně odveze do nejbližší.. po praze možná řeší registrace, nevím, jak ej to jinde..
@Mango_Lassi vzhledem k tomu, že jsme na to koukaly z balkonu, tak asi jo… nebo myslíš, že to byla lesní bio matka, která šla dobrovolně prodit do parku na lavičku pop bezdomovci?
Zas ruku na srdce, kolik takových porodů je? Já měla první porod docela rychlej (se vším všudy 4 hodiny, z toho jsem minimálně hodinu řešila, jestli je to „ono“), druhej ještě rychlejší, ale co tak vidím kolem sebe, je to spíš vyjimka…
@kate02 jak říkám, mých propdů byla taková polovina
a prostě nikdo dopředu neumí říct, jestli to tak bude, nebo ne a pokud mám na výběr mezi zdravotníkem a taxikářem, volba je jasná… a i když za sebou záchranář nemá xy poroů, minimálně bude umět řešit průser a mít u sebe třeba něco na zastavení krvácení maminky, to už taková rarita zase není…
U me prvni porod 4 hodiny, druhy taktez 4 hodiny a to oba byly hodne urychlovany medikaci, protoze plod mel spatne ozvy.
To, ze nekdo jde s ditetem ven a pak to na nej rovnou prijde a to tak, ze musi ihned tlacit je spis vyjimka. (Ale stejne tomu uplne neverim, spis se priklanim k verzi, ze to pani podcenila. Mozna mela lehke kontrakce a rekla si, ze jeste stihne kratkou prochazku venku, nez se to uplne rozjede)
@Samamama proč nechat od cesty? podle něketrých tady porod není akutní, tudíž situace pio něm už vůbec ne a sanitka přece není taxík, takže nezbývá než překousat pupečník a čekat na hrdýho tatínka…
@Krrysa píše:
@kate02 jak říkám, mých propdů byla taková polovinaa prostě nikdo dopředu neumí říct, jestli to tak bude, nebo ne a pokud mám na výběr mezi zdravotníkem a taxikářem, volba je jasná… a i když za sebou záchranář nemá xy poroů, minimálně bude umět řešit průser a mít u sebe třeba něco na zastavení krvácení maminky, to už taková rarita zase není…
a ty se domnivas, ze v kazde sanitce jezdi patricne vyskoleny zdravotnik nebo rovnou PA? Nebo dokonce doktor?
@Krrysa Sice nevíme, ale pořád je zřejmé, že naprostá většina porodů není překotná (nechci házet procenty, protože to nevím). Tudíž mi přijde logické, že když vím, že to mám do porodnice hodinu, tak se vypravím na cestu (taxi, známý) včas, tj. nebudu čekat na kontrakce po 10 minutách. Oni jí z porodnice nevyhodí, že je jen na 2cm, když to má domů třeba 80-100km (odhaduji podle dojezdové vzdálenosti). A RZP se dá zavolat kdykoli i z auta, pokud by se něco zvrtlo, dokonce bude už té porodnici blíž
.
Víš, to je to samé, jako by si každý po úderu do hlavy volal RZP. Protože po ráně do hlavy může nastat život ohrožující krvácení do mozku (nebo mezi mozkové pleny). Sice to není až tak časté, ale může se to stát, tak proč riskovat… O tenhle princip mi jde.
@Samamama píše:
Víš, to je to samé, jako by si každý po úderu do hlavy volal RZP. Protože po ráně do hlavy může nastat život ohrožující krvácení do mozku (nebo mezi mozkové pleny). Sice to není až tak časté, ale může se to stát, tak proč riskovat… O tenhle princip mi jde.
Moc hezke prirovnani. ![]()
@Krrysa píše:
@Samamama proč nechat od cesty? podle něketrých tady porod není akutní, tudíž situace pio něm už vůbec ne a sanitka přece není taxík, takže nezbývá než překousat pupečník a čekat na hrdýho tatínka…
Ale nikdo tu nezmínil, že by nahatý novorozenec v trávě nebyl akutní
. Všechno převracíš do extrému, v těch extrémních situacích máš samozřejmě pravdu, jenže ty nejsou časté a nelze podle nic jednat paušálně a jaksi preventivně.
@Samamama jasně, že těch prodů je málo, a le ty to předem prostě vědět nemůžeš a logicky nechceš ohrozit ani sebeb, ani dítě a dostaneš strach…
@Mango_Lassi pojede tam minimálně diplomovaný zdravotnický záchranář, ketrý bude umět zastavit krvácení a prodýchnout miminko…
@Mango_Lassi píše:
a ty se domnivas, ze v kazde sanitce jezdi patricne vyskoleny zdravotnik nebo rovnou PA? Nebo dokonce doktor?
Haha, doktor v RZP je už dnes celkem vzácnost, natož doktor, který se někdy zúčastnil porodu víc než jako hrdý otec (nebo okukující medik). Tím samozřejmě nechci zlehčovat práci posádky RZP, jen poukázat na to, že to prostě není standardní porodnický tým. A počítám, že některé matky tady na EM mají nastudováno o každé minutě porodu více, než nějaký zdravotník RZP
(píšu to pod tvou reakci, protože to navazuje, ale jinak chápu, že to vidíš podobně
, abys nemyslela, že ti oponuji).
@Krrysa píše:
@Samamama jasně, že těch prodů je málo, a le ty to předem prostě vědět nemůžeš a logicky nechceš ohrozit ani sebeb, ani dítě a dostaneš strach…
@Mango_Lassi pojede tam minimálně diplomovaný zdravotnický záchranář, ketrý bude umět zastavit krvácení a prodýchnout miminko…
Ano, ale pokud to takto vezmou všechny rodičky, nejen, že nebude dostatek RZP pro ně, ale ani nezbydou žádné pro ostatní nemocné. Pokud to bereš takhle, tak myslíš, že každá, která jede do porodnice vlastním odvozem, ohrožuje vlastní dítě? Pořád se bavíme o stavu, kdy nic nenasvědčuje problému (jo, vím, že to nemusí být znát dopředu, ale někdy varovné znaky být mohou).
@Mango_Lassi píše:
Promin, ale ja mam vlastni zkusenost s taxiky u porodu. Jela jsem taxikem k porodu celkem 3× a ani jednou me neodmitli. Tvoje obavy se nezakladaji na faktech.
Máme rodinou taxi a rodící nevozíme, co mi na to povíš? Ožralé bezďáky sanitky vozit můžou, ale rodící ženu ne? Proč má každá těhotná v průkazce číslo na sanitku a doporučení ji volat při porodu, když nemá vlastní odvoz? Tak taxíkem jezdit sice umíš, ale čtení a porozumění textu ti nic neříká že? Raději si příště sedni na ruce ty hvězdo ![]()
@Krrysa píše:
Ale pokud by to takhle brala každá rodící, tak ty sanitky stačit ani nebudou… Pak si může každej říct, že si radši zavolá sanitku „zadarmo“, než aby jel vlastním autem…
Tam má s sebou taky jen manžela… ![]()
@Mango_Lassi to miluju, nekomu napises svuj nazor a on Ti pak spamuje soukr. postu
taky mam jednu takovou ![]()