Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@SasankaB rozhodně bych jela autem, porod obvykle není tak rychlý a kdyby náhodou byl, tak ti asi ani sanitka nepomůže
.
@SasankaB jsi prvorodička, předpokládám. Neboj se toho
, později zjistíš, že to rozhodně není takový fičák, abys porodila během půl hodiny. Můžete jet autem, můžeš si zavolat sanitku, záleží čistě na Tobě. Osobně jsem to měla zhruba tak, když mi začaly bolesti, tak jsem poprosila sousedku, za půl hoďky jsme byli v porodnici, mladý se narodil 2 hodiny poté. A to jsem měla extra rychlý porod ![]()
@SasankaB píše:
Ahoj holky, co dělat když začnu mít kontrakce, nebo mi praskne plodovka.Auto sice máme, ale do porodnice je to asi 35km a někdy i kolony. Takže nevím, jestli volat sanitku a čekat na ní, nebo vyrazit autem. mám z toho teda šílenej vítr.
Pokud to nebude prekotnej porod kdy by to nestihla treba ani sanita, nebudou hned kontr.po 2 minutach atd.tak bych jela autem. Kdyby to melo bejt nejaky brutalni a v dobe dopr. spicky tak bych asi volala sanitu. I kdyz ja asi ami tak ne. Tezko rict. A bliz porodnici nemate? Pokud mas vybranou nejakou mensi tak san.by te zavezla stejne do spadove. A nevzali by ani chlapa.
Hlavně se bojím abych nerodila někde v autě v koloně, myslím, že v sanitce by mě určitě odrodili líp než manžel ![]()
@SasankaB
tak musis odhadnout, jestli zrovna bude doba, kdy to projedes treba za pulhodiny nebo jestli bude doba s kolona a jela bys 2hod.
jinak pokud je plodovka „spinava“, tak volej sanitku hned. jinak u kontrakci - zalezi jak caste a pravidelne budou. obecne se doporucuje jet, kdyz jsou po 5min a pravidelne, ale ty si dej „naskok“ ![]()
@SasankaB zbytečně plašíš, fakt jen vyjímečně je porod překotnej, jinak je hafo času, který je kolikrát opruz trávit v porodnici, porodnici mám 30 km, rodila jsem třikrát, třikrát jsme to stihli ( pravda po třetí o chlup).
@SasankaB píše:
Hlavně se bojím abych nerodila někde v autě v koloně, myslím, že v sanitce by mě určitě odrodili líp než manžel
hele, ja jela 38km ke svemu gynekologovi (z hor), ten mi sdelil, ze fakt rodim a jestli chci zavolat sanitku. to jsem odmitla a jela jeste pres cele mesto autem do porodnice. nejak me nechytala panika ![]()
Ja jsem jela 80 km, mela jsem kontrakce po 6 min, dojela jsem ve ctyri, voda praskla ve dve rano a narodila.se az v devet.. Kdybych to vedela, hekala jsem doma aspon do vecere ![]()
@Ali-Ali Já bych to taky moc neřešila, ale ty kolony mě děsí. Snad budu rodit v noci ![]()
@SasankaB Vyzkoušej nanečisto, jak dlouho to trvá ve špičce. Pokud to na tebe přijde v dopravně fregventovanou dobu, budeš vědět, s jakým předstihem vyrazit. Teda pokud nemusíš jet někde, kde je to zcela nepředvídatelné (např. po D1). A manžel ať nastuduje objízdné trasy. ![]()
Já třeba věděla, že ve špičce to dáme za hodinu a čtvrt, za normálního provozu 45 min. Doporučení k odjezdu do porodnice bylo kontrakce po 5 min po dobu 2 hodin, my jako přespolní jsme v kurzu dostali instrukci vyrazit už po hodině. ![]()
Doplnění: Doporučuji jet na zadním sedadle.
Ahojky, jaké číslo se prosím volá, když bych chtěla jet do porodnice sanitkou? Někde jsem četla, že 155 ne, tak které? S autem nikoho neznám a jet půl hodiny tramvají, no, moc si to nedokážu představit…
@Housátko Volá se 155. Někde mají možná extra převozové sanitky, ale to bych se poptala u tvého gynekologa nebo přímo ve vybrané porodnici.
Ahoj holky, rada bych se zeptala na vase zkusenosti se sanitkami v Praze. Berou v úvahu kam chci jet, resp. kde jsem registrovana? Klidne bych si i zaplatila nejakou soukromou sanitu…Chci do Podoli, ale nejbliz mam Vinohradskou a tam se mi moc nechce… další věc - mam dvouletého syna - vezmou mi ho taky do sanitky? do taxika se s nim bojim -ani nevim jestli by mi ho vzali bez autosedačky a při porodnich bolestech opravdu nemuzu instalovat autosedačku do taxika a pak zas ven
Mam z toho takovej vitr, protože jsem ten klasickej pripad superrychlých porodu, navíc druhé dite… nikde, ani v Podoli, mi nerekli jak v tomhle pripade postupovat. Mam domluveno par kamaradek, ale samy mají male deti, bydli daleko, atd… manzel pracuje skrz celou Prahu, takze se sejdeme asi az v porodnici. Hned, jak to zacne, musim vyrazit ![]()
Diky za info ![]()
@Coromikeso Sanitka po Praze odváží do registrující porodnice. Nemá ale povinnost vzít doprovod. Pokud jsi opravdu případ na překotný porod a hlídání by nebylo, nahlásila bych to operátorce při volání, že s tebou bude muset i dítě. Otázkou je, co si s ním počneš v porodnici, když půjdeš hned na rodící pokoj ![]()
Nejlepší by bylo poslat ho v termínu porodu preventivně k babičce (pokud to jde), nebo mít domluvené alespoň nějaké sousedy, že pohlídají, než dojede manžel nebo jiný hlídač.
Ahoj, píšu jsem poprvé tak nevím co a jak. Mám dotaz Spadám pod okres Břeclav, ale rodit bych chtěla asi do Brna. Jde mi o to že nemáme auto a když si zavolám sanitku nevíte jestli mě odvezou tam kam budu chtít v mém případě d Brna Bohunice nebo prostě mě odvezou tam kam oni budou chtít? Do Břeclavi? A může semnou v sanitce jed manžel? Předem děkuji za odpovědi