Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
děkuji ![]()
a tu jsou nová videa Sofinky kdo chce mrknout ![]()
http://www.youtube.com/watch?…
Ahoj, máte někdo nějaké novější zkušenosti? zatím jsem četla takové rozporuplné názory a celkem mám obavy, potřebuji speciální péči a medikamenty, protože kolabuji. Předem díky za názory na tuto porodnici.
Ja rodila na stedry den. Jsem s vyskovem hodne spokojena - celkove super. Pristup perfektni, krom jeene PA vsichni velice prijemni. Vse co dostanes, konzultuji. Pozor uprednotnuji prirozene porody, takze bez epiduralu i oxytocinu. Velky porodni sal je dobre vybaveny. Na sestinedeli jsme meli nadstandard - parada. Normalni pokoje budou asi o nicem. Jidlo dobre, mam bezlepkovou a dobre varili… jestli te zajima neco konkretne tak napis ![]()
Ahoj, já rodila před rokem a půl a teď čekáme druhé a můžu za sebe říct, že ve Vyškově už nikdy! Já měla hodně blbé zkušenosti. Pokud nebudeš mět žádné komplikace tak je Vyškov ok, ale pokud se něco vysmolí tak je to hodně špatná volba. Já natrefila na dvě hodně protivné porodní asistentky, jedna byla v pohodě. Co se doktorů týče tak dvě doktorky byli milé-nevím schopnosti a na porod jsem měla smůlu-doktor zašil jen nástřih a vnitřní potrhání ne. Malou nám přinesli až po pěti hodinách a byl problém s kojením-děcké sestry moc nepomohly až jedna třetí den. Sestry na šestinedělí super.
Tak já rodila 3.9.2012 a byla jsem nadmíru spokojená! První porod jsem měla v Brně v Bohunicích a to byla katastrofa, tak u druhého jsem zariskovala a jela jsem do Vyškova. Je pravdou, že upřednostňují přirozené porody, takže epidurál dávat nechtějí a nechávají porod „přirozeně“ plynout. Ale to jsem brala opravdu jako plus, narozdíl od Bohunic, kde do mě narvali všechno možné od čípků, tablet, oxytocinu, prostě všechno, jenom aby už to bylo! Porodní sál ten veliký je moc pěkný, sprcha i záchod sama pro sebe, obrovská místnost, ve které máte balón, vanu, stoličku, žíněnku, lano na zavěšení, porodní křeslo. Manžel křeslo, ve které odpočíval a čekal
Sestra se chodila pořád ptát, jak to postupuje a byla moc milá. K samotnému „vyplknutí“ přišla i mladá paní doktorka, která i zašívala. Manžel šel zatím s miminkem a sestrou na převážení. Hned po porodu mi mimčo rovnou „špinavé“ dali na tělo a nechali přisát a nechali nás pomazlit. Potom šli převážit, mně zašívali a pak nás nechali dvě hodinky samotné i s mimčem na sále, ptali se, jestli mám hlad a donesli mi jídlo. Manželova přítomnost u porodu se neplatila. Potom na šestinedělí byly nadstandardy bohužel všechny plné, nadstandardy jsou tam krásné a pokud jsou volné, vřele je doporučuji a doporučuji mít vyřízený Rodinný pas, protože potom na ně máte obrovskou slevu!!! Pokoje obyčejné nejsou pěkné, ale není to žádná katastrofa, dá se to vydržet. Jsou tam tři postele (na jednom pokoji i šest myslím, ale tam maminy skoro nedávají). Postele jsou staré a rozvrzané, nic moc pohodlného, ale na druhoou stranu kdo toho po porodu moc naspí?! Mimča jsou s námi na pokoji, ale první noc sestry nabídly, že může zůstat u nich, abych si odpočinula. Jídlo bylo vcelku dobré, ale chodí se jíst do jídelny (tedy u obyčejných pokojů), kde židličky jsou tvrdé, doporučuji kruh na sezení! Sprcha a záchod na chodbě a ty teda fakt nejsou pěkné vůbec, i když čisté byly, jen prostě staré, takové „ještě komunistické“ a hrozně malinký sprchový kout i záchod. Sestry poradili a furt dokola se ptali, jestli nechceme s něčím pomoct, s mimčem, se sebou. Celkově hodnotím jako super a všem Vyškov doporučuji! Téměř rodinné prostředí, nikoliv jak na běžíčím páse v Brně!
Tak ja ac kousek od Vyškova, zase radši jela rodit do Brna na Obilnak.Sem toho nazoru, co barunka - jakmile je to porod bez komplikaci - ano, jdi do Vyškova. Pokud ale uz pred porodem nejake komplikace ocekavas, volila bych Brno. Uz jen kvuli tomu, ze pokud by mimco melo problem, tak ti ho odvezou do Brna a ty zustanes trcet ve Vyškově ![]()
Jinak ten spatnej nazor na misti porodnici jsem si tak nejak tvorila postupne - u manželovy sestřenky nepoznali, ze ma mimco lehkou vadu srdce, propustili ji a kdyz porad opruzovala, ze ji modra, zadychava se, ma rymu - nasadili ji antibiotika. Kdyz zkolabovala, tak ji rychle prevezli do Brna a doktor tam rval vzteky, ze uz tam mela byt davno, jak je mozny, ze to nepoznaly. Po operaci - 14 dni od narozeni mala zemrela. Operace byla dle lekaru v Brne banalni, jen uz male proste nezabraly antibiotika… ![]()
Druhy z pripadu - znama rodila v 7 mesici…tak se to odrodi ve Vyskove, at ma porodnice bod za dite a az po porodu se nezraly novorozenec preveze, protoze ve vyskove pro nej neni oddeleni…Nerikej mi, ze by nebylo lepsi tam hned prevezt metku jeste ve svavu 2 v 1 ![]()
Kdyz rodila druhe - bohuzel zase ve Vyskove, ovsem tentokrat drahne po terminu, tak jeji manzel upozornoval sestru, ze se mu zda, ze manzelka nejak moc krvaci…ta mu odpovedela, ze to je normalni…vrrr Bylo to az tak normalni, ze musela dostat transfuzi.
Ale je pravda, ze svagrova tu rodila sve 3 dite a byla spokojena - ovsem pri tretim uz vis, do ceho jdes a pokud je to bez problemu, muzes porodit i sama
Tak a ted si vyber ![]()
Tak musím souhlasit s tím, že kdybych předem očekávala při porodu nějaké komplikace, že bych také jela raději rovnou do Brna!!! Protože prostě vybavení a všechno (určitě nejlepší péče pro nedonošence i možnosti řešení komplikací) je v Brně. Ale tedy nás upozorňovali při dni otevřených dveří ve Vyškově, ať před 36. týdnem, kdy je mimčo donošené, k nim rodit nejezdíme, že na to nejsou vybavení a mladší mimča by se musely odvézt při porodu do Brna, tak ať jedeme rovnou do Brna, to nám řekli. Samozřejmě řekli, že kdybych byla kilometr od Vyškova a nestíhali bysme do Brna, tak ať dojedu rodit i v 7.měsíci, to je jasný, že nás nevyhodí.
Tedy nechci se za každou cenu zastávat Vyškova, že je suprový, to zase nechci aby tak vyznělo, jen píšu své zkušenosti, ju? Protože negativa tam také byla, ty pokoje s hroznýma postelema, záchody, sprchy, tvrdé židle v jídelně. A ještě mi třeba vadilo, že ani u novorozenců na normálních pokojích nedostane mimčo do postýlky monitor dechu, u nadstandardních pokojů ano, ale u normálních ne, takže leda si vzít s sebou vlastní. (V Bohunicích jsme dostali monitor dechu všichni). Jo a návštěvy se mi také ve Vyškově nelíbily, že nemohly na pokoj, leda sedět na chodbě - tady ale profukovalo a bylo jen málo židliček) anebo v jídelně, ale tam pouze v době, kdy nikdo nejí (a to se jedlo celkem dlouho, protože ve stejné jídelně jedly sestřičky, doktoři, potom pacienti). Na druhou stranu mohly návštěvy chodit kdykoliv, nebylo omezení dle návštěvních hodin.
Ještě jsem si vzpomněla na jednu věc, co se mi líbilo, když jsem rodila v Bohunicích, sdělila jsem, že jsem cvičila s balonkem EPI-NO a chtěla bych se vyhnout nástřihu, sestra mi řekla, že to asi nepůjde, ať to pak zkusím říct doktorovi při porodu, no já to řekla a on mi řekl, že nastřihuje vždycky. To mě zklamalo. Ve Vyškově jsem to nahlásila, sestra řekla, že pokud nebude problém, že preventivě rozhodně nenastřihují. U porodu to sama nahlásila doktorce, že jsem cvičila s EPI-NO a doktorka (nebo sestra to nevím jistě, moc jsem tam neviděla) mě natolik „roztahovala“ rukou (omlouvám se, jestli to zní vulgárně, ale jinak to nejde napsat ještě než lezla hlavičkou, že jsem cítila, že mě opravdu roztahuje jako ten balonek, se kterým jsem cvičila a opravdu mě nenastřihla! Ale tedy jak říkám, předem mi bylo řečeno, že pokud by uznali za vhodné, že je to třeba, tak by mě nastřihly taky, ale aspoň ne preventivně jak v Bohunicích!!!
Děkuji moc za příspěvky, bude to těžké rozhodování, měla jsem perfektní zkušenosti z čech(pacient=pán, co si říká co chce-i injekce proti zbytečnému krvácení, zašití přesně jakou šířku chce manžel-vnitřní stehy samozřejmost, jídlo do postele, konvice s vlastním čajem jaký kdo chce, vlastní wc a sprcha-vše nové a čisté, dítě s monitorem stále u sebe-už po 2 hod od porodu, návštěvy na pokoji v kteroukoliv dobu-i přespávat tam mohli, doktoři se neustále ptali co ještě kdo chce za péči), ale tady na moravě každý píše nějaká negativa, nechápu jak si takové chování mohou dovolit a docela se děsím.
Mne pri prvni porodu na Obilnaku sestra rekla, ze me nastrihnout musi, ze by malej neprolezl - ptala se me predem na souhlas. U druheho me roztahovala a pri prochazeni hlavicky presne navigovala kdy tlacit a kdy ne, takze to bylo bez nastrihu i bez natrzeni o to mel 4150g ![]()
Na obilmnaku mi vyhovovaly ty jejich porodni pokoje. U kazdeho je soucasti zachod a sprcha, PA chodila tak 1 x do hodiny, kdyz to bylo na dlohou, pak i casteji. Stanoviste mela hned pred pokojem, takze nebyl problej, ji hned privolat.
Co se tyka odd. sestinedeli a novortozenecke, tam to bylo obcas na rozcilovani. Pri prvnim porodu me totalne vyvedla z miry sanitarka, co rano uklizi - se chovala jak doktorka
Pri druhem jsem uz vedela, jak mit poskladane veci na skrince, takze to bylo naprosto v poho a vychazeli jsme si vtrict. Dokonce mi i vymenila nad ramec krvavou kosili a to ne jednou.
Na sesti nedeli - sice profi pristup, ale zadne blizsi rady k hojeni. S kojenim to bylo kdo na jakou sestru nakapl - ja mela problem u prvniho a pomohla mi jedna mlada sestricka, u druheho jsem uz byla profik a pomahala jsem druhym maminam.
Jinak vybaveni bylo na tom patre Obilnaku taky starsi, novejsi byly jen 1 sprchy, druhych spch a zachodu jsem se i bala.
Ahoj všem! Já rodila ve Vyškově 12.8.2012, byla jsem maximálně spokojená! Porod jsem měla nááádherný, pobyt na novorozeneckém úplně super a bezchybný, měla jsem teda nadstandardní pokoj, takže nevím, jak na obyč. pokojích. Když jsem ale procházela oddělením, kde byly normální pokoje a když to srovnám, když jsem byla na návštěvách v Brněnských porodnicích a nemocnicích, tak byl řekla, že to nevypadalo nijak jinak. Nicméně, jak už jste tady psaly, i já kdybych měla v těhu. nějaké komplikace, tak bych volila Brno - Bohunice. Já ale měla těhu bez komplikací a jak moje maminka tak i sestra měly krásné porody. Takže já se rozhodla pro Vyškov a porod jsem tam zvládla za necelých 3,5 hodiny
Za sebe můžu říct, že jsem se tam nesetkala s ničím, co bych chtěla změnit a v dobrém to tam předčilo mé očekávání. Strašně ráda na to vzpomínám a jsem asi jediná, která lituje, že už má pobyt v porodnici za sebou, kdyby to šlo, šla bych hned znovu do Vyškova k porodu i na pobyt, jaký jsem tam s malou zažila, bylo nám tam moc dobře a byly to krásné okamžiky.
Ohledně nástřihu, tak moje zkušenost je taková. Cvičila jsem s epino jak ďas před porodem. Natrénovala jsem maximum podle tabulky. Plánovala jsem si, jak si řeknu PA, že to chci bez nástřihu. Nakonec, ani nevím proč, jsem to neřekla. PA mě při porodu lehounce střihla (vůbec jsem o tom nevěděla, až po porodu mi to řekla), malou jsem porodila na jednu kontrakci, asi během necelé minuty. Šití jsem vůbec necítila, měla jsem 2 venkovní stehy! Za 3 hodiny už jsem seděla a při kontrole po 6ti nedělí se mě MUDr. ptala, jestli jsem vůbec nástřih měla, že to mám tak nádherně sešité, že to vůbec není poznat. Kamarádka, která taky s epino cvičila a rodila týden přede mnou si řekla, že nástřih nechce, tlačila neskutečně dlouho a byla strašně potrhaná vevnitř, sice neměla nástřih venku, ale to vnitřní šití prý neskutečně bolelo
kolik stehů měla, to už teda nevím.
Takže já za sebe byla za nástřih šťastná a i díky tomu, že mi byl dobře proveden jsem měla úžasný porod.
Ahojky maminky, budu rodit ve vyškove a chtela bych se zepatat co sebou. Nejaky seznam mi dal doktor ale chci se zeptat jestli vam treba nechybelo neco, masticky nebo tak? A na rodinny pas je jen sleva na nadstandart nebo je to cely zdarma? Nekdo mi rikal ze neplatil pred trema rokama nic, ale to se uz asi zmenilo…diky za info ![]()
Ahojky
já rodila ve Vyškově před 19-ti měsíci. Na rodinný pas byla sleva 50% na nadstandart + za každý den pobytu v nemocnici 100,–Kč. ![]()
Já tam rodila v srpnu 2012 a sleva na nadstandard byla 50% a taky plus těch 100,–Kč za den pobytu. Já sebou měla - ručníky, vložky, gumové bačkory, teplé ponožky, síťovaný kalhotky, kojící podprdu, košilku a župan jsem měla, ale není potřeba to tam dostaneš, šampon, mýdlo - Lactacyd, hřeben (čelenka, gumička do vlasů), pasta na zuby + kartáček, krém na obličej, ruce nebo tělo, jak jsi zvyklá doma, sladkosti (porce jídla tam nebyly moc velké
), časopis, mobil, nabíječka, foťák, pro mimčo - pleny, vlhčený ubrousky, Bepanthen (ten je i pro tebe na prsa), oblečení na cestu domů pro sebe i pro mimčo + látková plínka na cestu, kdyby mimčo ublinklo, měla jsem i BB krém a řasenku na cestu domů
. Doklady - občanka, kartička pojišťovny, rodný list, oddací list, nějaký ten vyplněný papír o jméně dítěte - ten se dostává v nemocnici. Věci jako odsávačka mlíka, stříkačku na krmení mimča, kdyby nešlo kojení, to tam dostaneš půjčit. Snad jsem nic nezapomněla! Přeju tak nádherný porod a následný pobyt v této porodnici, jako jsem měla já! Ať je miminečko zdravé, krásné a dělá jenom radost ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.