Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No takovou schízu měl známý - jenže ten frcel na perniku, začalo to takto nenapadne, pak byl přesvědčený, ze mu odpouslachvaji mobil, pak vytrhal v byte parkety, protože tam určitě dali štěnice. Varianta dvě - je obezretny, protože někdo po něm jde, zřejmě skrz peníze, takže za něco dluží? Na nemoc bych to teda neviděla.
@pikola píše:
Takže ty jsi otec? To nechodí do práce, školy? Nedluží někomu peníze?
Jak jsem psal, má po zkouškách.
Jinak, co se týče těch drog. Vyloučit to nemůžu, ale nesedí to na něj. Je z poměrně bohatých poměrů a nikdy se nescházel s podobnými partami. Pochybuju, že by se někde dostal k takovým lidem, zvláště po tom, co několik měsíců se intenzivně věnoval náročnému studiu a nikam moc nechodil.
@Prosimklid píše:
No takovou schízu měl známý - jenže ten frcel na perniku, začalo to takto nenapadne, pak byl přesvědčený, ze mu odpouslachvaji mobil, pak vytrhal v byte parkety, protože tam určitě dali štěnice. Varianta dvě - je obezretny, protože někdo po něm jde, zřejmě skrz peníze, takže za něco dluží? Na nemoc bych to teda neviděla.
Ani s tím dluhem to nesedí. Já mám několik bytů. Pokud chce bydlet ve vlastním, může si najít práci a odstěhovat se a nemusí platit žádnou hypotéku ani nájemné. Pochybuju, že by si půjčoval lichváře. Celkově ani ty drogy k němu nesedí. Asi si neudělal řidičák, vůbec se nechová jako člověk účastníci se organizovaného zločinu.
@Russet píše:
Tohle píše otec. A kolik dvacetiletých hošiků chodí s taťkou po nákupech?
Moc asi ne, ale podle toho jak otec píše, tak mu v podstatě syn naznačil, že má být ideálně zalezlý doma a nikomu neotvírat. Což bych ještě chápala jako opatrnost, kdyby v okolí obcházeli baráky šmejdi, ale pokud on sám běhá venku s pepřákem, mění trasu, tak v tom asi jen opatrnost nebude.Furt mi to vyznívá jako kdyby mu někdo řekl, že udělá někdo něco jeho rodině. Možná v ničem nelítá(ani v půjčkách),třeba byl jen přepaden a někdo mu řekl, že jak kvákne, tak…To se stává a syn nemůže mít jistotu, že ten člověk neví, kde bydlí a ani ten druhý nemá jistotu, že to neřekne. Nicméně jsem si teď vzpomněla na kamaráda z doby kdy mi bylo 15 a jemu bylo 22.Choval se normálně a poslední dny mě vyzvedl před školou a když okolo projela policie, tak byl nervózní. Nakonec nás vyhledala jeho máma, aby nám to objasnila. Hledala ho policie, vykradl obchod kde pracovala, ona přišla o práci, neměla na ubytovnu, kde žila s mladším jeho bratrem a řekla, že lítá v drogách. To sám pak přiznál, když řekl, že nějaké drogy schoval u nás v bytě a pošle tam policii, že jsou naše. Nic jsme nenašli. On nám tvrdil, že jeho otec je američan, pracuje jako doktor a moc ho nevidí, protože furt pracuje. Sourozence zapřel úplně a matka se taky měla dobře. Šílené je, že ho nešlo roky na ničem nachytat, protože on v tom svém vymyšleném příběhu žil. A nejspíš kvůli financím, které by pohádku udělali alespoň trochu reálnou, tak se dostal k drogám a díky drogám měl následně schizofrenii. Jednou mi v klidu tvrdil, že má v hlavě další tři lidi. Popsal mi je, nikdo jiný o tom nevěděl, dokud nevykradl ten obchod.
Zkousky byly obrovsky napor na psychiku, ted to polevilo, telo „vyplo“, klidne to muze byt nejaka nemoc.
Hele byla jsem v soukromé léčebně a přivezli nám tam klučinu, měl 22, tatínek milionář - po pár dnech měl toxickou psychózu, byl na perníku teprve 2 roky a už toto. A přesně jak popisuješ, docela dost paranoia, pořád volal rodičům, ať se zamykají, byl pořád duchem mimo, strašně se potil. A taky byl zajištěný, nikde napůjčováno neměl. Začal brát kvůli práci, aby se vyrovnal tátovi (jeho slova), s perníkem dokázal dělat v podstatě nonstop. Píšeš, že má po zkouškách - nemohl se na ně naspeedovat tímto způsobem a teď mít absťák?
Mimochodem vyhýbat se místům kde se něco stalo je úplně normální. Mě dodnes nikdo nedostane do jedné pražské části, ač Prahu mám jinak ráda, ale když jsem tam jednou měla jet kvůli práci, tak jsem šéfovi řekla, ať se nezlobí, že tam já prostě nepojedu. Naštěstí v té části nemám příbuzné apod.,takže se do těch míst dostávat nemusím. Byla jsem puberťák, když jsem měla jít brigádně uklízet k někomu, v tom bytě mě pak osahával a snažil se mě dostat na postel a já se s trochou štěstí dostala z toho bytu a zle mi bylo celou cestu domu. Ještě dnes bych se v těch místech necítila dobře, stejně tak ve městě, kde jsem žila s bejvalým a žije tam jeho rodina. Bohužel tam máme pediatra(nikde jinde nepřibírají) a když tam musím, tak doufám, že na nikoho nenarazím a než jsem se to naučila nějak zvládat, tak jsme vjížděli do toho města a mně se začalo blbě dýchat. Nespoléhala bych na schizofrenii, tu bych brala jako poslední možnost. Prvně bych chtěla vědět, jestli se opravdu něco neděje.
Tak vek ma zcela typicky pro rozjeti nejake te psychozi i dokonce to, ze to zacalo po zkouskach, rozjizdi to prave stres. My tu nezname vsechny detaily, to je pak tezke. Ja bych vyloucila prvni to, co jde nejlip vyloucit, asi tu nemoc.
Pak se rozhodovala dal…
@Anonymní píše:
Jak jsem psal, má po zkouškách.Jinak, co se týče těch drog. Vyloučit to nemůžu, ale nesedí to na něj. Je z poměrně bohatých poměrů a nikdy se nescházel s podobnými partami. Pochybuju, že by se někde dostal k takovým lidem, zvláště po tom, co několik měsíců se intenzivně věnoval náročnému studiu a nikam moc nechodil.
Právě ti hoši z bohatých poměrů k tomu mají nakročeno možná víc.
@Fiveone píše:
No s tím bych tak úplně nesouhlasila. Policie musí prošetřit každé oznámení a pokud to vypadá, že by mohlo něco hrozit i matce, protože nemá otvírat apod.,tak bych já v případě matky chtěla vědět proč se mám já bát a co se děje a pokud to syn neřekne mně, tak policii by to řekl. Takže v první řadě bych s policií neřešila syna, ale svůj strach o sebe. A v kombinaci s jeho chováním to důvod k prošetření je. A nemusí to řešit hned kriminálka, ta může být následně přivolána třeba po výslechu syna(ideální by bylo, kdyby tam šel dobrovolně, pokud se něco děje) a kriminálka by si to pak převzala. Ale dala bych dohromady i co nejvíc údajů, které pomohou k objasnění toho, co se děje(jaké části se vyhýbá atd…).
To je krásně naivní, ale ano je dobře že má někdo k český policii tolik důvěry.
KdBy aspon věděl kdo po něm jde, tak ano prověřti ale tresní oznámení by stejně musel podat on. Mimochodem žijeme ve světě, kde když matka nahlásí týraní své dvacetileté dcery, tak s tím stejně nikdo nic nenadělá, dokud nepodá trestní oznámení ona sama.
@Russet píše:
Tohle píše otec. A kolik dvacetiletých hošiků chodí s taťkou po nákupech?
Nebylo by možné pozvat domu nějakého psychiatra? Za mnou byl ve 13 doma, ukázala jsem mu farmu, on si se mnou povídal. V té době bych nejradši podpálila školu, čehož se babička lekla, ale já bych to neudělala, jen se mi o tom často zdálo. A babičce nakonec řekl, že blázen nejsem, že jen potřebuji spoustu lásky. On to byl tedy nějakej její známý, který pracoval v Bohnicích a byl schopný jet přes půl republiky na kole, ale zkusila bych to. Někoho požádat o návštěvu a promluvení s ním, protože nevíte jestli má nějaký problém nebo jde o psychický problém.
@Anonymní píše:
To je krásně naivní, ale ano je dobře že má někdo k český policii tolik důvěry.
KdBy aspon věděl kdo po něm jde, tak ano prověřti ale tresní oznámení by stejně musel podat on. Mimochodem žijeme ve světě, kde když matka nahlásí týraní své dvacetileté dcery, tak s tím stejně nikdo nic nenadělá, dokud nepodá trestní oznámení ona sama.
Nemusel by to podat on. Prostě bojim se o svůj život, syn mi nechce říct víc, jen dělá to a to. Takže já bych podala podezření na vyhrožování a on by v té situaci nebyl oznamovatelem, ale svědkem. A opět se pletete.Byla jsem u toho, když 11 letý kluk volal policii na svého tátu a ta přijela. Ano, nemohla dělat nic ve chvíli, kdy jeho matka popřela, že jí právě škrtil, ale určitě policie nepošle někoho předem do háje.
Píšeš, ze jste hodně movití. To samo o sobě muže byt důvodem, aby byl tvůj syn vydírán, pronásledován, zastrašován. Jako nemoc se mi to nyní nezdá. Ale jako trestná činnost páchaná na tvém synovi, ano. Promluv s nim, v klidu o samotě, ty nebo jeho mamka. Nebo najmi, když mate dost peněz, soukromé očko.