Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry vecer, chtela bych se zeptat, jak nejlepe postupovat pri koupi noveho bytu. Nase situace je takova, ze vlastnime byt cca za 1,3 mil a chceme si koupit nyni byt za 2,5 mil. Zrejme by bylo nejlepsi byt prodat ziskat penize a na zbytek si vzit hypoteku. Jenze clovek musi take nekde bydlet. Lze si tedy vzit uver na celou castku a vehem par mesicu to bez vetsich poplatku doplatit? Nebo lze napriklad realitce nabidnout nas byt a nejak se domluvit na doplatku?
Asi by si slo byt rezervovat a zatim prodavat ten nas stary, ale co kdyz se nam byt nepovede prodat do konce rezervacni lhuty? Poradte mi prosim, jak by jste postupovali… Dekuji mnohokrat vsem!
@Emma99 píše:
Dobry vecer, chtela bych se zeptat, jak nejlepe postupovat pri koupi noveho bytu. Nase situace je takova, ze vlastnime byt cca za 1,3 mil a chceme si koupit nyni byt za 2,5 mil. Zrejme by bylo nejlepsi byt prodat ziskat penize a na zbytek si vzit hypoteku. Jenze clovek musi take nekde bydlet. Lze si tedy vzit uver na celou castku a vehem par mesicu to bez vetsich poplatku doplatit? Nebo lze napriklad realitce nabidnout nas byt a nejak se domluvit na doplatku?Asi by si slo byt rezervovat a zatim prodavat ten nas stary, ale co kdyz se nam byt nepovede prodat do konce rezervacni lhuty? Poradte mi prosim, jak by jste postupovali… Dekuji mnohokrat vsem!
Já bych původní byt neprodávala… to můžete udělat vždy. Zaběhněte se poradit do banky… já jsem měla úvěr na 100% částky jednoho bytu a když jsem kupovala druhý, tak jsem tím prvním ručila…
Záleží na bance, která vám hypotéku / úvěr poskytne… doplatek nejspíš bude možný, ale až po nějaké době…
Určitě bych se aktuálního bytu hned tak nevzdávala…
@Emma99 píše:
Dobry vecer, chtela bych se zeptat, jak nejlepe postupovat pri koupi noveho bytu. Nase situace je takova, ze vlastnime byt cca za 1,3 mil a chceme si koupit nyni byt za 2,5 mil. Zrejme by bylo nejlepsi byt prodat ziskat penize a na zbytek si vzit hypoteku. Jenze clovek musi take nekde bydlet. Lze si tedy vzit uver na celou castku a vehem par mesicu to bez vetsich poplatku doplatit? Nebo lze napriklad realitce nabidnout nas byt a nejak se domluvit na doplatku?Asi by si slo byt rezervovat a zatim prodavat ten nas stary, ale co kdyz se nam byt nepovede prodat do konce rezervacni lhuty? Poradte mi prosim, jak by jste postupovali… Dekuji mnohokrat vsem!
Existuje věc, který třeba spořka říká „překlenovací financování“, jinde to má jiný názvy, ale ne každej to poskytuje. Jde o to, že ti půjčí na koupi/stavbu novýho bydlení klasickou hypo a pak máš dve roky na prodej nemovitosti stávající, přičemž výpočet je založen na „nový“ hypotéce na nový bydlení se započtením tržbí ceny té staré.
Výměny přes realitky bych se obával hodně, pokud do toho půjdeš, angažuj opravdu dobrého právníka a i tak přijdeš o dost peněz (stáhnou si provize z obou transakcí, takže tě to bude stát 150.000 a výsledek bude ideální s opravdu malou pravděpodobností).
Alternativa je pochopitelně stávající byt pronajímat, pokud už ho máš splacenej, je vůbec pronajímatelnej a novou hypo máš šanci dostat. Ale je to občas vopruz, takže to chce trochu rezervu a nejet „na krev“ se spolehnutím na příjem z toho bytu. Ono to vypadá lákavě, ale je to ve skutečnosti dost velká pakárna a riziko.
My jsme to řešili takto: Vzali jsme si hypotéku na nové bydlení. Přestěhovali se do nového, staré bydlení pronajímali. Pak jsme byt prodali a peníze použili na splacení hypotéky ke dni fixace (bez sankcí za předčasné splacení). Peníze za prodej bytu ležely na termínovaném vkladu, na splacení hypotéky jsme použili i stavební spoření atd.
Do překlenovacího úvěru stavební spořitelny bych nešla. Je tam vysoký úrok, nelze jej dříve splatit.
@blecha72 píše:
My jsme to řešili takto: Vzali jsme si hypotéku na nové bydlení. Přestěhovali se do nového, staré bydlení pronajímali. Pak jsme byt prodali a peníze použili na splacení hypotéky ke dni fixace (bez sankcí za předčasné splacení). Peníze za prodej bytu ležely na termínovaném vkladu, na splacení hypotéky jsme použili i stavební spoření atd.Do překlenovacího úvěru stavební spořitelny bych nešla. Je tam vysoký úrok, nelze jej dříve splatit.
Jen bych dodal, že mezi překlenovacím úvěrem StavSpo (produkt) a „překlenovací hypotékou“, což je marketingový název speciálního typu hypo je drobný propastný absolutní rozdíl, který by stálo za to nejdřív nastudovat, jestli to tedy byla reakce na mě. ![]()