Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Přeji pěkný večer, mám jeden dotaz. Objednala jsem si v nejmenovaném internetovém obchodě sadu porcelánového nádobí. Dva kusy mi ale přišly rozbité. Neřešila bych to, pokud by stály 20 Kč, ale stojí mnohem víc. Psala jsem jim, a oni odepsali, že rozbité nádobí mám zaslat obyčejným balíkem. Jak je to s úhradou poštovného? Opravdu to mám hradit já? Pokud jste řešili podobnou situaci, jak jste postupovali? Děkuji ![]()
Jak je to s postovnym nevim presne, ale poslala bych doporucene, aby nerekli, ze se to nekde ztratilo… a hlavne si to doma nafot.
@Andulonka Pokud je to reklamace, poštovné ti uhradí oni (většinou to funguje tak, že to zaplatíš a oni ti to pak proplatí zpět na základě podacího lístku). Pokud by to bylo odstoupení od smlouvy a vrácení peněz, máš nárok jenom na cenu zboží
Já kdysi něco reklamovala na internetové lékárně, a to poštovné které jsem platila mi „vrátili“ formou takovou, že jsem si tu částku mohla strhnout z další objednávky zboží přes internet (mělo to platnost myslím jen cca měsíc).
Což mi absolutně nevyhovovalo, neměla jsem už nic v plánu nakoupit…
@zvědavá borůvka Myslím, že na to nárok neměli, měli ti to vrátit. Ale ono to kolikrát ani nestojí za ty nervy se s nima dohadovat ![]()
To jo, nechala jsem to být, s tím, že až zase jednou budu dělat nějakou objednávku, tak u konkurence.
Můžou si za to sami, že přišli o zákazníka.
Ale to už je několik let zpátky, třeba se v současné době polepšili ![]()
Moc dík za zkušenosti, právě ten balík bude celkem těžký a velký, musím do něj dát talíř a konvičku na čaj, tak to tak 100 kč určitě bude za poštovné…
Vracela jsem na reklamaci zboží. Byly mi zaslány zpět peníze za cenu zboží a za poštovné(když jsem zasílala zpět) Jsou povinni vrátit obě poštovné?
I to které jsem platila za dopravu ke mně při zakoupení zboží?
@Sunnny mně nikdy neplatili žádné poštovné, vždy jen cenu samotného zboží, někde jsem to hledala (nevím kde) a zjistila jsem, že tuhle povinnost nemají.
Aha, oni mi právě vrátili poštovné(106kč za poštu),když jsem posílala zboží zpátky. A 76kč( jejich poštovné, když mi zboží zasílali) to mi nevrátili. Podle toho co píšeš by to mělo být právě naopak.
Já mám právě pocit, že mám nárok na vrácení obou poštovných.
Hlavně toho co jsem zaplatila já.
Když je to reklamace musí vrátit poštovné-když odstoupení od kupní smlouvy do 14-ti dnů, tak se poštovné neproplácí. Myslím, že je to tak, ale nevím 100%,a nemohu to nikde najít.
Oni mi původně nechtěli vrátit nic-byl to dlouhý boj, aby vrátili vůbec něco.
@Hadumi píše:
@Sunnny mně nikdy neplatili žádné poštovné, vždy jen cenu samotného zboží, někde jsem to hledala (nevím kde) a zjistila jsem, že tuhle povinnost nemají.
Já právě myslím, že mají u té reklamace.
U odstoupení od kupní smlouvy do 14-ti dnů, tam se poštovné neproplácí.
Aha, tak to je tedy taky nově, že Ti při odstoupení od smlouvy vrací to jedno jejich poštovné. Tak to je celkem fajn.
Takže u té reklamace je teda otázkou jak to je.
Jelikož už mi peníze poslali a byl to výkon to z nich dostat, tak předpokládám, že se jim nic doplácet chtít nebude.
Díky moc za odkaz - to odstopení od kupní smlouvy, je tam popsané do podrobna a jasně.
O reklamaci je tam jen něco ne vše. Třeba o tom poštovném se tam nehovoří.
Tak držím palce, ať Ti to dobře dopadne.
Mně přišlo pár kousků v jiné barvě, posílala jsem to zpět doporučeně jako křehké (okolo 100). Ohledně vrácení poštovného- byla to jejich chyba- jsem psala několik mailů, ale nakonec ho vrátili.