Potahovaný dort - vlastní výroba
- Fotoalbum (112)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Bedulinka promazat dort ano, ale musi se udelat mantinely z kremu s maslem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zorbas Mám k tomu stejný přístup, že jednou za čas to nevadí
Náš mladej to teda moc nemusí, ale také si zobne.
Když koukám na tvoji tvorbu, tak mimoně zvládneš ![]()
Moc se mi líbí, jak máš dorty (z hlediska výživnosti
) fakt poctivé ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zorbas ten kokosovy korpus chci zkusit tento http://dobrotydulinka.blogspot.cz/…-korpus.html
je v nem i bila cokolada, tak uvidime…a cokoladovy krem najdu nejaky na netu. Maliny cerstve.
Tento prvni dort co jsem delala, na fotce, ten byl cokoladovy s bananovo-karamelovym kremem a taky moc chutnal ![]()
http://www.mytaste.cz/…ndex/561107/?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bedulinka jestli myslis do domácího marcipánu, tak já místo sirupu dávám med a vždy dobrý.
Z UM bych to asi nedělala, ale můžeš zkusit.
To není moc za dort. Když si zpoctes suroviny a práci, tak bys tam klidně byla i za víc. Já di za Dorty (když to není pro nejbližší rodinu) říkám taky kolem 1000,– dle ingrediencí a náročnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LadyLada Děkuji za tip
cHTĚLA JSEM KOUPIT potahovací hmotu v Tescu, ale asi to koupím ve větším balení někde na webovkách. Když koupím větší balení u modelovacích hmot, potahovacích hmot a marcipánu (ten asi neztvrdne
), jak dlouho mi to vydrží? Nezkazí se to, když kus uloupnu a použiji za další měsíc či dva?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bedulinka Ta šlehačková náplň se dělá tak, že si uděláš vnější cca centimetr široký pás z něčeho nešlehačkového (třeba z máslového krému) a dovnitř pak šlehačku normálně můžeš dát, protože se ti té potahovací hmoty nebude dotýkat.
Co se týče té ceny, dělají hodně jednak suroviny (já třeba používám minimálně 70% čokoládu, vejce z farmy, kvalitní máslo, i to barvivo na potahovací hmotu (dělám falešný marcipán) si kupuju lepší, ne obyčejné za pár korun), jednak ta práce. Potáhnout dort, olemovat mašlí a dát tam jednu růži není tak pracné, ale jak tam jsou třeba nějaké figurky, je to práce klidně na pár hodin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beaumont potahovka z bílé čokošky? To slyším poprvé
Jee, já nevěděla, cos nutelou, tak jsem jí sežr. la
Teď by se mi hodila do krému
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bedulinka nevim jak ostatni, ale marcipan vydrzi v lednicce pul roku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak hotové potahovací hmoty za mě ne, nechutnají mi, jsou takové hodně chemické (i když samozřejmě bude záležet na značce). Dělám potahovací hmotu ze sušeného mléka a cukru moučka (1:2), důkladně prosít, aby tam nebyly kousky, přidat sirup (pšeničný, rýžový… lépe se s tím pracuje než s medem) a nadrcené mandle/mandlové aroma. Ty mandle musí být úplně na prach, s mandlovým aroma je to snazší, ale mandle jsou mandle. Zpracuješ hmotu tak, že si namáčíš ruce do vody a hněteš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda dělám domácí marcipán, ale to hlavně z toho důvodu, že klasické kupované potahovací hmoty mi nechutnají, ale většinou jsou více elastické. Dělám to tak že smíchám cca 150 g sušeného mléka a 150 g moučkového cukru - důležité je to dobře prosít.. pak přídám tři lžičky oleje, pokud je tak trošku mandlového aroma a nakonec trochu vody - dávám teplou a s vodou se musí opatrně, aby se to nepřehnalo a nebyl marcipán zbytečně ulepený a pak už jen pořádně prohnětat.. Je to sice pracnější ale chutově moc dobré. Dělám ho takhle i na Vánoce třeba ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bedulinka píše:
@marfra Ten je krásný - ty figurky jste tvořila sama?
jj cely dort jsem delala sama, ale rikam, chtela jsem to poprve cele marcipanove, ale ten vlacek byl fakt za trest. S marcipanem se spatne pracuje, tvrdne strasne pomalu, tak se mi to porad propadalo, nedrzelo, no i jsem to obrecela.
Nakonec to ale nejak dopadlo, syn mel radost a dort byl raz dva snezeny. Chybami se clovek uci. Ted uz davam marcipan jen jako potahovku a modeluju ze Smarflexu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bedulinka Kupovaná potahovací hmota má vždy i několik měsíců (cca 3 - 6) minimální trvanlivost. Pokud ji otevřeš a kus ulomíš, je nutné ji pečlivě zabalit do igelitu a maximálně utěsnit. Podmínky (teplotu) skladování najdeš na etiketě. Teď v zimě nechávám na schodech v chodbě. Hmota sice vydrží, ale po prvním otevření to už po nějakém tom měsíci není ono. Zkažené to asi není, ale je rozdíl, když načneš úplně nové balení (mluvím teď speciálně o SmartFlex Velvet) a třeba před 3 měsíci otevřeném.
Marcipán mám v lednici i nějakej ten měsíc v pohodě. Také mívá delší dobu trvanlivosti (teda ten kupovaný).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit