Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Radim s krizkem po funuse, ale kdyz je to moc tak se dá máznout bepanthenem nebo pityolem.
ale jak pisou holky, vymizí to samo.
Nebo na chvíli přiložit obklady z vlažného černého čaje, a nechat oschnout. Pokožka by měla co nejvíc „dýchat“, takže nejlíp nechat nahatou, jenom třeba přehodit plínou.
já si pityol koupila a přečetla jsem že se smí používat pro děti až od 10 let ![]()
Můj syn má v těchto vedrech taky potničky - takové růžové pupínky v místech, kde se nejvíc potí - má to na krku, ve výstřihu a za krkem … vždy se mu to udělá v místech, na kterých nemá oděv a pot tam tedy vydrží déle. Pak se mu to rozlejzá.
Nám na to pomáhá jedině snížení teplot, jen to u nás zabrání takovému pocení - takže musím čekat, až nebudou taková vedra. Doma lítá téměř nahatý (ale musím mu dávat aspoň tílko, aby ten pot vsáklo) a stejně je zpocený jako prase.
Trochu nám pomáhá mazat to Bepanthenem - to nám aspoň zastavuje to rozlejzání.
Anežka se potí jako kůň
, přes den jí to potírám odvarem z heřmánku a na noc lehce zasypu Avirilem, do rána je to vždycky pryč. Ovšem další den jí naskáčou opět po celých zádech a občas i na hrudníčku, takže znova a pořádně
A tak pořád dokola, pokud je vedro… Jen podotýkám, že to není tím, že bych jí moc oblíkala, ve dne v noci je jen v bodyčku s krátkým rukávem, prostě se holt holka nějak moc odpařuje ![]()
Dobrý den. Malej má taky potničky po celim obličeji a omejvám heřmánkem a zlepšuje se mu to.
Ahoj,včera po koupání se malá začala šíleně vztekat až byla celá fialová,když jsem jí šla asi za půl hodiny kojit všimla jsem si že má na krčku obrovský fialový lívanec,dneska jsem s ní byla u doktora,říká že jsou to potničky a že to má hodně,ale mě se to nezdá,potničky jsou přeci pupínky a tohle je hladkej rudej flek,navíc jí to naskočilo po tom vztekání
dal jí na to sudokrém a fenistil kapičky,máte některá zkušenost s hladkýma potničkama,nebo to opravdu může být něco jinýho?Nerada bych něco zanedbala ![]()
Malej měl taky letos v létě potničky a potírala jsem mu to heřmánkem a pomohlo mu to. ![]()
No my to máme to samé. Naší Ellince je měsíc a dva týdny a má potničky hlavně na obličeji v oblasti líček. Jsem z toho nešťastná, ale známé říkali , že je to normální a že to vymizí. Někde jsem četla, že vývar z heřmánku a otírat. Já jsem jí to zkusila namazat bepanthenem mastí, která je i na bradavky a ty jsou citlivé a připadá mi, že se jí to lepší. Ale s tím oblíkáním taky někdy nevím, neboť má malá pořád studené ručičky, tak ji člověk přikrývá a křček a vlásky má vzadu spocené.
Moje třítýdenní dcera si často poškrábe obličej, zdá se mi, že si rozškrábala i některé potničky. Čím jí to můžu namazat aby se jí to zahojilo?
![]()
Jo a ještě se jí na horním rtu uprostřed někdy udělá takový ten tzv. kojící puchýřek, takový to srdíčko uprostřed horního rtu.
Tak ten se jí už taky povedlo asi tak dvakrát rozškrábnout, tak už tam pak měla jen kousek uschlé kůže.
Nehty jsem jí ostříhala jen jednou a to po návratu z porodnice domů, povedlo se mi jí asi trošku střihnout do palečku, ona to ani nezaregistrovala, ale měla tam kapku krve, no a od té doby jí na nehty raději nesahám.
V rukavičkách by jí bylo zase horko, jsem trošku bezradná ![]()
@zvědavá borůvka já mazala potničky bepanthenem a nehtíky malému stříhám zásadně když tvrdě spí ![]()
Mala byla taky poskrabana, ale doktorka radila ostrihat az po 4 tydnech, tak jsem do te doby davala ty rukavicky. Striham od narozeni pouze kdyz spi, na rukou uz se obcas necha, ale nehty na nohou ani omylem, strasne sebou skube, to bych ji ustrihla cely prst - navic ji tam nehty jeste uplne nedorostly (na malickach), tak na to potrebuju klid…
Ahoj.
Já mám pětitýdenní holčičku a mám to podobně. Nehtíky radím stříhat když mimi spí. Přesně jak psala Iswet. Jinak to vlastně ani nejde. My jsme zatím stříhali jen 2×, ale už nás to zase čeká.
A k těm potničkám. Malá je má na tvářičkách a na krku. Doktorka říkala, že máme mazat Sudocremem, aby se pupínky vysušily. A kdyby se jí začaly místo toho dělat šupinky, tak začít mazat Bepanthenem. Jo a ten Sudocrem nám opravdu pomohl.
@iswet píše:
@zvědavá borůvka já mazala potničky bepanthenem a nehtíky malému stříhám zásadně když tvrdě spí
A co když se jí ten Bepanthen dostane do pusinky?
Myšleno tak, že se ručičkou nějak otře o tvářičku a pak si tu ručičku strčí do pusy.
Mám doma i Infadolan i Hemagel, ale mám strach ji tím namazat ty poškrábané tvářičky aby se jí to nedostalo do pusinky.