Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Enmamma píše:
Krásná odpověď. Tvé odpovědi jsou hluboké a moudré, ráda si je čtu.
Přijde mi, že v každé diskuzi o potratech píše furt to samé dokola, je to zbytečně dlouhé ![]()
@Jagwa Ano, naprosto chápu. Většina žen je dotlačena k rozhodnutí pro potrat místo toho, aby jim byla dána pomocná ruka. Zvláště mladé dívky. Někdy by stačilo, aby maminka, přítel, manžel řekli: „To zvládneme, nebudeš na to sama.“ Doprovázela jsem po celé těhotenství jednu 16 letou dívenku. Dnes má nádhernou, holčičku, výbavičku pořídila díky pomoci maminek zde na emiminu a její maminka jí pomáhá, jak může. Nebude to mít v životě lehké, ale hodně vyspěla a myslím, že z ní bude šikovná mamka. Bude ještě dlouho potřebovat pomoc blízkých, to bezpochyby, ale věřím, že to zvládnou. Moje spolužačka byla také v tomto věku na potratu, nikdy se s tím nesmířila, zůstalo to v ní jako těžká a hluboká rána. To je mi líto. Pokud si žena opravdu nemůže dovolit nechat si dítě, nabízím možnost pomoci s adopcí. Vím, že je to heroický čin k něčemu takovému se rozhodnout, a proto si takových žen velmi vážím. U nás je mnoho manželských párů, které čekají roky na adopci miminka a takto může zpočátku nechtěné dítě vyrůstat v milující náhradní rodině. Chápu, že je to těžké, ale mnohé maminky, které takto děťátko po porodu daly do přímé adopce, mi říkaly, že jsou rády, že ví, že jejich dítě žije, že mu darovaly život, že mu daly tu šanci.
@s.y.p.t.a píše:
@Jagwa Ano, naprosto chápu. Většina žen je dotlačena k rozhodnutí pro potrat místo toho, aby jim byla dána pomocná ruka. Zvláště mladé dívky. Někdy by stačilo, aby maminka, přítel, manžel řekli: „To zvládneme, nebudeš na to sama.“ Doprovázela jsem po celé těhotenství jednu 16 letou dívenku. Dnes má nádhernou, holčičku, výbavičku pořídila díky pomoci maminek zde na emiminu a její maminka jí pomáhá, jak může. Nebude to mít v životě lehké, ale hodně vyspěla a myslím, že z ní bude šikovná mamka. Bude ještě dlouho potřebovat pomoc blízkých, to bezpochyby, ale věřím, že to zvládnou. Moje spolužačka byla také v tomto věku na potratu, nikdy se s tím nesmířila, zůstalo to v ní jako těžká a hluboká rána. To je mi líto. Pokud si žena opravdu nemůže dovolit nechat si dítě, nabízím možnost pomoci s adopcí. Vím, že je to heroický čin k něčemu takovému se rozhodnout, a proto si takových žen velmi vážím. U nás je mnoho manželských párů, které čekají roky na adopci miminka a takto může zpočátku nechtěné dítě vyrůstat v milující náhradní rodině. Chápu, že je to těžké, ale mnohé maminky, které takto děťátko po porodu daly do přímé adopce, mi říkaly, že jsou rády, že ví, že jejich dítě žije, že mu darovaly život, že mu daly tu šanci.
A kde je otec dítěte?
Toho jste k pomoci nedonutily?
Já jsem potratila spontáne a nesla jsem to velmi težce, stalo se v září 2017.Miminko jsem držela v ruce a jsem ráda, že se to stalo takto, bylo to v 10 tt a už to bylo miminko s očima, prstíkama, když jsem si představila, že by ho ve mě, byť už mrtvé roztrhali…Já sama vím, že s umělým přerušením těhotenství bych se nedokázala sama v sobě vyrovnat, znám se, já bych to brala, že jsem to díře zabila.Ale tebe neodsuzuji, je to každého věc a volba, možná tak jen nechápu ženský, který šu..j bez ochrany a chodí na potraty 3× ročně, ty bych propleskla, ale stát se prostě může… ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem potratila spontáne a nesla jsem to velmi težce, stalo se v září 2017.Miminko jsem držela v ruce a jsem ráda, že se to stalo takto, bylo to v 10 tt a už to bylo miminko s očima, prstíkama, když jsem si představila, že by ho ve mě, byť už mrtvé roztrhali…Já sama vím, že s umělým přerušením těhotenství bych se nedokázala sama v sobě vyrovnat, znám se, já bych to brala, že jsem to díře zabila.Ale tebe neodsuzuji, je to každého věc a volba, možná tak jen nechápu ženský, který šu..j bez ochrany a chodí na potraty 3× ročně, ty bych propleskla, ale stát se prostě může…
No já teda sex bez ochrany taky odsuzuji, ale pochybuji, že je nějaká žena, co chodí na potrat tak často (mám pocit, že jsem někde četla, že stejně lze provádět další potrat až za 6 měsíců), to by byla pěkně drahá antikoncepce, jeden potrat je tak 5-6 tisíc a musíš dodržovat šestinedělí ![]()
@Wani píše:
No já teda sex bez ochrany taky odsuzuji, ale pochybuji, že je nějaká žena, co chodí na potrat tak často (mám pocit, že jsem někde četla, že stejně lze provádět další potrat až za 6 měsíců), to by byla pěkně drahá antikoncepce, jeden potrat je tak 5-6 tisíc a musíš dodržovat šestinedělí
@Danulinka16 píše:já to myslela obrazně
To je možné, ale mně přijdou takové výlevy zbytečné
Interupce je u nás zákonem povolená a spíš by se mělo zapracovat na propagaci ochrany proti početí a sexuálním chorobám. ![]()
Tak já otěhotněla neplánovaně, ale teď už se směju, že jsem si někdy pomyslela, že půjdu na potrat. Ono je to hrozně zrádný, pokud bych třeba za 5 let, až bych dítě plánovala, otěhotněla bez problémů, asi bych toho nelitovala, ale nikdy nevíš. Třeba bych najednou nemohla otěhotnět z nějakýho důvodu a to by byl ten pravý čas pro výčitky.
Samozřejmě jsou nějaký výjimky, kdy potrat plně chápu, ale v mém případě to nebylo nezvladatelný, takže jsem prostě přijmula tu zodpovědnost a jsem ráda, že malou mám ![]()
Navíc neznám žádnou, která by litovala rozhodnutí si dítě nechat (ač to třeba prvních pár let bylo krušné), ale znám dost těch, které s odstupem času litují hodně, neustále se babrají v tom, jak by asi vypadalo atd.
@Patie píše:
Navíc neznám žádnou, která by litovala rozhodnutí si dítě nechat (ač to třeba prvních pár let bylo krušné), ale znám dost těch, které s odstupem času litují hodně, neustále se babrají v tom, jak by asi vypadalo atd.
Mě vždycky překvapí tyto věty, to vám to všechny známé/příbuzné/kamarádky,… řeknou, že byly na potratu?
@Wani Ty, o kterých mluvím já, jsou třeba 10 let po a já je v té době ještě ani neznala
Až teď s odstupem času se o tom dokáží bavit a často přiznávají, že přemýšlí, jaký by to asi bylo, kdyby tenkrát…V tu chvíli to považovaly za správný rozhodnutí, byly prostě mladý a dítě se jim nehodilo.
@Patie píše:
@Wani Ty, o kterých mluvím já, jsou třeba 10 let po a já je v té době ještě ani neznalaAž teď s odstupem času se o tom dokáží bavit a často přiznávají, že přemýšlí, jaký by to asi bylo, kdyby tenkrát…V tu chvíli to považovaly za správný rozhodnutí, byly prostě mladý a dítě se jim nehodilo.
Já vím o jedné kamarádce (znám ji tak 15 let), že byla na potratu a zbytku nevím, předpokládám, že někdo z mého okolí určitě jo, ale nemají potřebu se v tom nimrat a bavit se o tom, a to ví, že bych je neodsoudila.
@Wani píše:
To je možné, ale mně přijdou takové výlevy zbytečnéInterupce je u nás zákonem povolená a spíš by se mělo zapracovat na propagaci ochrany proti početí a sexuálním chorobám.
jaké výlevy? Napsala jsem jí, že jí nesoudím
!Čti pořádně, jen jsem napsala, jak to cítím já…ptala se na tyto názory, k ničemu jí nenutím, ani nepřemlouvám, hrotíš to ty…
@Danulinka16 píše:
jaké výlevy? Napsala jsem jí, že jí nesoudím!Čti pořádně, jen jsem napsala, jak to cítím já…ptala se na tyto názory, k ničemu jí nenutím, ani nepřemlouvám, hrotíš to ty…
Jasně, to že bys někoho propleskla, je úplně normální. Nic nehrotím, tak tu po mně neřvi.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.