Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@alenka84 píše:
Já teda nejsem těhotná, ale na zácpu jsem trpívala taky, a hodně mi pomohlo psyllium a k tomu hodně pít
s tim pshyliem bych byla opatrna. Zkousela jsem ho nekolikrat, pila jsem opravdu hodne a dala si jen treba cajovou lzicku denne, nebo i pul a totalne me to ucpavalo. Proste to na me nefunguje ![]()
Já jsem zácpou trpěla při obou těhotenství. Měla jsem to z toho, že jsem si po ránu nedávala kávu a cigaretu…pomáhal mi zákys, jogurty, denně activie a hodně pít, ale také jsem s tím bojovala, je to děsnej pocit
@alenka84 píše:
Já teda nejsem těhotná, ale na zácpu jsem trpívala taky, a hodně mi pomohlo psyllium a k tomu hodně pít
taky mi pomáhalo psyllium, ráno a večer NALAČNO dvě lžičky do malé skleničky vody, trochu zamíchat, kopnout to do sebe a zapít půllitrem vody aby se to ve střevech nabobtnalo. Chce to asi týden, ale pak to bylo přesný jako hodinky
nemůže to nijak uškodit, je to sušený indický jitrocel - stoprocentní vláknina.
Jak píší holky, hodně ale fakt hodně pít, jogurty, jabka, švestkový kompot, ta teplá voda po ránu slyším prvně-nevím- má být odstátá, ale proč to nepovím, pak lactulosa-duphalac-to můžeš jako těhule, je to přírodní, můžou to i malé děti když je nejhůř a nezabírají štávy kompoty…vláknina, ale ta je i v těch jabkách pokud je opravdu jíš.
spíš bych ted zkusila tu lactulosu, at se pročistí střevo a pak najet na stravu s těmijogurty vločkami + ovoce a voda
ad výbavička:
hodně maminek to nechává na osmý devátý měsíc-podle mě je to blbost-člověk už je jak velryba a nemá náladu štráchat se po obchodech, je rychle unaven
navíc je to pak šílená finanční palba
já jsem pro začít nakupovat pomaličku každý měsíc něco od třetího měsíce, kdy to nejvíc rizikové je za mnou, není to tak šíleně finančně náročné, máš spoustu času rozkouknout se po tom co by se vám líbilo, načerpat informace a recenze z netu i emimina…
my kupovali hned od začátku po troškách a v osmém měsíci jsem měla téměř vše a nemusela jsem být ve stresu :co kdybych porodila dřív nebo musela zůstat ležet s nohama nahoře ![]()
Me pomohl jogurt Aktivia a krupicova kase s hooodne maslem.Ve 20tt jsem uz mela krom kocaru snad vsechno ![]()
Lactulosa na vyřešení akutního problému a potom úprava stravy, ja už tu padlo. Lactulosa je přírodní projímadlo, nehrozí závislost, dává se i dětem. Možná bych dávala i třeba týden, aby se prostě zažívání upravilo, než se projeví úprava stravy (vločky, kysané, švestky atd.)
@Ivčis babičce kupuju v lékárně Laktulozu, je to taková piksla asi 2 deci a pomáhá ji to, stojí kolem 120kč.
Já výbavičku pořizovala postupně od snad 12.tt a ve 25.jsem měla skoro vše. Na zácpu mně perfektně pomohlo a pomáhá magne b6. 3× denně a jsi jistá.
Švestky pomáhají a nebo lžíce másla (ale opravdu másla, ne margarínu)
Zkus se třeba večer podívat na zprávy a na to, co melou naši politici, z toho bych se teda vždycky posr…
Teď vážně, mě pomáhá hodně zeleniny, ovoce, jogurty a jíst pravidelně. A hodně pít vodu. Jak holky zmiňovaly psyllium, tak to mě naopak ucpávalo.
Mně zabrala až Lactulosa, jinak nic… a po porodu mě spasil glycerinový čípek…
@Ivčis Tak mně pomáhá kafe s mlíkem, ke sváče jím ovesný vločky s jogurtem (bílým, s kulturama), no a ted už si taky dělám „blivajz“ z lněných semínek.
@Ivčis Ahojte. Mě pomáhá na trávení citrónová šťáva s vodou. Normálně to naředit podle chuti. Hodně to upravuje trávení a mně to za tři dny pomohlo i s nadýmáním. Je to dobré i na zahnání žízně a taky zdravé.
Určitě tím ničím neublížíš. Na druhý den by ti to mělo už pomoct. ![]()
Tak krom úpravy stravy (ovoce, zelenina, vláknina, hodně pít, mě to nepomohlo
) můžu poradit už zmiňovanou Lactulosu a glycerinové čípky, ale toto je bohužel na vyprázdnění když už člověk fakt šílí, mě z čípků pálel konečník a z Lactulosy jsem měla trochu křeče v břiše. Nicméně co by ti mělo zabrat na 99% - kup si rozpustné magnesium (nebo si nech předepsat doktorem Magnosolv) a pěkně ho pij každý den ráno a večer, můžeš proložit přes den minerálkou magnesia a zaručuju, že se pos…
Jednak jsou v těch rozpustných potravinových doplňcích umělá sladidla, která trochu projímají a hořčík sám v trochu větších dávkách projímá taky (předávkovat se tím nemůžeš, to bys ho musela vypít hrozně moc, naopak je v těhotenství velmi potřebný). Já co takhle piju hořčík ráno a večer, tak nevím, co je těhotenská zácpa
Je pravda, že teď mám spíš průjem, ale je to taková jendorázovka, ne že by člověk běhal na wc x krát denně a měl bolesti břicha, jak když třeba něco špatného sní.