Bázlivá fenka yorkšíra

3684
1.6.12 06:56

Potřebuji radu ohledně pejska

Prosím je tu někdo kdo by mi poradil s pejskem?
Přes inzerát jsem si našla fenečku yorka. Byla zadarmo,jelikož pán prý není jeden z těch co chtějí na yorku vydělat. Betynce je asi 5 let. Jenže to hlavní co mě trápí,je,že Betynka je hrozně bázlivá,stačí když na zem spadne lžička a ona se už krčí a knučí. Chodíme s ní ven 5 x denně,ale jen jednou se vyčůrá a vykajdí,za celý den,venku když vidí auta,tak je úplně hotová,pořád se drží jen u mě,přijde mi jak kdyby to pro ní bylo nové :nevim: Když okolo nás projel vlak,tak se málem zblázdnila. Stačí jen když jí chci pohladit a nedej bože když jí pohladím ze zadu,to začne kňučet,až když uvidí že jí nic neudělám,tak je v klidu.
Další,okolo očiček,má hrozně ospalků,úplně černých,nevím jak jí mám toho zbavit,k veterináři jdeme až v pondělí. Pán mi tedy dal Ophtal,abych jí ty očička 2 x denně čistila,ale nijak se jí to nezlepšilo. Myslíte,že bych mohla i borovou vodou jí to čisti? :think:
Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5misa6
1.6.12 07:03

Myslím si,že pejsek se někdy hodně lekl,a proto mu asi vadí hluk,a je víc lekavý,je to tak i u mimin.No,asi bych se zmínila veterinářovi.

• Citovat
  • Upravit
3684
1.6.12 07:06

Je to možné,ale dost mě také zarazilo,většina pejsků,kajdí a čůra na travičku,Betynka ale ne. Včera jsem s ní šla do krámu a ona se najednou zastavila a vyčůrala se uprostřed chodníku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15659
1.6.12 07:08

Uvař odvar z heřmánku, namoč tamponky na odličování a chvilenku je na očíčku podrž - ospalky se změkčí a jdou setřít.
Zažila jsem pinče ( podobná velikost, i když jiné plemeno ), který ven nechodil - doma chodil na kočkolit a venek vůbec neznal. Takže je možné, že to opravdu venku nezná.
Jak je na tom s očkováním?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3832
1.6.12 07:08

Očička čisti borovou vodou. Dej si na vatový tamponek a chvíli pod očičkem jezdi.To co nepovolí, tak vždycky lehce stáhnu prstem.
Jinak mamky pes dělá to stejné. Byla v pohodě, ale pak byla na kastraci a to byl konec. Jak píšeš, všeho se bojí, při sebemenší ráně uskočí a začne se třást. Už to trvá rok a nic se neděje, takže na to řešení asi není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5956
1.6.12 07:10

Taky mě napadlo, že je to pro ni venku snad až poprvé. na beton kadí pes, co je u mamky skoro pořád jen na dvorku. pes, který chodí ven normálně, jde raději na trávu, aspoň si to myslím.
zkus ji brát zatím míň často ven, musí to být pro ni stres

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3684
1.6.12 07:10

Taky jsem ti už viděla,u čivavy,ale ta měla 2 kg a byla hrozně malá,Betynka má 5 kg,ale asi je to tím,i když pán mi říkal že jí pravidelně venčili :nevim:
Očkování průkaz má,ale je úplně nový,má tam pouze vzteklinu a odčervení,to bylo v únoru a další odčervení bylo v březnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3684
1.6.12 07:12

Moc děkuji za radu na ty její očička,dneska jí to zkusim udělat,snad jí to pomůže :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941
1.6.12 07:12

ahoj, tiez si myslim, ze prezila nieco zle… neublizoval jej niekto - predosly majitel, toto nie je bezne spravanie. bude to chciet hodne lasky a jemneho pristupu musi si na to zvyknut. Skuste ist na to velmi pomaly, pomale dotyky - spredu a opatrne i s hlucnymi miestami, ona sa spravi, ale chce to cas.

s ockami - keby si zavolala na veterinu, urcite ti poradia cim, myslim, ze i borova vodiicka moze byt, ono je to uschnuty maz, mohlo jej to viac sekretovat i z prievanu ociek, alebo jej to necistili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3684
1.6.12 07:16

Bety pořád berem do postele a hladíme jí,dostane pamlsek atd.,aby viděla že se nás nemusí bát. Jen máme problém s tím venčením,čůrá jen jednou denně,což mi příjde dost málo,a když čůra,tak je to louže jak hrom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vevericka12
1.6.12 07:24

nevim jak dlouho ji ted mate ale s tim curanim 1× denne to je stres a myslim ze to jeste prejde, asi bych ji nijak nekarala kdyby udelala louzi i doma, spis vylozene chvalit kdyz se vycura venku na travniku, tim ze cura na chodnik a tak to je podle me jasny ze s ni nikdo ven nechodil (kdyz jsme si vzali naseho jako stene tak ten zase neznal beton a chtel byt jen na trave, ale ten byl malinkej jeste), bazlivost nejspis plyne taky z toho ze ji mozna mlatili nebo na ni rvali nebo neco, v 5 letech bude prevychova slozitejsi ale myslim ze neco urcite jeste zvladnete

• Citovat
  • Upravit
6980
1.6.12 07:39

Znám několik jorkšírů,jeden bydlí přímo tady s náma a kadí i čůrá zásadně na chodníček co nám vede na zahrádky - a protože to majitelé málokdy uklidí,tak vím,že to dělá denně a jen zcela výjimečně je hovínko v trávě a když už,tak hned zkraje trávníků.Ty další jorkšíři to prý dělají taky - ale s těma nebydlim,tak nevim jestli je to opravdu taky taková jejich zásada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12837
1.6.12 07:53

Ahoj, myslim, ze cubina mohla byt tyrana, poradila bych se nekde v utulku, s takovymi pejsky umeji zachazet lip nez my tady. Snad bude v poradku, ale asi je to beh na dlouhou trat. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Did
405
1.6.12 08:03

Tak jorkšíři působí často dost labilně - klepou se, kňučí, krčí - prostě se bojí. Sem tam jorkšírky stříhám a všichni jsou to takové klepavky. Ale u téhle pětileté fenky to bude určitě i to, co zažila. Bude asi trvat dlouho než ji změníš, pokud se to vůbec podaří. Já bych ji být Tebou brala všude - co nejvíc na různá místa, mezi lidi, do ruchu, na ulici, do parku atd. - je to v podstatě léčba šokem. Nervová soustava je u ní přemrštěně dráždivá na jakýkoliv podnět, když tyto podněty zvýšíš a ona tomu bude často vystavována, otupí - časem půjde do útlumu - t.j. nebude tak nervozně reagovat. Důležité je: VŽDY JI MĚJ DOBŘE PŘIPNUTOU NA VODÍTKU! Ze začátku bude mít určitě snahu bezhlavě utéct, bude zkratovat. Nejhorší je, pokud ji v jejím strachu podpoříš - t.j. budeš ji uklidňovat, jakmile se začne něčeho bát. V ten moment to jako pochopí, že je něco v nepořádku…když ji uklidňuješ… a tak se bude bát ještě víc. V podstatě to má opačný efekt než chceš. Tvař se, že vůbec nevidíš, že se bojí a že jdete úpně normálně na procházku venčit. Lehce a přesto nekompromisně ji veď tam, kam chceš. NIKDY ale nebuď na ni hrubá. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1196
1.6.12 08:11

Chování fenečky, které popisuješ, vykazuje všechny známky psa kterému se nikdo nevěnoval, a navíc ji týral. Doporučuju se obrnit trpělivostí, a co nejčastěji brát sebou ven…ze začátku místa pokud možno méně frekventovaná, a zátěž zvyšovat.
Pokud se bojí, tak zásadně nelitovat a neutěšovat a nehladit! Co se děje venku je normální, jen ona to nezná. Lítostí a uklidňováním se v ní vzbuzuje pocit že se bojí oprávněně. Takže pokud se lekne, tak reagovat např, „Co blbneš, je to v pohodě…“ a klidným jakoby posměšným hlasem.

A dle mého s tím souvisí i míra vyprazňování. Pes který nechodí ven, a dělá to pod sebe (nebo prostě tam kde bydlí) prostě nemůže jinak. prostě když to udělá tak pochválit , ona si to za čas spojí.

…Ale celkově to bude opravdu na dlouho, držím palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný