Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@malákráličice píše: Více
Tak zalezi, co si pod tim predstavis. Dcera chodila se skolou na bazen, kde je i tobogan, vířivka, sauna. Nejmenuje se to oficiálně akvapark, ale pro me to tu definici splnuje.
To byla reakce na neco jineho. U nas byl plavecky vycvik v IMCE a zda tam byly kabinky si uz nepamatuji. Nepamatuji se, ze by se nekdo stydel prevlekat pred ostatnima holkama. Uz je to dlouho.
To zase ano, Sutka je akvapark a i plavecký bazén, je to jeden z novějších bazenu se systémem prevlekacich kabinek. Stejně Letňany, bazen s tobogánem. Ony i Čestlice mají plavecke kurzy.
Pardon za anonym, píšu soukromé věci o dceři. Plave dobře a plave ráda, léta chodila mimo školu plavat do oddílu. S nástupem na gympl už není tolik času a taky dorazila menstruace. Mluvíme o tom úplně normálně a otevřeně, pořídila jsem menstruační kalhotky, na tampón se teda ani trochu necítí a já ji nenutím. Plavání naštěstí nemají, jen tělocvik 3× do týdne plus má sportovní kroužky. A bohužel podědila cyklus po mně. Momentálně jede v tempu jednou za dva týdny, když už za tři, tak je to na oslavu. První dva dny je dost groggy, velké bolesti, silné krvácení. A já ji normálně z tělocviku omlouvám, když se zovna necítí. Učitelce jsem předem napsala, že má dcera hodně krátké cykly, tak když ji budu omlouvat třeba znovu po 14 dnech, tak to tak prostě je. Je štíhlá, hýbe se i mimo školu dost a fakt z toho nemám výčitky. Kdyby chodili plavat, dělala bych to stejně (a zkusil by si na mě někdo nutnost lékařského potvrzení, já jsem zákonný zástupce). A pak tu člověk čte, že má holka nárok menstruovat jen jednou za čtyři týdny, pokud se jí nechce používat tampón, je nějaká divná a pokud se jí nechce lézt do vody s menstruací, je asi jen lemra líná. No hezký. Fakt jsme tu ženský? Jen proto, že se najde nějaká údernice, co nemá bolesti žádné, cyklus má 28denní jak hodinky a tampón není žádný problém od deseti let, tak to tak musí mít všechny. Povinně. A kdo to má jinak, tak stejně kecá a vymlouvá se ![]()
@Anonymní píše: Více
Siuhlasim. Jenom čekám, kdy se nejaka udernice prokecne, ze vlastně bere HA. ![]()
Zase výmluvy, proč nesportovat. Pak nemáme být na předních příčkách v obezitě a civilizačních chorobách. Moje 14 letá dcera plave závodně a nikdy jsem ji neslyšela vymlouvat se na menzes. Já dělám triatlon, takže vím, že pohyb naopak na tyto potíže velmi pomáhá, ale dál piště holkám omluvenky, aby se náhodou nemusely hýbat..
@carsa494 píše: Více
Ale plavání si tvá dcera vybrala dobrovolně. Jsou holky, kterým MS nedělá dobře nebo se prostě stydí jít téměř do naha před učitelem a spolužáky. Já také od dětství dělala různé sporty, jezdila na koni, lyžovala, bruslila, ale do plavek by mě ve škole nikdo nedostal.
Omyl. Jeden hluboký a zásadní. To, že tobě to „na tyto potíže“ pomáhá, totiž znamená jen to, že to tobě pomáhá. Fakt ne to, že to pomáhá holkám obecně.
@carsa494 na předních příčkách v obezitě jsme právě kvůli tělocviku, který cíleně buduje u dětí odpor k pohybu. ![]()
@carsa494 Btw. Fakt bych chtěla vidět, jak bys dělala ramena, kdyby tvoje dcera ve 14 nezvládla používat tampon (z různých důvodů). Jak by potom nereptala a plavala. A cvičit jen s vložkou, to je při silnější menstruaci a pro holku v pubertě fakt pohroma, to bych nedala ani já.
No přesně, jak jsem psala výše. Já, já, já to mám takhle, moje dcera s tím problém nemá.
Moje jo
A já tu fakt nebudu vymlouvat puberťačce, že to, že je jí opravdu blbě, je jenom pitomá výmluva, ve skutečnosti to může strašně snadno rozplavat a jestli se bojí tampónu, je to jenom výmluva, protože matky an internetu píšou, že jejich dcery to zvládají levou zadní. Sorry, je to má dcera, já ji znám velmi dobře a poznám, kdy je jí fakt mizerně, takže ji s naprosto čistým svědomím omluvím, vždycky. Protože vím, že když menzes nemá, absolvuje bez problémů tři tělocviky do týdne, jeden sportovní a jeden taneční kroužek a ve volném čase si jde jen tak zatrénovat za dům. Neváží ani padesát kilo, ale určitě se jenom vymlouvá, protože se vymlouvají všichni, protože když menstruace nic nedělá s jednou, neudělá nic vůbec s nikým ![]()
@Oriseka píše: Více
Fyziologicky máš při menstruaci otevřený děložní čípek, takže v případě infekce, je cesta otevřená…
Já plavání miluju, první dny ms bych do bazénu/ moře nikdy nešla, je mi to nekomfortní. Od třetího dne dál s tampónem a výměnou ihned když vyjdu z vody to zvládnu. Na záněty a pod bohudík netrpim.
Dovolenku podle menstruace fakt neřeším…
Ale úplně chápu, že jsou holky, co plavat nechodí, jelikož z té vody hned něco chytnou i bez menstruace.
Plus mi jako ženě opravdu přijde normální, že při MS do vody někdo nejde.
Na střední jsem třeba mívala tak bolestivou menstruaci, že jsem první dny ani nedošla do té školy…
Pohyb možná pomáhá, ale to, že ty jsi po celou dobu MŠ naprosto v pohodě, jsou holky a ženy, kterym 2× do skoku není.
Jako mladá jsem první dny úpěla v křeči a blila ( to by mi ten sport hodně pomohl).po porodu nevím že nějakou na vůbec mám, ale nikoho neibvinuju z výmluv, že to má jinak…
Obezitou netrpim ani ve svých 45…
@neumisa píše: Více
To je přesně ono. Nejde o fakt, že se občas holky omluví, protože mají MS a k ní přidružené komplikace. Dá se pochopit. Samozřejmě. Největší problém jsou lenivé, vyčůrané expertky, které situaci furt používají, že jde o výmluvu. MS mají ideálně každý týden v měsíci. Díky těmhle se pak negativně nahlíží na všechny, když přinesou omluvenku. Řešení je opravdu jen omluvenka od lékaře a soudnost rodičů. Někteří totiž podporují, že holky fingují, ať nemusí cvičit.
@Kelsey1 píše: Více
Jako ze bude člověk s MS chodit k lékaři, aby mu napsal, ze nemusi do bazénu
a zmenime kvuli tomu několik zakonu a uhradovou vyhlášku.