Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@a12 u sjezdového lyžování je trošku náročné dávat děcku základy, pokud rodina nelyžuje.
@Pudloslava píše:
jakože to bylo na propadnutí?
Byla to reakce na hlaholici, která tvrdí, že všechny předměty na základní škole jsou na stejné úrovni, co se týká důležitosti a tak by měly být i hodnoceny. Tzn. že když neuděláš kotrmelec dozadu, tak je to na stejné úrovni jako když se třeba nenaučíš malou násobilku a podle toho by to mělo být hodnoceno. Takže ano, podle jejích měřítek bych nebyla schopná udělat ani klasickou základku, protože jsem nepřeskočila kozu, nevyšplhala jsem na tyči…byla jsem nejmenší ve třídě, hubená, jenom jsem absolutně sportovně nenadaná ![]()
@a12 píše:
Hele, plavat umím (udržím se nad vodou) ale taky nemám ráda plavat tam, kde nestačím a když jsme s dětma sama, vodě se vyhýbám.. Vlastně to nemám ráda ani když je s nami mužnapříklad na zámku Kratochvíle je to moc krásný, ale z dětí jsem nespustila oči a celkově jsem tam byla nesva.
od té doby, co všechny plavou, už nesvá v takových situacích nebývám.
@Pudloslava píše:
@a12 u sjezdového lyžování je trošku náročné dávat děcku základy, pokud rodina nelyžuje.
No je to náročné i když rodina lyžuje
My jsme sjezdaři, ale děti si každé taky v tom věku 3-4 roky odkroutilo pár hodin s instruktorem. Ten totiž nemá tendence mu moc pomáhat a umí dát správné návyky. To máš jako s čímkoli jiným. Něco umět ještě neznamená, že to umím někoho naučit ![]()
@unuděná píše:
Ty nejsi dítěDítě, které si ze své výšky čupne na zadek v zimních kalhotách, to prostě nebolí pokud teda nepadá jako prkno
Když pozoruju děti na rybníku, tak většina z nich, která spadne, se tak akorát řehtá a pak je napučená, že se musí zvedat (což je na ledu sakra náročnější, než kdekoli jinde. Ale pro klid duše se můžeme spokojit s tím, že to bolí méně, než když spadne na zadek na kolečkových bruslích na betonu. Nu, zakladatelky syn nemá ani zimní kalhoty (cože???), takže tady je každá rada drahá
Ne, nema zimni kalhoty, jeste zadna zima nebyla a lonsky uz mu nejsou. Kdybychom jeli na hory ci bobovat, koupime. Ale tak ja netusila, ze se brusli v oteplovakach.
@Floryanna píše:
Byla to reakce na hlaholici, která tvrdí, že všechny předměty na základní škole jsou na stejné úrovni, co se týká důležitosti a tak by měly být i hodnoceny. Tzn. že když neuděláš kotrmelec dozadu, tak je to na stejné úrovni jako když se třeba nenaučíš malou násobilku a podle toho by to mělo být hodnoceno. Takže ano, podle jejích měřítek bych nebyla schopná udělat ani klasickou základku, protože jsem nepřeskočila kozu, nevyšplhala jsem na tyči…byla jsem nejmenší ve třídě, hubená, jenom jsem absolutně sportovně nenadaná
ona je to docela náhodou téma k diskusi
asi bys neměla skončit s neukončeným vzděláním kvůli těláku, ale proč bys měla mít jedničku?
V mém případě to taky řešili, údajně jsem na poslední konferenci způsobila hádku učitelek, protože tělocvikářka si tu jedinou dvojku prosadila - mě to bylo fuk, už jsem byla na gympl přijatá a z TV jsem byla spíš na trojku.
Na druhou stranu vysvědčení může zkazit šanci na přijetí na sš - takže debata, jak děti hodnotit a co při přijímačkách zohledňovat…
mě ani nepřipadá že ten šílený objem mluvnice je nějak zásadně potřeba, pro spoustu lidí by byly užitečnější hodiny těláku navíc - pro život. když se budeš v šedesáti kroutit bolestí zad, znalost věty předmětné ti sotva uleví.
podle mě na tohle není úplně jednoduchá odpověď.
@unuděná píše:
No je to náročné i když rodina lyžujeMy jsme sjezdaři, ale děti si každé taky v tom věku 3-4 roky odkroutilo pár hodin s instruktorem. Ten totiž nemá tendence mu moc pomáhat a umí dát správné návyky. To máš jako s čímkoli jiným. Něco umět ještě neznamená, že to umím někoho naučit
u lyžování rozhodně, taky nevím, jak vlastně zatáčím ![]()
@Anonymní píše:
Ne, nema zimni kalhoty, jeste zadna zima nebyla a lonsky uz mu nejsou. Kdybychom jeli na hory ci bobovat, koupime. Ale tak ja netusila, ze se brusli v oteplovakach.
Hele, my jsme z Prahy. Tady zima není ani když v Berouně odhrabují závěje. A děti už tady na kopečku 2× bobovaly
Jako chápu, jestli nejste celkově na zimní sporty (což asi nejste, když nemáte ani zimní kalhoty ani žádnou lyžařskou helmu v rodině), tak ti možná i to bruslení může připadat zbytečné. Na druhou stranu není důvod nenechat ho to zkusit, i když má obavy. To je asi vše, co jsem chtěla říct. Nedělat unáhlené závěry dopředu. Pokud nám škola nabídne windsurfing místo těláku, taky tam děti klidně zapíšu, i když to s nimi nikdy dělat nepůjdu ![]()
@Anonymní píše:
myslím, že obvykle ne - když se hýbeš, je ti spíš horko. Asi spíš byly myšlené jako proti otlučení.
@Pudloslava píše:
u lyžování rozhodně, taky nevím, jak vlastně zatáčím
@a12 píše:
Hele, plavat umím (udržím se nad vodou) ale taky nemám ráda plavat tam, kde nestačím a když jsme s dětma sama, vodě se vyhýbám.. Vlastně to nemám ráda ani když je s nami mužnapříklad na zámku Kratochvíle je to moc krásný, ale z dětí jsem nespustila oči a celkově jsem tam byla nesva.
Tak to já v klidu chodila s dítětem k vodě i v jeho kojeneckém věku. Od určitého věku už si jdu i v klidu zaplavat a vím, že zůstane na břehu.
@Pudloslava píše:
myslím, že obvykle ne - když se hýbeš, je ti spíš horko. Asi spíš byly myšlené jako proti otlučení.
Tak tak, když má dítě nějaké termokaťata a přes to šusťáky, tak fakt to čupnutí na zadek bolí podstatně méně, než ve školních džínech. A já třeba na bruslích padám výhradně na zadek, když už. Rybičky házet neumím ![]()
@unuděná píše:
Hele, my jsme z Prahy. Tady zima není ani když v Berouně odhrabují závěje. A děti už tady na kopečku 2× bobovalyJako chápu, jestli nejste celkově na zimní sporty (což asi nejste, když nemáte ani zimní kalhoty ani žádnou lyžařskou helmu v rodině), tak ti možná i to bruslení může připadat zbytečné. Na druhou stranu není důvod nenechat ho to zkusit, i když má obavy. To je asi vše, co jsem chtěla říct. Nedělat unáhlené závěry dopředu. Pokud nám škola nabídne windsurfing místo těláku, taky tam děti klidně zapíšu, i když to s nimi nikdy dělat nepůjdu
Taky z Phy. Vim, ktery dva dny myslis, to byl bohuzel nemocny, bobovani miluje
ale ja ho to klidne necham zkusit, po sty
Znovu jsem mu zopakla, at kouka a kdyz bude chtit, zkusi, ze mu snad nekdo helmu pujci. Takze uvidime, dam vedet, jak to dopadlo.
@Anonymní píše:
Taky jsem netušila, že se běžně ve školním a dospělém věku bruslí v oteplovákách. V tom bych se asi po chvíli upekla a dítě taky.