Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@edding400 píše:
Kde venku? na rybníce?
U nás se. brusli venku na stadionu![]()
Tak jsou umělý kluziště venku, si ještě neviděla?
holky, vy jste někdy tak zbytečně rejpavy..
@unuděná píše:
Stojím si za tím, že některé věci prostě dítě musí vyzkoušet, než je odmítne, protože jinak nemá šanci zjistit, jaké jsou a zda je jejich obava z neznáma opodstatněná či nikoli. Činnosti spojené se školou stoprocentně. A rodiče, které uhlazují dětem cestu aby náhodou dítě nemělo stresík, jim prokazují medvědí službu. A opět - vím o čem mluvím. Máme doma přesně takové dítě, které by samo nechtělo dělat ale vůbec nic.
To nemuzu posoudit, takove dite nemam. Ktere by nechtelo delat vubec nic. Jen je nadane a zamerene uplne jinym smerem.
@Jana525 proč ne, děti budou bruslit a on třeba pomáhat učitelce.. ![]()
Jako u nás, když někdo necvičí a nebo neplave, tak třeba sedí u učitele, někdy třeba donese kužele, odnese míče, na plavání, vím, že starší děti pomáhali zapisovat čas..
Příspěvek upraven 18.01.22 v 13:13
@a12 píše:
Tak jsou umělý kluziště venku, si ještě neviděla?holky, vy jste někdy tak zbytečně rejpavy..
To neznaji ![]()
@Anonymní píše:
To nemuzu posoudit, takove dite nemam. Ktere by nechtelo delat vubec nic. Jen je nadane a zamerene uplne jinym smerem.
a kolik má teda let, nebo v které je třídě..
@a12 píše:
Tak jsou umělý kluziště venku, si ještě neviděla?holky, vy jste někdy tak zbytečně rejpavy..
A když píšu že se bruslí venku na stadionu, tak to je podle tebe co? ![]()
@Anonymní píše:
Tak to ten můj taky žejo, logicky - bojí se všeho fyzického, ale je to malej génius v programování, grafice a dalších věcech tohoto rázu. To ale neznamená, že ho omluvím z plavání nebo bruslení, když řekne, že se bojí.
@edding400 píše:
A když píšu že se bruslí venku na stadionu, tak to je podle tebe co?
Příspěvek upraven 18.01.22 v 13:16
@Anonymní píše:
Uz jsem se ptala ucitelky, co a jak. Cekat muzu, ale vzhledem k tomu, ze maji dve hodiny, tak mi tam umrzne, kdyz na brusle nepujdeAle to je jedno, domluvim se, at mi daj vedet a pripadne ho vyzvednu. Nevim, jestli ho boli padani v oteplovakach, ale me padani zamlada bolelo
a vy nechodíte v zimě ani ven? když děti bobují, tak také padají, no a co? bolí to chvíli, pak se zasmějí a bobuje se dál
@unuděná píše:
Tak to ten můj taky žejo, logicky - bojí se všeho fyzického, ale je to malej génius v programování, grafice a dalších věcech tohoto rázu. To ale neznamená, že ho omluvím z plavání nebo bruslení, když řekne, že se bojí.
Presne muj manzel, plavat nechtel, nemusel, lyzovat nechtel, tak nemusel. Teda akorat zrovna dobre brusli. Radsi si cetl. Dneska ve 40 to vsechno dohani a mrzi ho, ze ho rodice trochu nenutili. Ono se treba dobre plavat uci ve 40 spatne.
@stinga píše:
a vy nechodíte v zimě ani ven? když děti bobují, tak také padají, no a co? bolí to chvíli, pak se zasmějí a bobuje se dál
Naopak, my chodime porad ven. Ja nikde nepsala, ze mam problem s padanim.
@Svistice píše:
@Snorlaxik Kolik 8 letých dětí má fyzičku a koordinaci na to uplavat kraula a ještě ho plavat správně (výdech do vody, nádech za rukou), kopat u toho nohama?
Prsa jsou po stylu šlapu vodu a čuba prostě k udržení nad vodu nejjednodužší. Ty zaplave (nějak) i dýchavičná sedmdesátiletá 80 kg matrona.
K tomuto. Naše generace plavala, učili nás to rodiče, plavali jsme před první třídou bez pásku, kruhu, rukavku. Ano, ta prsa nebyla dokonalá, ale plavali jsme. Dnes mají děti možností plavání téměř od narození a přesto v 5/6 letech neplavou. Pokud odmyslíme od nějakých pseudostylu, tak neplavou. Ono málo které dítě má fyzickou kondici na zvládnutí znaků, kraulu. Pořád se s tím nějak nemohu vyrovnat, už jsem přemýšlela, že je ta prsa naučím sama, ale každý instruktor mě od toho zrazuje. Zvláštní, že dnešní děti s tou přeléčit neumí to, co my.
@unuděná píše:
Plavani ok. Teda kdyby mel nejaky blok ci tak neco, resila bych jinak. Treba individualni vyukou. Plavani povazuju za dulezite, brusleni ne. Navic se muze kdykoliv doucit, pokud by nekdy chtel.
@Pudloslava píše:
na to, abys prolezla SŠ nepotřebuješ hudební sluch do AJ ani HV, prostě holt nebudeš mít třeba ze všeho jedničky. Ale v HV nejde jen o zpěv a v AJ jen o výslovnost.Krom toho jsem přesvědčena, že většina lidí sluch má, jen nebyl rozvíjen - jako náhodný negramotný ze třetího světa nejspíše nebude mít dyslexii jako příčinu své negramotnosti. Když rodiče zpívají dítku falešně, jak má pochopit, že že výšky tónů mají vůči sobě nějaký vztah? Znám lidi, o kterých bys řekla, že nemají šanci a získali sluch (či spíše dovenost rozlišovat tóny a správně je vyloudit) i v mladé dospělosti.
tak on ten sluch v angličtině není jenom o výslovnosti, ale i o tom, co slyšíš nebo neslyšíš. protože když to slyšíš blbě, tak jsi prostě mimo, protože nerozumíš ani těm slovíčkům, která se teoreticky nějak našprtáš. a taky je o jakési intuici nebo představivosti nebo jak to říct. alespoň já mám s anglinou obrovský problém, protože mi přijde, jako kdyby někdo rozsypal pytel se slovíčky na jednu hromadu a předpokládal, že z toho propletence chápu, co se mi snaží říct
jako třeba na střední němčina, latina - nebyly to moje oblíbené předměty, ale alespoň měly logiku, takže za pomoci gramatiky a skladby věty to člověk nějak dal. u angliny jsem tohle nikdy nezvládla.
mmch to o tom rozvíjení - to by se přece dalo říct i o jiných oblastech, ne? o výtvarce, o tělocviku. kdysi dávno před lety jsem byla na kurzu kreslení pravou hemisférou, dvoudenní kurz a naprosto jiný pohled na kreslení. ano, vím, že ti, co kreslit opravdu umí, nad těmi kurzy ohrnují pysk, vždyť ta osoba vůbec nemá lícní kost… ale pro někoho, jako jsem já, to byl naprosto WOW pocit, že konečně nakreslil něco a okolí poznalo, co (resp. v případě portrétu kdo) to je
a bylo mi jedno, jestli to má nebo nemá lícní kost ![]()
@mag píše:
Presne muj manzel, plavat nechtel, nemusel, lyzovat nechtel, tak nemusel. Teda akorat zrovna dobre brusli. Radsi si cetl. Dneska ve 40 to vsechno dohani a mrzi ho, ze ho rodice trochu nenutili. Ono se treba dobre plavat uci ve 40 spatne.
No přesně. Ono najít ten kompromis, abys dítě neznechutila, ale zároveň mu poskytla nějaké vhodné základy do života, je často kumšt. Já zpětně taky lituju, že mě naši u některých činností trochu nepodrželi, když mě nebavili nebo se mi prostě do nich nechtělo. Učit se například na sjezdovkách v dospělosti, to není žádný med a co bych dala za pár lekcí v dětství.
Takže s našima dětma to děláme tak, že jim umožníme zkusit všechno možné. A nějaké počáteční (natož ještě před vyzkoušením) „já se bojím“ nebo „já nechci“ bereme jenom jako popud k vysvětlení a motivování.