Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cuddy píše:
@ludmilaadamkova Pekarova rozlisuje obdobi do nastupu do skoly a obdobi po nastupu do skoly. V tom prvnim dite pomaha, kdy chce. V tom druhem uz ma povinnost, ktera je opravdu jeho a kdyz treba jede na tabor, musi poprosit nekoho, kdo to bude delat za nej. Ma se vyuzit nastupu do skoly, kdy se dite citi velmi dulezite.
Tohle u nás moc nejde, u nás musím dělat pravidla stejná pro 4 letého i 6 letého, jinak se 6 letý cítí nespravedlivě. I když vysvětluji. Asi ještě rok dva počkám, až to budou moct dělat oba samostatně. Teď mají jen povinnosti uklízet si po sobě.
@Limi123 píše:
Tohle u nás moc nejde, u nás musím dělat pravidla stejná pro 4 letého i 6 letého, jinak se 6 letý cítí nespravedlivě. I když vysvětluji. Asi ještě rok dva počkám, až to budou moct dělat oba samostatně. Teď mají jen povinnosti uklízet si po sobě.
To jsem se take snazila, ale ted se ty deti od sebe trochu vzdalily, uz je nejde brat jako „skorodvojcata“. Predskolak uz musi delat docela dost do skolky, takze to uz jsou takove ukoly, co mladsi dite delat nemusi. Proto to chci spojit s tim kapesnym, kdyz nevyhody/povinnosti, tak i vyhody/kapesne. Ale jeste nemam rozmyslene, co s kapesnym pro mladsi dite, aby to prave neztratilo tento motivacni efekt.
@Cuddy píše:
To jsem se take snazila, ale ted se ty deti od sebe trochu vzdalily, uz je nejde brat jako „skorodvojcata“. Predskolak uz musi delat docela dost do skolky, takze to uz jsou takove ukoly, co mladsi dite delat nemusi. Proto to chci spojit s tim kapesnym, kdyz nevyhody/povinnosti, tak i vyhody/kapesne. Ale jeste nemam rozmyslene, co s kapesnym pro mladsi dite, aby to prave neztratilo tento motivacni efekt.
My máme kapesné od 3 let. Mladší má 50 Kč na měsíc a starší 100. Starší musí něco navíc, právě to dávám do kontextu s výhodou vyššího kapesného, ale kdybych mu toho dala za úkol moc, stejně by to vnímal jako nespravedlnost.
Mimochodem starší si už od těch 3 let šetří, má už něco přes 3000 i s dárky od babiček
Mladší moc nešetří.
@Cuddy píše:
A vtipná byla diskuse, kdy jsem staršího přesvědčila, ať začne trochu utrácet, protože inflace. Fakt výchovné ![]()
@Limi123 je, nechces mne ten vas system kapesneho popsat do sz? Nebo spis utraceni? Kde za deti platite vy a co si maji kupovat ze sveho? Pamatuji si tvoji starsi diskuzi, kdy jsi to kapesne pro deti resila. Ja bych idealne kapesne jeste nedavala, ale asi ho bude mit vetsina tridy, tak holt musim take.
@Cuddy píše:
@Limi123 je, nechces mne ten vas system kapesneho popsat do sz? Nebo spis utraceni? Kde za deti platite vy a co si maji kupovat ze sveho? Pamatuji si tvoji starsi diskuzi, kdy jsi to kapesne pro deti resila. Ja bych idealne kapesne jeste nedavala, ale asi ho bude mit vetsina tridy, tak holt musim take.
Jednoduše řečeno, když se mi nechce něco kupovat, vždy mají možnost si to koupit ze svého. Např. na pouti, když řeknu poslední atrakce (a je ještě čas), tak si mohou zaplatit ze svého. Nebo sladkosti v jakémkoliv obchodě. Není na to žádné pravidlo. Občas kupuji já a když řeknu, že ne, vždy mají možnost koupit si za své. Nebo třeba včera chtěli kytičku, už jsme jedni kupovali před týdnem, tak říkám - leda za své.
Není to nějaký zvláštní systém. Jediné pravidlo je, že za své si mohou koupit opravdu cokoliv, i když mně se to zdá jako blbost. Mladší si teď koupil asi před 2 měsíci kytici 20 lízátek a kdyby se rozhodl, že ji celou hned sní, tak může (zatím z nich nesnědl ani 1).
@Limi123 tak to ja (nebo spis prostredni dite) by potrebovalo jasne znat tu hranici, kdy platime my a kdy uz deti samy. Jinak by byly protesty.
@Cuddy píše:
@Limi123 tak to ja (nebo spis prostredni dite) by potrebovalo jasne znat tu hranici, kdy platime my a kdy uz deti samy. Jinak by byly protesty.
Tak teď taky řekneš, že něco už nebude, ne? Že nebude další pití v restauraci, že mu bonbóny kupovat nebudeš, nebo že něco je taková blbost, tak se to kupovat nebude. Prostě mu přibývá možnost si to v těchto případech pořídit i tak.
Starší teď šetřil na Lego raketu za 6000, řekla jsem, že na mě je to moc drahé. Už si to taky rozmyslel, že je to drahé i na něj.
@Limi123 píše:
Tak teď taky řekneš, že něco už nebude, ne? Že nebude další pití v restauraci, že mu bonbóny kupovat nebudeš, nebo že něco je taková blbost, tak se to kupovat nebude. Prostě mu přibývá možnost si to v těchto případech pořídit i tak.Starší teď šetřil na Lego raketu za 6000, řekla jsem, že na mě je to moc drahé. Už si to taky rozmyslel, že je to drahé i na něj.
To reknu, ze neco nebude nebo ze neco nekoupim. Ale ma to nejaky jiny duvod, nez ze mne se nechce. Posledni atrakce, protoze odchazime, je uz pozde. Piti bych neomezovala, ale tak treba dalsi zmrzlina nebude, protoze se s tim sladkym musi kvuli zdravi setrit (s tim nemaji deti problem). Jedine to s raketou. Ano, na mne je to uz moc, ale muzete si nasetrit samy. To je jedna z hranic, kterou bych dala a deti by ji prijaly.
@Cuddy píše:
To reknu, ze neco nebude nebo ze neco nekoupim. Ale ma to nejaky jiny duvod, nez ze mne se nechce. Posledni atrakce, protoze odchazime, je uz pozde. Piti bych neomezovala, ale tak treba dalsi zmrzlina nebude, protoze se s tim sladkym musi kvuli zdravi setrit (s tim nemaji deti problem). Jedine to s raketou. Ano, na mne je to uz moc, ale muzete si nasetrit samy. To je jedna z hranic, kterou bych dala a deti by ji prijaly.
U nás také není víc sladkého, protože to není zdravé. Ale také ví, že když to není pořád, můžou se udělat výjimky. A ta 50/100 Kč na měsíc jim umožňuje (kromě jiného) udělat si tu výjimku podle sebe, ne že ji určuji já. Když tedy syn chce 20 lízátek, které já bych kvůli zdraví nekoupila, tak si na ně 4 měsíce šetří a pak jsou prostě jeho a může si je sníst, kdy on chce. A protože ví, že není zdravé je sníst najednou, tak mu už několik měsíců dobrovolně leží v dobrotárně. Ale to rozhodnutí, že tohle se koupí (a třeba nesní, nevím) udělal on.
To kapesné dává z mého pohledu dětem možnost rozhodnout se jinak, než by se rozhodli rodiče a právě to, že je tam ten finanční limit, zaručuje, že nad tím dítě bude muset přemýšlet (a že si nekoupí snadno 10 kg čokolády).
@Limi123 ano, to říká i ta Pekařová, že učí dítě se rozhodovat. Zvážím to i pro to mladší.
@Cuddy píše:
@Limi123 ano, to říká i ta Pekařová, že učí dítě se rozhodovat. Zvážím to i pro to mladší.
Jinak já jim k tomu říkám svůj názor, proč bych něco nekoupila nebo naopak klidně ano, ale plně pak respektuji jejich rozhodnutí.
U nás to bez kapesného pro mladšího nefungovalo. To pak není žádná výhoda to kapesné, když mladšímu pak to stejné koupíš ty, aby nebrečel, že nic nemá ![]()
Díky za odpovědi. Jen jsem chtěla vědět, jak to je jinde. Jasně,. že od prcka moc nečekám žádnou reálnou pomoc, spíš uvědomění si, že se ty práce nedělají samy. I když když mi chybí ruka a v autě přebývá ještě třeba toaleťák, už ta pomoc reálná je 😃 S tím kapesnym, to mě zaujalo, že už tak malí mají kapesné. prcek má pokladničku,.ale reálné peníze smíchá klidně s plastovými a má to jako hračku…
@Betty MacDonald její ideální představa je že si veme večeři do obýváku (ne do jídelny) ke svému malému stolečku pustím ji pohádku aona bude koukat a já ji u toho budu krmit