Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Havlova pokud Vím těhotenství se počítá nikoli ode dne oplodnění ale ode dne poslední MS
Protože, to je doba, kdy začíná uzrávat vajíčko, které se potom oplodní..
@Havlova a kde zakladatelka píše, že se jednalo o CT vyšetření dělohy?
@sarah1618 píše:
@Havlova a kde zakladatelka píše, že se jednalo o CT vyšetření dělohy?
Tak to je asi pro těhotenství nejrizikovější, nebo že by to bylo CT kolene? ![]()
@sarah1618 píše:
@Ivusska777 tak to je teda extrémně hloupý názor.
Srovnávat rýmu s ionizačním zářením.Nicméně já si o kvalitě radiologických asistentů v CZE myslím své, takže se vlastně ani nedivím za takový názor.
Ionizační záření je jednoznačně riskantní. I před zahnízděním, nebo snad před nidací má embryo na sobě olověný župan?
Zakladatelko jestli chceš mít klid na duši
Nebo si myslíte, že lidské tělo je tak dokonalé a dokáže VŽDY detekovat poškození ionizačním zářením a buňka se NIKDY nezahnizdí?
Kontaktuj příslušné pracoviště, kde Ti dělali CT
Zjisti jaká byla tvá dávka a konzultuj to s radiologem daného pracoviště
Myslím, že Ti vyjdou vstříc
A navíc je to jejich povinnost se ptát pacientek zdali nejsou těhotné.
Tak jsem rada, ze to určitě píšeš jako odborník, který má vystudovanou například dozimetrii na FJFI 🙂 to embryo na začátku může poškodit fakt cokoli, ono vlastně ve 30 letech je 75% vajíček poškozených samo o sobě. Jinak já nikde nepsala slova nikdy a vždy. To se totiž mezi odborníky přes ionizující záření nepoužívá, protože tam je všechno nějaká pravděpodobnost. Takže znova pravděpodobně, kdyby došlo k poškození, tak zakladatelka ani nepoznali, že je těhotná. Pravděpodobně, tzn. Samozřejmě mohlo dojít k poškození a přesto se embryo zahnizdilo. Ale stejně tak ho mohla poškodit ta rýma nebo cokoli jiného. V tuhle chvíli to nikdo neumí říct. Navíc byl tu ten článek od SUJB. To jsou snad nějací pitomců, co se nudí a proto to napsali? A v neposlední radě, víš kolik existuje žen, které ve stejný den letěly přes oceán? Řešily snad něco? A věř, že ty taky dostaly pěknou dardu.
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se za anonym, ale jsem čerstvě těhotná a neví to nikdo krom mě a manžela. Mám dotaz, před cca půl rokem jsme se přestěhovali. Nic mě. netlacilo hned si najít novou gynekolozku, až teď - jsem těhotná, 5+0. Obvolala jsem co se dalo a jediná doktorka co je ochotná mě vzít mě vezme koncem října, a to už budu 9+6. Jsem z toho nervózní, připadá mi to pozdě. Je mi 39, je to moje druhé těhotenství. A aby toho nebylo málo, cca tři dny po početí jsem absolvovala ČT vyšetření (prosíme nekomentovat, že jsem blbá vím, nedostatečně jsme se chránili a mě opravdu nenapadlo, že po X letech marneho snažení se nám zadaří po prerusovane souloži). Tak nevím, jestli čekat na to vyšetření tady a nebo ject 150 km do bývalé gyn. ordinace kde jsem měla doktorku nepříjemnou jako blázen. Úplně vidím jak mě seřve
CT neres, prvych 15 dni od pocatia sa plod nemoze poskodit, je to bud alebo
Ti laboranti co Vám dělali CT scan budou mít v počítači dávku, kterou jste dostala. Pokud to nebudou schopní najít, tak by Vám alespoň měli říct, jaká je průměrná dávka podle Vašeho protokolu.
Údaj si zapište a pro klid duše se zeptejte radiologa nebo Vaši gynekoložky. Za to nic nedáte.