Práce a okamžitá výpověď, prosím radu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
@Tichošlápek a dva měsíce tam mám prostě chodit a platit co jsem neudělala?
vážně o tom nemáš důkaz? Ono se těžko radí, když úplně přesně nevíme, co se odehrálo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Tichošlápek a dva měsíce tam mám prostě chodit a platit co jsem neudělala?
Tak to proste je. Můžeš se rozčilovat, ale tím to nezměníš. Zkus si sehnat důkazy o tom, co se děje a řešit to přes inspektorát práce, jak se radí výše. A zkus i tu dohodu, je možné, ze ti ji podepíší
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tichošlápek píše:
Takhle to nefunguje. Zkus dat výpověď dohodouk co nejdrivejsimu datu. Nicméně pokud na to nepřistoupí, tak mas proste dva měsíce výpovědní dobu.
Nemůže „dát výpověď dohodou“, protože je to nesmysl. Mohou se dohodnout, může dát výpověď, nebo obojí. Ale „dát výpověď dohodou“ nelze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Potřebuji radu mám právo na to dát okamžitou výpověď? A jak na to? Jde o to že všichni platíme že mizí zboží. Včera jsem přišla na doooost velký průšvih a vlastně z toho vzniklo že já jsem ta špatná když na to upozornila.
@Anonymní píše:
Máme hmotku a dokázat to nemůžu… Včerejší průser byl smeteny ze stolu a zmizeli důkazy mám jen fotky ale to bude tvrzení podle tvrzení… To jako fakt nic není? Stačí že minulý týden jsem v tom byla za dvojku a v pátek už to byli 2300. Prostě se tam všichni akorát kryjí
Přečti si tohle .
Evidentně nebyly splněny podmínky pro hmotnou odpovědnost. A samozřejmě, že budeš ta špatná.
Ale máš jen dvě možnosti: Dohodu, nebo výpověd. Leda by ti zaměstnavatel dlužil mzdu.
Jak platíte tu škodu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ukončit dohodu o hmotné odpovědnosti
Upozornila jsi vedení písemně na to, co se děje a vyzvala jsi k nápravě? Pokud ano, tak ode dne kdy to převzali, běží 15 dnů lhůta během které to musí dát do pořádku (např prelozit viníka, udělat nové zabezpečení a kamery apod). Pokud jsi písemně nic, tak to hned v pondělí udělej. Buď jim to v pondělí predej a nech si podepsat kopii, ještě lepší je poslat to doporučeně poštou, s dodejkou - prijde ti podepsana zpátky- důkaz doručení. Od data doručení běží 15 dnů lhůta. 15. den buď bude vše ok, nebo dáš ihned a zase písemně Oznámení o ODSTOUPENÍ od dohody o hmotne odpovědnosti podle paragrafu 253 zákoníku práce z důvodu, že zaměstnavatel v době do 15 kalendářních dnů od obdržení tvého písemného upozornění neodstranil závady v pracovních podmínkách, které brání řádnému hospodaření se svěřenými hodnotami.
Viz:
https://business.center.cz/…ast11h2.aspx
Tím se nejpozději do konce měsíce zbavis hmotky. Bez ní nebudeš možná moct práci vykonávat a buď ti nabídnou jinou nebo ti dají výpověď z důvodu, že nesplňujes podmínky pro současnou práci. A nebo ti přistoupí na dohodu o ukončení PP.
Já bych s návrhem na ukončení dohodou šla hned po odeslání oznámení o tom, co se děje a vyzváni k nápravě. Když jim rekneš, že to chceš dotáhnout do konce protože už to jinak nejde, a že kvůli těm kradezim zvažujes i podání trestního oznámení na neznámého pachatele, protože na to doplacis a nerada bys do kriminálu za něco za co nemůžeš, ale že nejjednodušší by tedy bylo kdybys mohla hned odejít dohodou (pokud chceš opravdu odejit) - tak te nejspíš pustí, aby se vyhnuli všem komplikacím.
Neříkala bych jim to nijak ultimativním tónem, spíš tak, že prostě nemáš jinou možnost.
Pokud přesto neuspějes, pak bych po dobu než se zbavis hmotky šla na dovolenou nebo i marodit. Není to sice morální jednání, ale když vyčerpás všechny možnosti jak tu situaci řešit slušně, tak se musíš ochránit i jinak. Hodit se marod coby poslední možnost před dopady práce ve zjevně amorálním prostředí není nic ostudneho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
..a až se vrátíš z neschopenky, bud to bude už v pořádku, to budeš vědět od kolegů, nebo odstoupís od hmotky a nebudeš škody platit, v praci budou řešit co s tebou - nejspíš dohodou ukončit PP, kdyby ti dali klasickou výpověď z důvodu, že nesplňujes podmínky k praci (bez hmotky), tak by tě po dobu výpovědní lhůty museli platit průměrem ať bys dělala cokoli
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak se domluv v nove praci, aby te vzali bez zapoctaku. V dnesne dobe muzes mit soubezne vic zamestnani.Do toho stareho uz nepujdes, sicebudes mit treba zetky, ale uz by to nemelo vadit, pokud budes mit jinou praci. Kamaradka to tak take udelala.
Zkus se ale nejprve dohodnout na normalnim ukonceni pracovniho pomeru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lísteček1 píše:
Tak se domluv v nove praci, aby te vzali bez zapoctaku. V dnesne dobe muzes mit soubezne vic zamestnani.Do toho stareho uz nepujdes, sicebudes mit treba zetky, ale uz by to nemelo vadit, pokud budes mit jinou praci. Kamaradka to tak take udelala.
A možná pak po ní budou kromě škody z hmotné odpovědnosti vymáhat (a tentokrát oprávněně) taky škodu, kterou způsobila neomluvenou absencí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon tak to nevim, ale asi to mozne je. Kamaradka tenkrat zadne problemy nemela.Jen ji pak poslali zapoctak, kde to mela napsane.Ale to ji uz bylo jedno, nebot mela jinou praci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lísteček1 píše:
Zkus se ale nejprve dohodnout na normalnim ukonceni pracovniho pomeru.
Do nové prace ji bez ukonceni předchozí mohou vzít leda na dohodu o provedení práce., protoze nebude mit ukončeny současný HPP. V jejím současném zaměstnání ji dal poběží hmotná zodpovědnost. To znamená že dal bude platit podíl všeho, co se tam během února, března a dubna ztratí.
Dál- do ukončení PP musí zaměstnavatel platit zdravotní pojištění a to i když zaměstnanci kvůli absenci neplatí mzdu - pak platí 13.5% z aktuální minimální mzdy, letos to udělá 1647 kč za každý měsíc, ktere zaplatí zaměstnanec. Ovšem výplatu nedostane žádnou. Pokud by pojištění a hmotnou škodu zamestnavateli neuhradil, bude to firma po něm vymáhat exekucí - tyto dvě položky jsou narokove, takže to jde rychle.
Zamestnavateli může vzniknout i další škoda, kterou může chtít nahradit, ale tam už je to trochu složitější, musí se to prokazovat a to není snadné. Ale ty první dvě věci jdou vymáhat hned a bez problémů.
Kromě výše uvedeného také příjde o všechnu dovolenou, na kterou by ji jinak letos az do ukončení PP vznikl nárok. Za leden- březen to je nejméně 5 dnů a to je taky pár peněz. Plus případná nevybrana dovolená z loňska. Za každý den áčka může zaměstnavatel sebrat 1-3 dny dovolené. Byl by hloupý kdyby toho nevyužil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@adresa no, já žiju v domnění, že něco jako vedlejší a hlavní pracovní poměr neexistuje už, a pracovních poměrů můžeš mít kolik chceš. Jen pokud se ten další shoduje prací s prvním, musíš mít souhlas zaměstnavatele. Takže nemusí být zaměstnána jen ne dohodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pravda, měla jsem to napsat jinak. Můžou ji teoreticky vzít na běžný PP, tzv. Hlavní, ale na na plný úvazek si to bez ZL málokdo dovoli a když prijmou, dávají to jako podmínku se lhůtou dodání. Když nedoda, skončí a pokud to byla smluvní podmínka vzniku PP, tak bez náhrady mzdy, nebo s hodně osekanou, protože podminku vzniku PP nesplnila a tím pádem PP nevznikl. No muze se pak zkusit soudit, ale pokud to bude mit ve smlouvě, neuspeje…Nemluvíme o nějaké vyšší manažerské pozici ale o dělnici z provozu.
Navíc ta hmotná všechno komplikuje, tskze tou bych začala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lísteček1 píše:
@eumedon tak to nevim, ale asi to mozne je. Kamaradka tenkrat zadne problemy nemela.Jen ji pak poslali zapoctak, kde to mela napsane.Ale to ji uz bylo jedno, nebot mela jinou praci.
Možné to je, možné je, že někdo v jednom případě neměl problém a možné taky je, že někdo jiný v jiném případě problém mít bude. To máš jako s nebezpečným předjížděním: To, že se při něm někdo nezabil, ještě neznamená, že je lze doporučit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji všem za rady… Každopádně jsem rozhodně nemyslela že budu mít dvě práce jen že čekám na vyjádření kdy bych mohla nastoupit abych věděla k jakému datu dát výpověď. A doufat, že mě pustí.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Děkuji všem za rady… Každopádně jsem rozhodně nemyslela že budu mít dvě práce jen že čekám na vyjádření kdy bych mohla nastoupit abych věděla k jakému datu dát výpověď. A doufat, že mě pustí.
Tys to necetla, nebo tomu stale nerozumis? Nebudes davat vypoved, to bys mela dvoumesicni vypovedni dobu. Ty budes usilovat o dohodu o ukonceni pracovniho pomeru.
![]()
Nebo ty snad chces do nove prace nastoupit az od kvetna?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit