Práce jako úřednice - jsou problém malé děti?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Prace jako urednice - jsou problem male deti?
Ma nekdo zkusenost, jak se ve statni sprave (urednici) nahlizi na matky s malymi detmi? Co treba OCR ce zkusebni dobe, je to velke minus, nebo se to tak neresi?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ja ted resila praci na uradu prace, problem nebyl skoro nic, maji dost nedostatek lidi (praha).. me tedy odradila 9. platova trida, to je fakt bida..jinak bych to vzala
- Citovat
- Upravit
Asi to zaláží na vedení. Dělám ve státním, u nás to problém není, můžem si brát homeoffice v případě nemocí dětí…
- Citovat
- Upravit
Záleží na konkrétním úřadě a oddělení. U nás ba to neprošlo, kolegyně by tě hned od začátku nesnášel-práce se musí udelat v termínech, takže by ji dělal někdo jiný, což je dost problém, Ale na jiném oddělení, kdy nemají terminy a stálou agendu úplně v pohodě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve státní sféře je hrozně důležité, jaký chytneš kolektiv a nadřízeného, a kde ses dostala.
Moje mamka říkala, že tam měli jednu takovou co byla permanentně na OČR a přidávala jim práci, ale neřešili. Byla jediná, ostatní ženské byly normální a taky si pamatovaly, že to ze začátku je s dětma divoké a nechali ji žít.
Ségra zažila tu opačnou stranu, kdy ji na pracovišti začali šikanovat a došlo to do té míry, že utíkala pryč. A to nemusely stíhat žádné termíny. Práce ji nikam neutekla, ale přesto „byla pořád doma“ - to bylo dloooouho před dobou covidovou.
Dneska už to nemusí být až takový problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží na vedení i složení kolektivu. Jednak jak nevstřícně/vstřícně se k maminkám a OČR staví, jednak kolik maminek už tam pracuje. U nás i záleží na konkrétním vedoucím odboru. Samozřejmě nemůže OČR zakázat, ale může ti to dát sežrat (to ale není o úřadě, to je o lidech). Na rovinu přiznávám, že nás je na odboru 6, z toho jsme tři maminky menších dětí a další bych, jakkoli je to diskriminační, nechtěla. Protože ve chvíli kdy vypadne víc než půlka týmu, je to v pr… Jinak u nás v závislosti na pozici je v případě nouze taky možné home office. (Stanovisko se dá napsat z domova, kulturní akci taky zařídit jde, ale třeba občanky z domova vydávat nelze, podatelna taky ne…). Obecně pokud jsi schopná si zařídit hlídání na dlouhé úřední dny (pondělí středa), je to v úřadě s dětmi v pohodě.
- Citovat
- Upravit
Jak píšou holky výše záleží na vedení a taky na jakém postu. Nás je 6 zaměstnanců s kumulovanými odbornými funkcemi a neexistuje zastupitelnost, těžko bude dělat ředitel nebo správce mzdy. Tudíž se tím dá i vytěžit, udělám mzdy odpoledne nebo v noci, kdy je doma manžel a hlídá. A buď si neberu OČR nebo si pak hodiny vyberu. Když bylo nejhůř a nebyl ještě covid, tak jsem si i syna brala do práce, měl spacák a provizorní postel a on odpočíval nebo spal a já pracovala, jezdím autem, takže tu cestu zvládnul i s teplotou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já pracuji čtvrt roku na obecním úřadě. A zatím jsem naštěstí OCR nepotřebovala, protože byl doma s dětmi manžel. Ale vím, že to tu není problém. Mám skvělou kolegyni, která také měla malé děti, takže ví. Stejně tak starosta..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Záleží na vedení i složení kolektivu. Jednak jak nevstřícně/vstřícně se k maminkám a OČR staví, jednak kolik maminek už tam pracuje. U nás i záleží na konkrétním vedoucím odboru. Samozřejmě nemůže OČR zakázat, ale může ti to dát sežrat (to ale není o úřadě, to je o lidech). Na rovinu přiznávám, že nás je na odboru 6, z toho jsme tři maminky menších dětí a další bych, jakkoli je to diskriminační, nechtěla. Protože ve chvíli kdy vypadne víc než půlka týmu, je to v pr… Jinak u nás v závislosti na pozici je v případě nouze taky možné home office. (Stanovisko se dá napsat z domova, kulturní akci taky zařídit jde, ale třeba občanky z domova vydávat nelze, podatelna taky ne…). Obecně pokud jsi schopná si zařídit hlídání na dlouhé úřední dny (pondělí středa), je to v úřadě s dětmi v pohodě.
No ty dlouhe dny me taky desi. Nepodarilo se zatim zjistit, jakou budu mit pracovni dobu, byt mam uvazek 0,8. Dva dny v tydnu tam urcite do 18 hod byt nemuzu, skolku mam do 17 hod, manzel dela smeny, hlidani prakticky nemam. Nekdo rika, ze je to na domluve, nekdo ze tam proste jsou. Vedouci oddeleni ma dovolenou, takze nikdo mi nebyl schopny rict, jakou mam pracovni dobu. Neni to nikde na prepazce, je to uvnitr uradu. Plat se dozvim az pri podpisu smlouvy, coz je den nastupu do prace. No, tak vidim, ze bych se mela pripeavot, ze asi budu zase brzo hledat dalsi praci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonym, nechci tu propálit obor práce s nickem.
Obecně opravdu OČR problém jsou, i když asi méně než to občas bývá. Dá se říct, že člověk s malými dětmi je ten poslední, koho vezmou a to je opravdu díky opravdu šíleně malým platům na těch běžných místech nedostatek lidí.
Asi kvůli tomu vždy ve zkušebce nevyletíš, ale hodně bude záležet, jak k tomu budeš přistupovat. Dost se čeká, že tam, kde je možnost(člověk není samoživitel), se bude člověk střídat. V době covidu, kdy byly děti doma u nás v práci kromě dvou lidí, všichni poctivě střídali s partnery, protože kdyby najednou byla pryč polovina lidí, opravdu by se to nedalo zvládat. A ty dvě mezi nejoblíbenější nepatří. I z těchto důvodů.
- Citovat
- Upravit
@Ladeka píše:
No ty dlouhe dny me taky desi. Nepodarilo se zatim zjistit, jakou budu mit pracovni dobu, byt mam uvazek 0,8. Dva dny v tydnu tam urcite do 18 hod byt nemuzu, skolku mam do 17 hod, manzel dela smeny, hlidani prakticky nemam. Nekdo rika, ze je to na domluve, nekdo ze tam proste jsou. Vedouci oddeleni ma dovolenou, takze nikdo mi nebyl schopny rict, jakou mam pracovni dobu. Neni to nikde na prepazce, je to uvnitr uradu. Plat se dozvim az pri podpisu smlouvy, coz je den nastupu do prace. No, tak vidim, ze bych se mela pripeavot, ze asi budu zase brzo hledat dalsi praci.
Zas tak tragicky to brát nemusíš, opravdu záleží na domluvě a na pozici. Kolegyně ve druhé třídě jejího syna zjistila, že potřebuje věnovat víc času úkolům a práci se synem a vedení (já vedoucí odboru) a tajemník úřadu jsme jí vyšli vstříc, má zkrácený úvazek právě tak, že tu ty dlouhé dny do konce není. jiná kolegyně z jiného odboru, jejíž náplň práce jde bez problémů home office, tu je jen dopoledne a zbytek dělá na home office (je fakt že to více než revanšuje tím, že pomůže klidně večer, o dovolené, takřka kdykoli). Ale určitě bych si pravidla domlouval raději předem než po nástupu. A že se plat dozvíš až při podpisu smlouvy je také zvláštní, třída a stupeň je jasné a osobko se aspoň orientačně udává při pohovorech… Teda aspoň u nás.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Zas tak tragicky to brát nemusíš, opravdu záleží na domluvě a na pozici. Kolegyně ve druhé třídě jejího syna zjistila, že potřebuje věnovat víc času úkolům a práci se synem a vedení (já vedoucí odboru) a tajemník úřadu jsme jí vyšli vstříc, má zkrácený úvazek právě tak, že tu ty dlouhé dny do konce není. jiná kolegyně z jiného odboru, jejíž náplň práce jde bez problémů home office, tu je jen dopoledne a zbytek dělá na home office (je fakt že to více než revanšuje tím, že pomůže klidně večer, o dovolené, takřka kdykoli). Ale určitě bych si pravidla domlouval raději předem než po nástupu. A že se plat dozvíš až při podpisu smlouvy je také zvláštní, třída a stupeň je jasné a osobko se aspoň orientačně udává při pohovorech… Teda aspoň u nás.
No jo, ale tak třeba u nás třídu/stupeň/osobko sice víš, ale prémie máš až třeba po 2 měsících a ročně to dělá třeba 5 platů navíc.
Takže už to není taková tragédie, jak by to u technických VŠ lidí podle tabulek bylo.
U nás teda očr nikdo nečerpá, prostě jde na HO a taky máme nějakou zastupitelnost, ale třeba jedna holčina nemá - a před dovolenou jela 3 týdny dvanáctky, aby to měla vše pokryté, což by asi dětná žena nezvládla. Pak je samozřejmě, jestli je někdo úředník přepážkového typu (tj. úřední dny), nebo spíš koncepční, kde si tu pracovní dobu můžeš plně přizpůsobit.
- Citovat
- Upravit
@Ladeka píše:
No ty dlouhe dny me taky desi. Nepodarilo se zatim zjistit, jakou budu mit pracovni dobu, byt mam uvazek 0,8. Dva dny v tydnu tam urcite do 18 hod byt nemuzu, skolku mam do 17 hod, manzel dela smeny, hlidani prakticky nemam. Nekdo rika, ze je to na domluve, nekdo ze tam proste jsou. Vedouci oddeleni ma dovolenou, takze nikdo mi nebyl schopny rict, jakou mam pracovni dobu. Neni to nikde na prepazce, je to uvnitr uradu. Plat se dozvim az pri podpisu smlouvy, coz je den nastupu do prace.No, tak vidim, ze bych se mela pripeavot, ze asi budu zase brzo hledat dalsi praci.
V inzeratu neni ani plat. trida?
Jaky je to urad?
Jinak ja mela vedouci, bezdetnou nezadanou marne lovici 40, co matky z vyberka okamzite vyskrkavala
Mam tam ale doted kamarady z byv. kolegu, tak vim, ze HO je tam i po covidu synonymum pro nicnedelani a nikomu se nedava.. Vis co, soukroma sfera mi vysla vic vstric za vyssi plat. Ti co nejmin nabizeji, si nejvic vymysleji. Vsechno si zjisti dopredu.
- Citovat
- Upravit
Ano, platovou tridu vim, ale jakou mi uznaji delku praxe je ciste na nich. Takze rozpeti asi 3 platove stupne. Jinak neni to na prepazce. Ja jsem necekala, ze pri pohorovu 15 minut se tam. budem stridat jak na bezicim pasu. Vzhledem k tomu, ze to mam blizko domova a zkracenou dobu, jsem o to misto mela zajem a rozhodne v prvni vete nechtela zmimovat deti. A pak uz jen jednani s personalni, ktera tyhle veci nevi a vedouci na dovolene. Trochu se bojim, ze to je neco blbeho a nikdo to nechce delat. Ale nastoupit potrebuju, ovsem do sesti tam pravidelne byt opravdu nemohu. Jeste muzu zkusit oficialne zadat o individualni upravu prac. doby, kterou maji v benefitech a tvari se, jako velmi pratelsky zamestnavatel. Ale abych se den co den klepala, jestli deti budou nemocne nebo ne, tak na to fakt nemam, proste s nimi musim byt ja, kdyz budou potrebovat. Burcovat svoje nemocne rodice nemuzu, pro chlapa by to bylo nadelavat hodiny a doprosovat se (coz nechci, aby nakonec nemel v praci problemy jeste on) a platit hlidani… to zase stoji penize.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ladeka píše:
Ano, platovou tridu vim, ale jakou mi uznaji delku praxe je ciste na nich. Takze rozpeti asi 3 platove stupne. Jinak neni to na prepazce. Ja jsem necekala, ze pri pohorovu 15 minut se tam. budem stridat jak na bezicim pasu. Vzhledem k tomu, ze to mam blizko domova a zkracenou dobu, jsem o to misto mela zajem a rozhodne v prvni vete nechtela zmimovat deti. A pak uz jen jednani s personalni, ktera tyhle veci nevi a vedouci na dovolene. Trochu se bojim, ze to je neco blbeho a nikdo to nechce delat. Ale nastoupit potrebuju, ovsem do sesti tam pravidelne byt opravdu nemohu. Jeste muzu zkusit oficialne zadat o individualni upravu prac. doby, kterou maji v benefitech a tvari se, jako velmi pratelsky zamestnavatel. Ale abych se den co den klepala, jestli deti budou nemocne nebo ne, tak na to fakt nemam, proste s nimi musim byt ja, kdyz budou potrebovat. Burcovat svoje nemocne rodice nemuzu, pro chlapa by to bylo nadelavat hodiny a doprosovat se (coz nechci, aby nakonec nemel v praci problemy jeste on) a platit hlidani… to zase stoji penize.
Já bych nastoupila, pokud to nezkusíte nebudete vědět, třeba je to tam v pohodě. My máme taky hodně rodinně založeného šéfa a nedělá problémy. A pokud se budete snažit na začátku udělat dojem a budete se snažit, tak nemusí být problém. A ve zkušebce můžete vždycky skončit, až nastane nemoc s dítětem na rovinu jednat, mám nemocné dítě, pokusím se vrátit co nejdříve, jsem ochotna to udělat večer. Pokud šéf vidí, že se člověk snaží a je normální, tak nebude dělat problém. Rozhodně, ale nemají rádi pokud ještě nenastoupíte a už si chcete upravit pracovní dobu, to není problém, ale po zkušebce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit