Práce na finančním úřadě - co mě čeká?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16006
19.2.21 08:12
@stinga píše:
tak zrovna na FÚ moc pohoda není, i když i tam jsou různá oddělení, a při práci na úřadě si VŠ dodělává spousta úřednic, ne kvůli pohodě, ale kvůli tomu, že víceméně musí mít vš vzdělání, když chtějí zůstat na svém postu - a pěkná výplata odpovídá pěkné odpovědnosti
Úředník má v ČR nějakou odpovědnost? Ale jdi ty brepto :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.21 09:48

Nemáš důvod k obavám. Na FÚ je práce natolik specifická, že je jasné, že se musíš všechno naučit na místě. Nikdo nečeká, že budeš umět něco sama od sebe, do všeho tě musí někdo zaškolit. U nás každý nováček dostane někoho, kdo ho do všeho zaučuje. Určitě pojedeš na celou řadu školení, až se uvolní současná situace. Nevím, kde se konají pro vaše oddělení, my jezdíme do Luhačovic. Nečekej žádnou relaxaci, je to celodenní nalejvárna.
Jak tady někdo píše, jaký je na FÚ vegáč a pohoda, tak tě mohu z praxe ujistit, že opravdu není. Nekonají se ani statisícové platy, odměny ani nic podobného. S devátou platovou třídou máš tak akorát šanci, že se někdy časem dopracuješ k celostátnímu průměrnému platu. Oproti soukromému sektoru je tady výhoda, že se neporušuje zákoník práce, můžeš mít OČR, s klouzavou pracovní dobou si uděláš čas na odvedení dítěte do kroužků apod. Z tohoto důvodu je tady většina ženských. Před MD jsem dělala v soukromém, od rána do večera, OČR nepřipadalo v úvahu, ale peněz 2× tolik.
Snaž se to vydržet, on ten začátek, kdy člověk neví, která bije, je těžký. Nám na prvním školení říkala lektorka (vždy člověk přímo z praxe, zaměstnanec FÚ), že si dobře pamatuje, že kolikrát i brečela. Na to jsem si vždycky vzpomněla, když už těch informací bylo fakt strašně moc a já už nevěděla, kam je „ukládat“ a jak s nimi naložit. Takže jsem vydržela a teď je to dobrý. Akorát se teda člověk pořád musí učit něco nového, i když na to vlastně vůbec nemá čas, což je kolikrát stres.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.2.21 10:43
@Anonymní píše:
Nemáš důvod k obavám. Na FÚ je práce natolik specifická, že je jasné, že se musíš všechno naučit na místě. Nikdo nečeká, že budeš umět něco sama od sebe, do všeho tě musí někdo zaškolit. U nás každý nováček dostane někoho, kdo ho do všeho zaučuje. Určitě pojedeš na celou řadu školení, až se uvolní současná situace. Nevím, kde se konají pro vaše oddělení, my jezdíme do Luhačovic. Nečekej žádnou relaxaci, je to celodenní nalejvárna.
Jak tady někdo píše, jaký je na FÚ vegáč a pohoda, tak tě mohu z praxe ujistit, že opravdu není. Nekonají se ani statisícové platy, odměny ani nic podobného. S devátou platovou třídou máš tak akorát šanci, že se někdy časem dopracuješ k celostátnímu průměrnému platu. Oproti soukromému sektoru je tady výhoda, že se neporušuje zákoník práce, můžeš mít OČR, s klouzavou pracovní dobou si uděláš čas na odvedení dítěte do kroužků apod. Z tohoto důvodu je tady většina ženských. Před MD jsem dělala v soukromém, od rána do večera, OČR nepřipadalo v úvahu, ale peněz 2× tolik.
Snaž se to vydržet, on ten začátek, kdy člověk neví, která bije, je těžký. Nám na prvním školení říkala lektorka (vždy člověk přímo z praxe, zaměstnanec FÚ), že si dobře pamatuje, že kolikrát i brečela. Na to jsem si vždycky vzpomněla, když už těch informací bylo fakt strašně moc a já už nevěděla, kam je „ukládat“ a jak s nimi naložit. Takže jsem vydržela a teď je to dobrý. Akorát se teda člověk pořád musí učit něco nového, i když na to vlastně vůbec nemá čas, což je kolikrát stres.

Díky za příspěvek a za informace. Výhody státní správy moc dobře znám, to je ta hlavní přednost, že můžeš skloubit rodinný život s tím pracovním. Což já potřebuju, protože manžel má časově náročné zaměstnání i v téhle době. V předchozí práci na úřadě jsme měli většinou jen menší školení na několik hodin a v místě. Tam mi byla práce bližší, hned jsem se do toho dostala. Tady se asi na FÚ bude jezdit školit do Smilovic, ale to prostě teď kvůli epidemii nejde.
Nemám VŠ, takže se těžko dostanu na vyšší platovou třídu než je devítka. Jsem pod zákoníkem práce s půlroční zkušební dobou a smlouvu mám na rok za RD - na delší dobu smlouvy podle zákoníku prý nedávají, pak dle spokojenosti prodlouží. Po výběrku jsem byla taková nejistá, jestli se do téhle agendy vůbec pouštět. Ale z vlastní zkušenosti vím, jak se do státní správy berou lidi ze známosti a je těžké se tam dostat a teď je to s prací hrozně v administrativě špatný, tak jsem byla ráda, že vyšlo aspoň něco. Většinou se za rodičovskou ani nezveřejňujou místa na úředních deskách, což mě u FÚ překvapilo. Neprošla jsem si lehkým obdobím, kdy jsem ze státní správy na základě nabídky odešla k soukromníkovi a firma se pak měla stěhovat a já o místo přišla. Tak bych ráda práci bez stresu, kde se snadno zapracuju, ale to možná nebude tenhle případ. No uvidíme, nějak se s tím budu muset poprat.

• Citovat
  • Upravit
23.2.21 17:24

Ahoj anonymní, chci se zeptat, bavili se s tebou kolik tak zhruba dělá osobní příplatek nebo čtvrtletní odměny? Také mám brzy nastupovat na trochu jinou pozici, ale z pohovoru jsem byla nejistá a nečekala úspěch, proto jsem se raději na nic neptala a chtěla rychle pryč :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.21 18:56
@Lenule9595 píše:
Ahoj anonymní, chci se zeptat, bavili se s tebou kolik tak zhruba dělá osobní příplatek nebo čtvrtletní odměny? Také mám brzy nastupovat na trochu jinou pozici, ale z pohovoru jsem byla nejistá a nečekala úspěch, proto jsem se raději na nic neptala a chtěla rychle pryč :-).

Ahoj Lenule, ne nebavil a já se potom ani sama nepídila, taky jsem nečekala, že by to vyšlo. Na pohovoru se mě pořád ptali na daňový řád a řekla bych, že jsem mluvila víc já než komise. A zrovna tak jsem si pořádně z pohovoru neuměla představit, co vlastně bude náplní mojí práce nebo systém práce. Jsem bývalý státní zaměstnanec, tak tuším, jak to chodí.
Předtím jsem taky pracovala ve služebním úřade v 9. platové třídě, tak už mám představu. Počítej základ dle tabulek podle třídy + odpracované roky. Osobní příplatek dostaneš nejdřív po zkušební době, což počítej, že je půl roku. A záleží na vedoucí, pamatuju si i u bývalé kolegyně (byla pracovně slabší), že na něj čekala snad 2 roky :(, já ho dostala hned po zkušební době. Pak jsou příplatky za kontroly v terénu, což bych měla mít na své pozici na FÚ já. Někde jsem četla na internetu, že je to cca přes 3 tisíce. Osobní ohodnocení nebývá moc vysoký, počítej 2-3 tisíce. V předešlém úřadě jsme měli čtvrtletní odměny a tam jsme si je sakra zasloužili, protože práce bylo hodně a bylo to max. 4 tisíce.
Já jsem na FÚ zatím 14 dní a doteď jsem nedostala platový výměr. Ve státní je vše zdlouhavé, my máme navíc personální oddělení ve vedlejším městě.
Na jaké oddělení nastupuješ, jestli se mohu zeptat? Já jsem na kontrole zvláštních činností, oddělení rozpočtové kázně u dotací, prostředí i kolegyně fajn, ale ta práce je pro mě hodně vzdálená, zatím jen studuju spisy a zákoníky.

• Citovat
  • Upravit
23.2.21 20:18
@Anonymní píše:
Ahoj Lenule, ne nebavil a já se potom ani sama nepídila, taky jsem nečekala, že by to vyšlo. Na pohovoru se mě pořád ptali na daňový řád a řekla bych, že jsem mluvila víc já než komise. A zrovna tak jsem si pořádně z pohovoru neuměla představit, co vlastně bude náplní mojí práce nebo systém práce. Jsem bývalý státní zaměstnanec, tak tuším, jak to chodí.
Předtím jsem taky pracovala ve služebním úřade v 9. platové třídě, tak už mám představu. Počítej základ dle tabulek podle třídy + odpracované roky. Osobní příplatek dostaneš nejdřív po zkušební době, což počítej, že je půl roku. A záleží na vedoucí, pamatuju si i u bývalé kolegyně (byla pracovně slabší), že na něj čekala snad 2 roky :(, já ho dostala hned po zkušební době. Pak jsou příplatky za kontroly v terénu, což bych měla mít na své pozici na FÚ já. Někde jsem četla na internetu, že je to cca přes 3 tisíce. Osobní ohodnocení nebývá moc vysoký, počítej 2-3 tisíce. V předešlém úřadě jsme měli čtvrtletní odměny a tam jsme si je sakra zasloužili, protože práce bylo hodně a bylo to max. 4 tisíce.
Já jsem na FÚ zatím 14 dní a doteď jsem nedostala platový výměr. Ve státní je vše zdlouhavé, my máme navíc personální oddělení ve vedlejším městě.
Na jaké oddělení nastupuješ, jestli se mohu zeptat? Já jsem na kontrole zvláštních činností, oddělení rozpočtové kázně u dotací, prostředí i kolegyně fajn, ale ta práce je pro mě hodně vzdálená, zatím jen studuju spisy a zákoníky.

Ježis, tak to je přesně ono :D, také se hodně ptali na daňový řád, správní orgány atd. popravdě, pro mě to byl druhý pohovor v životě, vůbec jsem netušila do čeho jdu, studovala jsem si zákony jen k té mé konkrétní dani a ty všeobecné věci vynechala a spolehála, že to vím ze školy, podle toho to taky vypadalo, o to víc jsem byla překvapena, že vybrali mě asi zbytek uchazečů nedorazil :D.
Teda 2-3 tisíce, to jsem čekala více, to je síla. A ještě píšeš, že práce bylo hodně, to mě trochu děsí, já se domnívala, že právě ve státním toho bude spíše méně. Mám v plánu napsat té mé budoucí vedoucí, protože takovéto informace na tom pohovoru vůbec nezazněly, ani personalistka nebo někdo ze sekretariátu tam nebyl, aby shrnul nějaké ty informace základní.
Takže ještě ani nevíš, kolik ti přesně započítají praxe nebo to už ti aspoň sdělili u podpisu smlouvy :-)?
U mě by mělo jít o 11. třídou, ale nulovou praxi, plus ještě dodělávám školu, je to SFÚ, oddělení daně z hazardu. To jsem si myslela, jak budu mít čas v klidu na školu, ani jsem se nezeptala, jestli to platí pro všechny zaměstnance těch 6 dní na studentské volna.
To je dobře, že kolektiv máš fajn, to je dobrý začátek a máš tam i někoho, kdo ti ukazuje co a jak, nebo opravdu zatím jen drtíš ty teoretické informace :-)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.21 20:36
@Lenule9595 píše:
Ježis, tak to je přesně ono :D, také se hodně ptali na daňový řád, správní orgány atd. popravdě, pro mě to byl druhý pohovor v životě, vůbec jsem netušila do čeho jdu, studovala jsem si zákony jen k té mé konkrétní dani a ty všeobecné věci vynechala a spolehála, že to vím ze školy, podle toho to taky vypadalo, o to víc jsem byla překvapena, že vybrali mě asi zbytek uchazečů nedorazil :D.
Teda 2-3 tisíce, to jsem čekala více, to je síla. A ještě píšeš, že práce bylo hodně, to mě trochu děsí, já se domnívala, že právě ve státním toho bude spíše méně. Mám v plánu napsat té mé budoucí vedoucí, protože takovéto informace na tom pohovoru vůbec nezazněly, ani personalistka nebo někdo ze sekretariátu tam nebyl, aby shrnul nějaké ty informace základní.
Takže ještě ani nevíš, kolik ti přesně započítají praxe nebo to už ti aspoň sdělili u podpisu smlouvy :-)?
U mě by mělo jít o 11. třídou, ale nulovou praxi, plus ještě dodělávám školu, je to SFÚ, oddělení daně z hazardu. To jsem si myslela, jak budu mít čas v klidu na školu, ani jsem se nezeptala, jestli to platí pro všechny zaměstnance těch 6 dní na studentské volna.
To je dobře, že kolektiv máš fajn, to je dobrý začátek a máš tam i někoho, kdo ti ukazuje co a jak, nebo opravdu zatím jen drtíš ty teoretické informace :-)?

No zatim opravdu jen drtím informace. Je to asi složitý, jsem nováček, tak mě hned žádnou kontrolu nepřidělí a žádnou vedlejší práci nejspíš nemají. Hlavně je asi i kvůli epidemii míň práce a na kontroly se nejezdí. Má mě zaučovat kolegyně, dělá dokonce zástupkyni vedoucí. A jinak FÚ teď rotují a střídají se na 2 skupiny, takže chodí obden. To, že bylo hodně práce jsem myslela na jiném úřadě, kde jsem pracovala předtím. Tady na FÚ nevím, příjde mi to takové nárazové.
Tady jsme byly na VŘ 3 zájemkyně, zbytek nedorazil. Tak nebyla taková konkurence, protože se mi nezdá že by jinak přijali někoho bez znalosti účetnictví nebo čerpání dotací. Ale je to taky místo zatím na rok na dobu určitou. Já se na VŘ docela připravovala, abych uměla odpověďet.
Kolik započítají praxe nevím, ale bude to určitě stejný jako u předchozího úřadu.

• Citovat
  • Upravit
23.2.21 20:53
@Anonymní píše:
No zatim opravdu jen drtím informace. Je to asi složitý, jsem nováček, tak mě hned žádnou kontrolu nepřidělí a žádnou vedlejší práci nejspíš nemají. Hlavně je asi i kvůli epidemii míň práce a na kontroly se nejezdí. Má mě zaučovat kolegyně, dělá dokonce zástupkyni vedoucí. A jinak FÚ teď rotují a střídají se na 2 skupiny, takže chodí obden. To, že bylo hodně práce jsem myslela na jiném úřadě, kde jsem pracovala předtím. Tady na FÚ nevím, příjde mi to takové nárazové.
Tady jsme byly na VŘ 3 zájemkyně, zbytek nedorazil. Tak nebyla taková konkurence, protože se mi nezdá že by jinak přijali někoho bez znalosti účetnictví nebo čerpání dotací. Ale je to taky místo zatím na rok na dobu určitou. Já se na VŘ docela připravovala, abych uměla odpověďet.
Kolik započítají praxe nevím, ale bude to určitě stejný jako u předchozího úřadu.

Tak snad už se ta situace zlepší a rozjede se to, aby si mohla i do terénu :-).
Možná chtěli hlavně vidět snahu o tu náplň práce a to si prokázala, když si byla připravená :-).
U mě to taky je na dobu určitou, zástup za mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
2.3.21 20:04
@stinga píše:
Nezlob se, ale jak jsi se mohla dostat na dost důležité místo, aniž bys o tom cokoli věděla?
u čerpání dotací kor, tam může jít i o kriminál :nevim:

Důležité je zakleknout na toho, na koho ukáže šéf. A plnit kvótu zakleknutých. A nezaklekávat chráněnce. Pak je to v poho.

https://www.seznamzpravy.cz/…ledne-110473

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.21 15:53

@Anonymní píše:
Kolik započítají praxe nevím, ale bude to určitě stejný jako u předchozího úřadu.

Dobrý den, mohu se zeptat? Píšete, že se teď chodí obden, to děláte 12 hodin? A kolikrát týdne. Děkuji za odpověď

• Citovat
  • Upravit
3912
7.3.21 16:24
@Anonymní píše:
Je tu někdo, kdo aktuálně pracuje na finančním úřadě nebo pracoval a mohl by se podělit o zkušenosti? Já jsem se přes výběrové řízení dostala na finanční úřad na pozici vrchního referenta kontrolního oddělení - porušování rozpočtové kázně u čerpání dotací. Bohužel si neumím moc představit, co mě čeká. Zatím se jen rozkoukávám, v době covidový je navíc jiný režim, na kontroly se nechodí. Mám praxi ze státní správy, ale z jiného oboru, tam jsem se všechno naučila rychle a snadno. Tady mám strach, že to bude složitější, a abych to zvládla, nerada bych zklamala očekávání vedení. Ale byla jsem vděčná za práci, teď je míst málo.

Ničeho se neboj, co neumíš, to se doučíš.
Využívej školení, teď jsou buď formou on-line školení nebo jako záznamy z on-line školení.
Nikdo Tě hned nepošle na složitý případ, budeš možná někomu pomáhat a při tom se dá taky hodně naučit.
Tak hodně štěstí :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.21 17:16

A nevíte prosím jak to tam teď? Pracovní doba skrz covid?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.3.21 17:20
@Anonymní píše:
A nevíte prosím jak to tam teď? Pracovní doba skrz covid?

Už dlouhodobě se chodí obden pondělí, středa, pátek nebo úterý a čtvrtek na 8,5 hodiny, aby se nepotkávalo moc lidí. A povinné testování 1× týdně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.3.21 17:21
@K2 8611 píše:
Ničeho se neboj, co neumíš, to se doučíš.
Využívej školení, teď jsou buď formou on-line školení nebo jako záznamy z on-line školení.
Nikdo Tě hned nepošle na složitý případ, budeš možná někomu pomáhat a při tom se dá taky hodně naučit.
Tak hodně štěstí :kytka:.

Díky moc!

• Citovat
  • Upravit
44
14.5.21 22:21

Ahoj, přesně tuhle práci jsem dělala. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat