Práce OSVČ pro německou firmu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Práce OSVČ pro německou firmu
Ahoj všichni ![]()
Našel by se tady někdo, kdo by mi dokázal poradit?
Řeším teď problém ohledně práce pro německou firmu na ŽL. Jednalo by se o práci v rozsahu full-time job, ale s paní personalistkou jsem narazili na problém, že práci jako OSVČ nelze vykonávat pouze pro jednu firmu (že by se jednalo o švarcsystém) a že by bylo nutné vykonávat ještě, i kdyby jen v minoritním rozsahu, práci pro jinou firmu.
Jenom si chci potvrdit, jestli tomu tak opravdu je. A případně jaké jiné odchylky se objevují pro OSVČ, pokud poskytuje své služby německé firmě, ale je zaregistrovaný v ČR?
Vím, že zní dotaz asi dost zmateně a asi jsem ho i špatně formuloval, ale já jsem na tyhle věci děsný dřevo
a doufal jsem, že by tu mohl být někdo, kdo se vyzná a třeba poradí. ![]()
Díky moc a přeji pěkný den!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
V Německu často a výrazně nelegální a na rozdíl od ČR i sledované.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ragazzo95 Německo neumím, ale dle českých předpisů to, že děláš pouze pro jednu firmu, ještě nenaplňuje znaky švarcsystému. A naopak to, že budeš fakturovat minoritně ještě jiné neznamená, že to pro tu první švarc není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Moc děkuji za radu. A znamená to tedy, že pokud člověk dělá v rozsahu práce na plný úvazek jen pro jednu firmu, není to protizákonné? A jakou roli v tom hraje to, že se jedná o přeshraniční spolupráci?
My jsme totiž počítali s touto formou spolupráce, ale paní personalistka zmínila, že toto by mohl být problém, i když si nejsou úplně jistí. A že by to vyřešila práce, aspoň v rozsahu pár hodin týdně, ještě pro jinou firmu.
Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale je trochu jedno, jaké jsou podmínky v ČR. Jde o firmu v cizině a bude se postupovat podle jejich zákonů. A tam se to opravdu řeší. Viz. např. zcela jiný přístup Rohlík. cz tady a v Německu. Můžete se dostat do podobné situace, jako „zahraniční“ pracovníci u nás- kontrola cizinecké policie, podnikatelského úřadu, sociálního úřadu. Jen nebudete mít problém s vízem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ píše:
V Německu často a výrazně nelegální a na rozdíl od ČR i sledované.
A to sa nejak v nedávnej dobe takto menilo? Lebo príbuzný pracoval pre DE firmu ako osvc roky, bol to jeho jediný zákazník a problém nebol. Ale teda pracoval naozaj ako externý kontraktor, čiže vo vlastnom kancli mimo DE a na vlastnej technike.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to ale rozhodně mělo i reálně daleko ke Švarcovi, ne? Nemáme podrobnosti, ale tohle bude tuším v prostorách a s „pomůckama“. Už jen ta zmínka o nutnosti/ vhodnosti vykonávání další činnosti (zanedbatelné) pro jinou firmu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám právě pocit, že z každé strany dostávám trochu jiné informace a jsem z toho hrozně zmatený, protože i sama paní personalistka z té německé firmy neví přesně, jak to je.
Co jsem si hledal na Googlu, tak tomu docela odpovídá termín „bogus self-employment“ čili „Švarc systém“, ale na druhou stranu moc nerozumím, proč vlastně člověk, co pracuje jako OSVČ musí mít více „zákazníků“. A pořád se nemůžu dopátrat žádného oficiálního zdroje a vlastně ani nevím, jestli ten fakt, že se jedná o německou firmu to nějak komplikuje.
![]()
Myslíte, že na finančním nebo živnostenském úřadu by věděli? Ono já bych hrozně rád dodržoval veškeré legislativní předpisy, ale někdy je fakt těžké se dozvědět, co vlastně pořádně platí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ u mě se jedná o vzdálenou spolupráci. Jedinými pomůckami mi bude vlastní hlava, znalost toho oboru a laptop ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Není to až tak jednoznačné. Musí být naplněno několik znaků, aby se jednalo o závislou činnost (jinak řečeno zaměstnání). Záleží fakt na to, co budete dělat, jak, kde, jak se to bude fakturovat. Jestli k tomu budete využívat své pracovní pomůcky a podobně. Chtělo by to víc informací.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ragazzo95 píše:
@Ivan PPZ u mě se jedná o vzdálenou spolupráci. Jedinými pomůckami mi bude vlastní hlava, znalost toho oboru a laptop
Co budete fakturovat? Jinak řečeno - na co máte živnosťák?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ida007 Jedná se o správu webových stránek a sociálních sítí, psaní reportů a větší průnik na český trh. A živnostenský list nemám, chci si nyní zakládat, i proto jsem tak mimo
. Dosud jsem zaměstnán klasicky na HPP u českého zaměstnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale my na to nahlížíme pohledem z ČR. Což není relevantní. V rámci ČR problém nebude. A jestli bude problém v Německu, tak to bude stát za to. Prostě ta informace od personalistky, že je potřeba další činnost jinde… to je do očí bijící.
- Chci někde pracovat, tak musím jít pracovat i jinam.
- Chci vydělávat prací z domova, tak nejdřív musím zaplatit. Taková paralela.
Jinak to, že nepůjde o klasickou manuální práci někde u pásu situaci posouvá k lepšímu, to zase jo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ragazzo95 píše:
@ida007 Jedná se o správu webových stránek a sociálních sítí, psaní reportů a větší průnik na český trh. A živnostenský list nemám, chci si nyní zakládat, i proto jsem tak mimo. Dosud jsem zaměstnán klasicky na HPP u českého zaměstnavatele.
A ta firma se zabývá cim?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak na základě veškerého googlení a hledání jsem se dozvěděl, že se nakonec jedná o švarc
a že je to asi zřejmě docela dost běžná praxe, akorát v Čechách to nikdo moc neřeší, kdežto v Německu jsou na to už přísnější a ukládají za to veliké pokuty ![]()
Takže práci beru, ale musím doplnit úvazkem i jinde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit