Pracovní smlouva
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@NikushV Pokud podepíšeš novou pracovní smlouvu s tím samým zaměstnavatelem, tak o odstupné přijdeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@NikushV Pokud podepíšeš novou pracovní smlouvu s tím samým zaměstnavatelem, tak o odstupné přijdeš.
To je napsáno kde?… Ne, že bych tento postup zakladatelce doporučoval.
Ostatně - ona ani neuvažuje o tom, že by s ním podepsala novou, nevýhodnou smlouvu, to by vykývala sama se sebou. Po 14 dnech by ji zrušil ve zkušební době, čili bez odstupného.
Otázka zněla, zda má nárok na odstupné, když jí novou smlouvu nabízí.
Má, a to právě kvůli řešení takovýchto situací. Jinak by totiž odstupné neplatil nikdo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
To je napsáno kde?… Ne, že bych tento postup zakladatelce doporučoval.
Ostatně - ona ani neuvažuje o tom, že by s ním podepsala novou, nevýhodnou smlouvu, to by vykývala sama se sebou. Po 14 dnech by ji zrušil ve zkušební době, čili bez odstupného.Otázka zněla, zda má nárok na odstupné, když jí novou smlouvu nabízí.
Má, a to právě kvůli řešení takovýchto situací. Jinak by totiž odstupné neplatil nikdo.
Paragraf 68 ZP. Nejde o to, zda zaměstnavatel nabízí novou pracovní smlouvu, i v tom případě je zachován nárok na odstupné.
Pokud ale zaměstnanec smlouvu podepíše a bude pro tohoto zaměstnavatele pracovat dále, tak musí odstupné vrátit.
- Citovat
- Upravit
@Meha Dík. Ona ani neuvažuje, že by to podepsala: Má smlouvu na dobu neurčitou a on jí nabízí smlouvu na dobu určitou a se zkušební dobou. Tak hloupá není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikushV píše:No a v tuto chvíli si vybírám starou dovolenou a zítra mám jít podepsat novou smlouvu, kterou mi dají asi až od 14.1. (ne-li později) a ptala jsem se co těch „14 dní bez smlouvy“? A oni, že si vybírám starou dovolenou a jsem ve výpovědní lhůtě, takže to řešit nemám.. no nerada bych pak dlužila na sociálním a zdravotním, snad mi nelhali. Ale ztrácím se v tom teda solidně, jenom bych nerada přišla o odstupné, pokud na něj teda mám nárok
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 píše:
Podívej se na paragraf 69 zákoníku práce…
Ano to je pravda. Nicméně dle toho co zakl. píše, prac. poměr stále trvá, což nemá logiku.(zakl. si vybírá starou dovolenou) Takže v postatě sám uznává, že výpověď platná není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jj bohužel ji jdu podepsat, protože jinde práci najít nemohu a propuštění (aspoň myslím) mi nehrozí, práce je dost a oni jsou rádi za lidi.. jenže jak už jsem psala, já jsem byla na jiném oddělení, které skončilo a tam byly smlouvy na neurčito a teď už mu zbyly pracovní místa jenom tam, kde smlouvy na neurčito nikdy nedává.. právě ze začátku tady kdosi psal, že odstupné dostanu i když budu dále pro něj pracovat, protože mi dal výpověď a dál dostanu novou smlouvu na určito a teď tu píšete, že ne? Tak nic no, asi jsem blbá, že podepíšu, ale co mám dělat, když práci potřebuji a tady u nás je to jinde zabitý.. sice bych dostala odstupný, ale na pracák se mi nechce..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Paragraf 52 odst. 1, písm c) a pak tam mám i větičku: Odstupné se řídí dle paragrafu 67 písm. a až c) zákoníku práce. A jinak tam mám napsané Ukončení pracovního poměru výpovědí - jiné organizační změny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha @Sojkka ono je to zamotané celé a zamotává se to, jak zakladatelka postupně přidává informace - viz:
"A oni, že jim bylo pracoviště odebráno a musí to uzavřít se všemi zaměstnanci okamžitě, ať to mají uzavřené a pokud jim to nepodepíši, tak mi výpověď pošlou poštou. Ta ženská na personálním byla jak zabedněná a na moje slova, že tohle podle zákoníku nemůže, prostě nereagovala a vedla si stále svou, že to musí ukončit se všema. " - což by svědčilo o tom, že byla zrušena část zaměstnavatele - pracoviště, provozovna, oddělení… pak je celá výpověď dána podle špatného § a celé je to zmatené, vč. prodloužení o dobu neschopenky. Z toho chápu, že zaměstnavatel zrušil jedno pracoviště - provozovnu, tedy svou část - a pokračuje v omezené míře dál - nabídl tedy zakladatelce jinou práci jinde - na což nemůže dávat jinou smlouvu, ale stačí dodatek ke stávající pracovní smlouvě s vyznačením změn a nemusel tam být ten cirkus s výpovědí(neplatnou). A nebo ještě navíc dochází ke změně v IČ zaměstnavatele, byť je to jeden a tentýž(např. změna právní formy) - což by potom vysvětlovalo tu výpověď a novou smlouvu, pro jistotu se zkušební lhůtou a na dobu určitou. Moc málo informací na posouzení situace. Každý to pochopil jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikushV Ano z výpovědi dle par. 52c vám odstupné náleží. Pakliže je odstupné např. ve výši 3 měs. výdělku, můžete podepsat u něj novou smlouvu po uplynutí 3 měsíců a odstupné vám zůstane. Pakliže podepíšete dřív, musí se odstupné vracet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikushV A právě v tom par. 67 je uvedeno, že odstupné vám náleží. Váš zaměstnavatel si to zřejmě vysvětluje tak, že Vám ho ale vlastně vyplácet nemusí, protože u něj nastoupíte a musela byste ho stejně vracet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka Takže pokud chci makat, tak mám prostě smůlu s odstupným. Jo mohla bych odmítnout a jít zatím na pracák (samozřejmě hledat práci jinde, ale u nás to není moc jednoduchý) a mít odstupné, ale být bez práce jenom kvůli odstupnému..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit