Pracovní smlouva

Napsat příspěvek
Velikost písma:
930
14.1.16 09:30

@Nirrti Můj zaměstnavatel má totiž velké množství pracovišť, na některých má své stálé zaměstnance a na některých pouze agenturní, které propůjčuje tady jedné fabrice. To pracoviště, na kterém jsem pracovala, bylo zrušeno a se všemi to ukončil. No a v tuto chvíli má pouze pracovní místa do té jedné fabriky, ale už budu agenturním zaměstnancem. Ani bych se nedivila, že mi dali výpověď podle špatného paragrafu. Ke změně IČ nedošlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
14.1.16 09:37

@NikushV Rozumím vám. Podle toho co píšete vám nyní prac. poměr stále trvá (čerpáte dovolenou). Máte zřejmě 2 možnosti. Písemně mu sdělit, že výpověď dle par. 52c je neplatná, protože pro vás platil zákaz výpovědi dle par. 53 nebo přistoupit na jeho hru, ale mít práci. Bohužel je to práce s nevýhodnými podmínkami pro vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
14.1.16 09:46

@NikushV ale tahle tvoje poslední informace opět trochu mění mé chápání situace - dosud jsi zřejmě byla kmenovým zaměstnancem firmy, která se rovněž zaobírala agenturní činností, která měla svoje vlastní provozovny a kromě toho pronajímala zaměstnance firmám. Vlastní pracoviště skončily, byly uzavřeny. Proto výpověď. Teď nová smlouva jako agenturní zaměstnanec na základě požadavku té fabriky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
14.1.16 10:09
@NikushV píše:
@Nirrti Můj zaměstnavatel má totiž velké množství pracovišť, na některých má své stálé zaměstnance a na některých pouze agenturní, které propůjčuje tady jedné fabrice. To pracoviště, na kterém jsem pracovala, bylo zrušeno a se všemi to ukončil. No a v tuto chvíli má pouze pracovní místa do té jedné fabriky, ale už budu agenturním zaměstnancem. Ani bych se nedivila, že mi dali výpověď podle špatného paragrafu. Ke změně IČ nedošlo.

Jo, takže ti dal výpověď podle špatného paragrafu, měl ti ji dát podle 52b, to smí i na neschopence (těhotná předpokládám, že nejsi) a výpověď by byla platná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
14.1.16 10:25

@j.a.n.i1 myslím, že ani §52b nemusí být úplně správně - zaměstnavatel jako takový se nepřemisťuje, zrušil svoje pracoviště, propustil kmenové zaměstnance a nabízí zaměstnání jako agenturní pracovník - z čehož plyne, že bude pronajímat pracovní sílu cizí firmě, předpokládám, že na základě dohody o dočasném přidělení zaměstnance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
14.1.16 11:03

@Sojkka Přesně tak a pro mě je přednější mít práci, bohužel s nevýhodnými podmínkami.. jenže typický český člověk by chtěl práci i odstupné :mrgreen:, což mi bylo od začátku jasné, že mi to nevyjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
14.1.16 11:05

@Nirrti ano přesně tak..
@j.a.n.i1 jj to je možné, že podle špatného paragrafu a těhotná bohužel stále nejsem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
14.1.16 11:06

@Nirrti Ale na věci to nic nemění, že? Prostě budu pod ním, i když z kmenového agenturní zaměstnanec, a tak na odstupné nárok nemám, prostě budu pod ním..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
14.1.16 11:10

@Nirrti Ježiš, kecám, máš pravdu, mělo to být 52a… a tam není překážkou ani to těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
14.1.16 11:19
A jinak tam mám napsané Ukončení pracovního poměru výpovědí - jiné organizační změny.
Čili § 52 odst. 1, písm c).
@NikushV píše:
@j.a.n.i1 Paragraf 52 odst. 1, písm c) a pak tam mám i větičku: Odstupné se řídí dle paragrafu 67 písm. a až c) zákoníku práce.

§ 67
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí
danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z
týchž důvodů, příslušší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné
ve výšši nejméně
a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok,
b) dvojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky,
c) trojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky,
d) součtu trojnásobku jeho průměrného výdělku a částek uvedených v písmenech
a) až c), jestliže dochází k rozvázání pracovního poměru v době, kdy se na zaměstnance vztahuje v kontu pracovní doby postup podle § 86 odst. 4.

Za dobu trvání pracovního poměru se považuje i doba trvání předchozího pracovního poměru u téhož zaměstnavatele, pokud doba od jeho skončení do vzniku následujícího pracovního poměru nepřesáhla dobu 6 měsíců.

Co je na tom zamotaného? Nepodepíše novou smlouvu s týmž zaměstnavatelem - nárok na odstupné má. Podepíše - nárok nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
14.1.16 11:50
@NikushV píše:
@Nirrti Ale na věci to nic nemění, že? Prostě budu pod ním, i když z kmenového agenturní zaměstnanec, a tak na odstupné nárok nemám, prostě budu pod ním..

Jj, přesto, že je celá výpověď podaná úplně blbě, tak v praxi je to tak - ukončíš jeden prac. poměr a rovnou uzavřeš jiný prac. poměr s týmž zaměstnavatelem = bez odstupného. I kdyby bylo vyplaceno, musela bys vracet, jak už tady zaznělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.16 22:20

Dobry vecer,
Muj dotaz se tyka. pracovni smlouvy a jejiho prodlouzeni. V praci jsem mela smlouvu na dobu neurcitou (1 rok),ale jiz nekolikrat prodlouzenou. Pak jsem otehotnela. Porodila jsem v polovine listopadu a posledniho listopadu mi smlouva skoncila. Tak to bylo psano v kopii co mam doma. Takze jsem se povazovala za nezamestnanou (mozna chybne, nevim). Nicmene kdyz mi skoncila materska, dosla mi na ucet dovolena a pak jsem volala do prace, zda bych si mohla prijit pro vystupni papiry a ostatni veci. No a bylo mi receno, ze nechapou proc, ze mi smlouvu prodlouzili na dobu neurcitou a ze po rodicaku mohu zpet nastoupit. Zajima me tedy zda je to mozne? Nic jsem nikomu nepodepisovala, o nicem nevim…tak to preci nemuze byt platne. :zed:

• Citovat
  • Upravit
15814
19.6.16 22:32
@Anonymní píše:
Dobry vecer,
Muj dotaz se tyka. pracovni smlouvy a jejiho prodlouzeni. V praci jsem mela smlouvu na dobu neurcitou (1 rok),ale jiz nekolikrat prodlouzenou. Pak jsem otehotnela. Porodila jsem v polovine listopadu a posledniho listopadu mi smlouva skoncila. Tak to bylo psano v kopii co mam doma. Takze jsem se povazovala za nezamestnanou (mozna chybne, nevim). Nicmene kdyz mi skoncila materska, dosla mi na ucet dovolena a pak jsem volala do prace, zda bych si mohla prijit pro vystupni papiry a ostatni veci. No a bylo mi receno, ze nechapou proc, ze mi smlouvu prodlouzili na dobu neurcitou a ze po rodicaku mohu zpet nastoupit. Zajima me tedy zda je to mozne? Nic jsem nikomu nepodepisovala, o nicem nevim…tak to preci nemuze byt platne. :zed:

tak nepíšeš detaily, ale teoreticky to možné je. ono pro prodlužování smlouvy platí limity, které tedy se v průběhu let i měnily a po jejich překročení smlouva automaticky přechází ve smlouvu na dobu neurčitou. stejně tak automaticky přechází, pokud zaměstnanec koná práci i po skončení smlouvy - což v tvém případě by se možná tak dalo brát, když ti nebyly včas vystavené výstupní papíry?

takže ano, možné to je. smlouva opravdu může být prodloužena automaticky, aniž by k ní bylo potřeba cokoli dalšího podepisovat. pokud ti to vadí, můžeš klidně dát výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
20.6.16 07:12
@Anonymní píše:
Dobry vecer,
Muj dotaz se tyka. pracovni smlouvy a jejiho prodlouzeni. V praci jsem mela smlouvu na dobu neurcitou (1 rok),ale jiz nekolikrat prodlouzenou. Pak jsem otehotnela. Porodila jsem v polovine listopadu a posledniho listopadu mi smlouva skoncila. Tak to bylo psano v kopii co mam doma. Takze jsem se povazovala za nezamestnanou (mozna chybne, nevim). Nicmene kdyz mi skoncila materska, dosla mi na ucet dovolena a pak jsem volala do prace, zda bych si mohla prijit pro vystupni papiry a ostatni veci. No a bylo mi receno, ze nechapou proc, ze mi smlouvu prodlouzili na dobu neurcitou a ze po rodicaku mohu zpet nastoupit. Zajima me tedy zda je to mozne? Nic jsem nikomu nepodepisovala, o nicem nevim…tak to preci nemuze byt platne. :zed:

Chtěl bych to písemně. Ale pokud jsi tam pracovala i po skončení posledního prodloužení (a můžeš to nějak doložit), tak máš automaticky dobu neurčitou.

Pokud jsi tam nepracovala i po posledním prodloužení, tak by ses k tomu musela postavit aktivněji. Platí totiž, že doba určitá lze prodlužovat nejvýš dvakrát. A pokud je toto porušeno a nejpozději před ukončením třetího prodloužení zaměstnanec zaměstnavateli oznámí, že trvá na dalším zaměstnávání, tak má smlouvu na dobu neurčitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.16 12:29

Ahoj vsem, prosim o radu. Momentalne pobiram rodicovsky prispevek a od zari chci na par smen do prace. Mam tam smlouvu na dobu neurcitou, pokud tedy budu mit nekolik smen do mesice budou mi smlouvu menit na zkraceny uvazek, kdyz jsem na rodicaku? Dekuji za odpoved.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat