Pracovní úřad a těhotná

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9793
4.10.17 09:31
@Pjaťorka píše:
@Lendeš
A když budu ve zkušebce a půjdu na nemocenskou ve 2 měsíci zkušební doby a pak me třeba vyhodí po skončení. Budou mi pořad platit nemocenskou?

Zaměstnavatel platí náhradu mzdy během prvních 14 dnů pracovní neschopnosti za zmeškané směny (pokud trvá pracovní poměr). Od 15. dne vyplácí nemocenskou stát a pokud trvá důvod pracovní neschopnosti, tak ji vyplácí i dál po skončení pracovního poměru. Pokud nebudeš mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), tak na ni můžeš být až do konce šestinedělí. Pokud vydržíš přes zkušebku a bude ti dál trvat pracovní poměr a splníš tak i s úspěšným studiem 270 dnů nemocenského pojištění, tak 6-8 týdnů před termínem porodu nastoupíš na PPM.
Zaměstnavatel ti může zrušit pracovní poměr i během pracovní neschopnosti, ale ne v prvních 14 dnech. A jak už jsem psala, ne nemocenskou se dá případně nastoupit do 7 dnů od konce pracovního poměru (pak ale nenáleží ta náhrada mzdy od zaměstnavatele, ale až nemocenská od 15. dne prac. neschopnosti).

Nejlepší v tvém případě bude co nejrychleji nastoupit do práce a snažit se tam vydržet co nejdéle, neoznamovat těhotenství. Neschopenka je pak krajní řešení, lékař k jejímu vypsání musí mít důvod. I když v těhotenství s jejím vypsáním nemívají gynekologové problém, tak pokud ten důvod reálně není, jedná se o zneužití dávek, ale dělá se to tak často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.10.17 09:31

@Lendeš Souhlas, mám pocit, že zde některé ventilují jen svoje strachy a uzkosti.

To rodičovství těžké bude, to nepopírám, zakladatelka bude muset bojovat. Ale přece nepůjde na potrat jen kvůli tomu, aby měla pohodlnější život a bojovat nemusela. A myslím si, že rodičovství je náročné pro každou prvorodičku, žádná si nedovede představit, co to obnáší. A stejně to většina žen ustála.
A zakladatelka je v 6tt a už zjištuje, co to obnáší a jak se uživí, já v tom vidím zodpovědnost. Kolik žen sem píše těsně před porodem, at jim někdo daruje výbavičku, kolik žen řeší až po porodu, že nemají peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
4.10.17 09:35

@Lendeš
Děkuji moc za pomoc.
Zítra se určitě podívám ma nějakou práci. Školu bohužel dodelanou nemám z RD. Taky bych si ji dodělala teď když je ta možnost, určitě nechci mít jen základní vzdělání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
4.10.17 09:40

@Procházející
Děkuji, ze mi věříte. Určitě si chci zjistit co nejvíc informaci a zvládnout to co půjde. Zítra mám volno tak se zkusím někde poptat. Pracovat mi nedělá problém jsem zvykla a sedět doma není moje liga.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
4.10.17 09:51
@Pjaťorka píše:
@Lendeš
Děkuji moc za pomoc.
Zítra se určitě podívám ma nějakou práci. Školu bohužel dodelanou nemám z RD. Taky bych si ji dodělala teď když je ta možnost, určitě nechci mít jen základní vzdělání.

V tom případě nevím, jestli by ti to vyšlo s tou PPM, i kdybys přečkala zkušebku. Je potřeba 270 kalendářních dnů nemocenského pojištění za poslední 2 roky, počítáno k datu v rozmezí 6-8 týdnů před porodem. Nevím na jakou smlouvu jsi měla brigády, jestli z nich bylo odváděno nemocenské, jak dlouho trvaly a jak dlouho trvala předchozí práce. Musela by sis to přesně na dny spočítat, jestli je nějaká šance, že by ti to na PPM vyšlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
4.10.17 10:59
@Lendeš N
@Lendeš píše:
Proč by měla celý život živořit? Po rodičáku může normálně nastoupit do práce a můžou se mít jako běžná rodina. Klidně si může během rodičovské i studovat když bude chtít. Nikde není dáno, že tím, že si pořídí dítě v 18, tak bude celý život živořit. A proč by chlap musel vydělávat aspoň 40 tis.? Kolik % obyvatel to v ČR takhle má? Nízkopříjmové rodiny nemůžou mít děti?
Situace zakladatelky není ideální, pořizovat si dítě bez zázemí není nikdy ideální, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout.

To samozřejmě může studovat, ale jak je vidět, tak zakladatelka zrovna nějaké velké ambice nemá…proč by chlap musel vydělávat aspoň 40 tisíc? Aby mohli normálně žít a nezadlužovali se, mně teda nosí chlap domů ještě víc a o dětech teprve začínáme uvažovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut
4.10.17 11:32

Nevim, co to tu nektere predvadi. Nejsem priznivcem sosani davek, neopravnenych PN apod., ale to neustale rady v modu „otevreme zakladatelce oci“ jsou fakt hrozny. Nekolikrat napsala, jak to bylo a ze chce delat, ale nekterym to nestaci a jsou jak kolovratek. Zakladatelko, drzela bych se rad @Lendeš a podobnym. Ty tomu opravdu rozumi.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat