Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já pracuji od 8-15.30, můj Ondrášek je v 7.20 ve školce skoro první a kolem 16.00 odchází a je mezi posledními
@Kyslíková píše:
Ahoj, učím v MŠ a máme provoz 6:30 - 17:30, děti tam jsou od rána až do konce. Je mi líto akorát jedné holčičky, která je tam každý den po celou dobu a kolikrát ještě maminka přijde pozděJsou ji 3 roky a snáší to dost špatně.
Já zase docela špatně nesu to, že kdykoliv kdekoliv řeknu, že pracuju u Evropské komise, tak se setkám s velmi negativní reakcí, jednou z nich je i to, že prý se flákáme… no, nic, jsem velká, vyrovnat se s tím musím a mé dítě je v jeslích od rána od 8.15 do 17 či 17.30 hodin každý den od věku 6. měsíců. Od ledna nám prodlužují pracovní dobu o půl hodiny. Jesle jsou hned vedle práce.
Vstávám po páté, jezdím do práce na šestou abych mohla být ve školce kolem půl čtvrté. Manžel jezdí do školky na půl osmou a pak za námi odpoledne dojede. Školku mám 20km od práce, ale lepší než žádná. Oproti bezdětnému životu to dělá zásek 5tisíc do rozpočtu za provozní náklady na druhé auto. Autobus nic neřeší - nemůžu dojet do školky busem, abych dítě vyzvedla a dvě hodiny čekala na další.
Ahoj. Nase mala je ve skolce vetsinou od 8 do 16. Snazime se s manzelem vystridat. On dela na smeny (kratky, dlouhy, den a noc). Ja bud 8-16 nebo 10-18. Nastesti mam kolegyne, ktere se mi prizpusobi a pockaji, az si naplanuju praci podle manzelovych smen.
Pak teda kdyz ma manzel denni, je dcera ve skolce 7,30 - 16, 30. Nase skolka jd od 6, 30 do 17, nebyva ani prvni ani posledni.
@Anonymní píše:
Já zase docela špatně nesu to, že kdykoliv kdekoliv řeknu, že pracuju u Evropské komise, tak se setkám s velmi negativní reakcí, jednou z nich je i to, že prý se flákáme… no, nic, jsem velká, vyrovnat se s tím musím a mé dítě je v jeslích od rána od 8.15 do 17 či 17.30 hodin každý den od věku 6. měsíců. Od ledna nám prodlužují pracovní dobu o půl hodiny. Jesle jsou hned vedle práce.
Smutné.
Dcera je už velká, vyzvedává se sama…
Jinak školku máme od 6,30-18,00 hod. Rodiče chodí nejvíc od 16,30-17 hod…pak mi tam zůstanou 2 kluci do 17,45-18…někdy rodiče nestíhají ani do 18 hod…
Jak to budou dělat ve státní, která má do 17 hod.??? ![]()
Náš Jára chodí do školky na 8.hodinu a už je celkem plno. Vyzvedávám v 15.45 a taky bývá ještě celkem plno. Jsem doma s mladším, chtěla jsem ho vyzvedávat dřív, ale Jára nechce, má tam kamaráda, co čeká na tatínka do 16.hod. Ale celkem mě to mrzí, mám pocit, že si ho moc neužiju. Ale to si asi musím zvykat, bude hůř, žejo… ![]()
p. s. Praha 4
Vodím dceru do školky mezi 7. - 8. hodinou. Záleží kdy se nám podaří vstát. Už v 7 je tam spousta dětiček. Spala tam zatím jednou a vyzvedla jsem ji 14.45 a byly tam téměř všechny děti. Tak v klidu.
@Jitka1976 píše:
Dcera je už velká, vyzvedává se sama…Jinak školku máme od 6,30-18,00 hod. Rodiče chodí nejvíc od 16,30-17 hod…pak mi tam zůstanou 2 kluci do 17,45-18…někdy rodiče nestíhají ani do 18 hod…
Jak to budou dělat ve státní, která má do 17 hod.???
To mi přijde hrozně smutné. Nedokážu si představit dát dítě v 7 do školky a nechat ho tam 11 hodin! ![]()
Jsem zvědavá jak to budu dělat. Vesnická školka má jen do 16.hod. Práce tu moc není. Budu muset dojíždět do Prahy. Manžel pracuje v Praze do 20 hodin. Babička i děda jsou pracující a mají to k nám 30km a pochybuji, že budou pomáhat. Když půjdu někam na půl úvazek, tak akorát půl výplaty dám za cesty do práce a zpět…V naší školce odchází nejvíc dětí ve tři, nechápu jak to rodiče dělají
.
@Princess píše:
A co prosím Vás všechny děláte, že máte takovou luxusní pracovní dobu? Chápu to školství, ale jinak? Já se nevrátila do původní práce, abych nemusela pracovat do 18, ale nepolepšila jsem si, 9-18 + ochota zůstat tam kdykoliv přes čas je norma, nic lepšího jsem nenašla. Babičky nemáme, z platů co se nabízejí se pravidelně hlídací paní platit nedá, tak to řeším nejrůznějšími brigádami, ale i tak nekončím dřív než v 16, vyzvedávám pak až těsně před zavíračkou.
Co jsem odkoukala v naší školce, naprostou většinu dětí vyzvedávají babičky, dědové, starší sourozenci nebo maminky s mladším na MD. Pár rodičů má směny proti sobě, to ale v našem případě není možné. Kde se dá sehnat práce s pravidelnou pracovní dobou, aby konec byl nejpozději v 16?
Na státních úřadech se končí dříve. Tam snad mají akorát v po a ve st do 17 a v pátek končí skoro všude ve 14h. Máma tam x let pracovala, tak to vím. Další variantou jsou lidi, co dělají na směny, tak při ranní končí kolem 14h.
@berusa.m píše:
To mi přijde hrozně smutné. Nedokážu si představit dát dítě v 7 do školky a nechat ho tam 11 hodin!
Když není jiná možnost…
Blbý je to pokud dítě není úplně ok po zdravotní stránce…10-11 hodin mezi 20 dětma + vycházka na hodinu a půl…nic moc…je to těžký…já jsem si spočítala, že pokud moje desetiletá dcera bude mít dítě ve 30 letech…tak jí jako babička budu naprd…do důchodu půjdu v době, kdy její dítě už hlídat nebude potřeba…ohlídá se samo… ![]()
V soukrome skolce byla spousta deti v 17 hodin uplne bezne. Nekteri rodice to nestihali ani do tech 18 hodin. Rano jsme vozili na pul devatou a odpoledne se snazili vyzvedavat do 15 hodin, v lete o trosku pozdeji, prooze si chtela hrat na zahrade.
Ted je dcera predskolak ve statni, rano v sedm rano je jich tam asi 5 a vyzvedavame ji v poledne, protoze oba pracujeme z domova. Ve vyvedavani se stridame s babickama a kamaradkama.
U pracujicich rodicu to beru, ze maji deti dlouho ve skolce. Ale u matek na RD jsem to nechapala. U nas byly takove, ktere tam meli deti kazdy den 8-17 hod. s tim, ze kdyby chodily do prace, tak tam preci take budou tak dlouho.
Příspěvek upraven 22.11.13 v 18:01
Já vím, že to někdy nejde. Proto nikoho neodsuzuji a říkám, že je to smutné. Jsem ráda, že to nemusím podstupovat. Představila jsem si moji tříletou dceru, jak tam na mě každý den do večera čeká.
Teď ji vyzvedávám po obědě a je vždy tak šťastná, když mě uvidí.
Syn je v soukromé a ta je do 16:30hod. I když mám ranní, chodím pro něj až kolem té 16hodiny. Jak přijdu z práce, tak venčím zvířata, vařím (denně, někdy obden na dva dny, chlap nemá obědy) rychle uklidím. Pak pro něj jdu do školky, a věnuju se jen jemu až do večera. Kdybych byla doma, tak bych si všechno dělala dopo a asi pro něj chodila dřív.