Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@nakukovatelka píše:
A do prace chodis a vstavas v 8?
Vstavat v 8, to je tak delat prinejlepsim od 9, tzn. tak do ce-ce-a 17.30h minimalne?
To by zas jeblo mne
Taky jsem vstávala do práce před 8, pracovní dobu jsem měla od 9-18 a vyhovovalo mi to, aspon jsem se vyspala
Kdybych měla vstávat v 6, tak bych se do 10 probouzela a stejně nic neudělala ![]()
@nakukovatelka já od nástupu do práce celých 13 let směnovala. Měla jsem pocit, že mám dost volna a to jsem dělávala jsem běžně cca o dvě dvanáctky (směny, ne piva
) měsíčně víc, plus jsme měla nějakou menší jednodenní pracovní akci navíc. Netrpěla domácnost, nic. Představa ranních, kdy vstávám denně někdy po 4. ehodině, abych o půl sedmé byla v plné polní na pracovišti a jsem doma v 16:15, mě děsí. Nic neudělám, nic nezařídím. Leč s manželovýma příslužbama po dobu půlky každého měsíce a nečekaně dlouhejma směnama si nedovedu v budoucnu představit svůj směnný provoz. Jedině za cenu, že mu v práci vyjdou velmi slušně vstříc (prostě plán dopředu podle mých směn) a to nevím, nevím. Když jsme se měla vracet teď, tak to teoreticky pro manželova vedoucího nebyl vůbec problém a ještě než jsem do práce vlezla, už jsme věděla, že ten říjen bez dvou týdenních pobytů babičky bydlící jinak 250 km nedáme. Holt takhle uvažuje chlap, který se nemusel nikdy starat o dítě.
Příspěvek upraven 25.09.14 v 19:42
@Bábrdl píše:
To by mě jeblo. Pro mne je ideál vstávat v osm
jj, pro mě taky, ale dělat do 18h?
To bych si už ani jít zacvičit nemohla, nemluvě o odpoledích procházkách venku.
@momi33 píše:
když se chce, všechno jde.
Zaplavat nebo zacvičit si právě stihneš před prací, je to super start do dne, ne jít cvičit, když si vyšťavená z práce. Nebo jet do práce na kole. Procházku taky jde přesunnout z odpoledne na cestu do práce.
S dětma to teda nejde, ale to pro mě nejde ani to cvičení.
Podle mě jde u těch dětí o celkový čas strávený v tom zařízení. Je fuk, jestli jsou tam 6-15 nebo 9-18 ![]()
Nejlepší je, pokud se rodiče v práci nepřekrývají, jeden odvádí později, druhý dříve vyzvedává.
@Lama Lama píše:
když se chce, všechno jde.Zaplavat nebo zacvičit si právě stihneš před prací, je to super start do dne, ne jít cvičit, když si vyšťavená z práce. Nebo jet do práce na kole. Procházku taky jde přesunnout z odpoledne na cestu do práce.
S dětma to teda nejde, ale to pro mě nejde ani to cvičení.
Podle mě jde u těch dětí o celkový čas strávený v tom zařízení. Je fuk, jestli jsou tam 6-15 nebo 9-18
Nejlepší je, pokud se rodiče v práci nepřekrývají, jeden odvádí později, druhý dříve vyzvedává.
tak já se znám, že dopo bych nešla, navíc do práce dojíždím.
Pro mě by práce od 8,9h byla spíše odpolední směna.
Navíc, chlap chodí po 18h, tak jsem s malým, než přijde.
@momi33 píše:
No, já jsem po té 18h stíhala ještě 2× týdně fitko a 2× týdně AJ. Ted bych spíš brala nějaký zkrácený úvazek, s dítětem to jinak nepůjde, u nás je školka jenom do půl 5.
@momi33 píše:
tak já se znám, že dopo bych nešla, navíc do práce dojíždím.
Pro mě by práce od 8,9h byla spíše odpolední směna.
Navíc, chlap chodí po 18h, tak jsem s malým, než přijde.
ale jo, já jen že to prostě není tak, že ten čas není. v práci je to pořád 8 hodin. Zbytek si uzpůsobíš.
Co je spíš problém v Praze je dojíždění- tam je velký rozdíl. Můžeš mít práci v ulici nebo jezdit hodinu tam, hodinu zpátky, zabitý, nevyužitý čas. Stejně tak oběd, pokud nemáš jídelnu nebo si nenosíš svoje, tak to za půl hodinu nestihneš.
@Lama Lama píše:
ale jo, já jen že to prostě není tak, že ten čas není. v práci je to pořád 8 hodin. Zbytek si uzpůsobíš.
Co je spíš problém v Praze je dojíždění- tam je velký rozdíl. Můžeš mít práci v ulici nebo jezdit hodinu tam, hodinu zpátky, zabitý, nevyužitý čas. Stejně tak oběd, pokud nemáš jídelnu nebo si nenosíš svoje, tak to za půl hodinu nestihneš.
jj, tak já dojíždím necelou hoďku, a taky to stačí.
Taky se přidám
Děti jsou ve školce od 6:15 do 15:30. Vozím i vyzvedávám většinou já. Prac. dobu mám od 7h-15h. Dojíždím do práce půl hoďky.
U nás státní vesnická dvoutřídní školka - vodím dceru v sedm a je tam druhá ze 46 dětí. odpo vyzvedávám v 15 a ze všech dětí je tam tak 10-15 dětí. V pátek vyzvedávám po o a to je tam normálně zácpa ![]()
A moje soukromá školka provoz od 7 do 18 hodin - na sedmou chodí asi 6 dětí z 15ti a tentýž počet odchází v 18 hodin někdy o pár minut později
@zuzice Píšu soukromoou informaci, tak proto anonym. Pro mě je to citlivá informace.
Já pracuji na směny od 7-19 a od 19-7 hod. Samozřejmě mívám mezitím dva tři dny volna, kdy si nechávám syna doma. Jinak manžel odváží do školky ráno na sedmou a odpoledne ho vyzvedává kolem 16 hod. Ráno bývá syn jako první ve školce a odpoledne tam většinou ještě nějaké děti jsou. Naše školka je otevřená až do 17 hod.
Školka u nás jede 6:30 - 17:00, já předávám dítě v 7:00 a bývá tam druhé nebo třetí. Vyzvedávám kolem 15:00 a dětí tam bývá tak 10. Celkový počet dětí ve třídě: 28
o prázdninách se striktně berou děti pracujících rodičů a to ještě ne všech - rozhodující je nabízená kapacita. Kdo se dřív přihlásí, ten místo má.
Když jsem bydlela v Praze, naše státní školka jela 6:00 - 18:00