Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím,
poohlížím se nějakém homeopatovi a zajímalo by mě, jak to funguje. Zdravotní kartu/dokumentaci můžu mít stále u svého praktika nebo se předává homeopatovi, který tedy úplně zastoupí roli praktika? Nebo mohu být vedena u obou? A zdravotní pojišťovna návštěvy u homeopata hradí nebo si je hradím sama?
Jsem z toho jelen, moc děkuji za info ![]()
Máma chodí k homepatovi. Nikdy její kartu vidět nechtěl. Zůstala normálně u obvoďáka, ale snad tam od přehlášení ani nikdy nebyla. Homeopat chtěl za 1. sezení 1000 Kč, homeopatika si platíte sama a když nějak víc „léčil“ tak si někdy řekl i nějakou tu stovku. Pojištění se na to nevztahuje. Já tam taky jednou byla a není to jako u doktora. Seděla jsem tam v kanclu, řekla jsem co mě trápí, on se pokusil najít psychický původ a podle toho mi dal homepatika. Mámin přítel k němu jezdí už asi 5 let a moc mu to pomohlo. No není to pro každého…
Příspěvek upraven 04.11.13 v 13:11
Já si myslím, že homeopat je služba navíc - jako třeba kosmetička. Tu taky nevyměníš za kožního, ale chodíš tam jakoby navíc. Někteří doktoři homeopatii i dělají. Jinak platíš konzultaci a léky, pojišťovna nic neproplácí.
Praktik si tvoji kartu nechává u sebe, i jinému lékaři by měl podle nového zákona předávat jen tzv. výpis z dokumentace, kartu správně nesmí dát z ruky. Homeopatie není hrazená pojišťovnou, ani v případě, že je homeopat doktor. ![]()
No homepatie v cr ani neni uznavana jako medicinsky obor
, pojistovna nehradi nic. Kartu urcite obvodak homeopatovi neprevede.
Holky, děkuji za info, myslela jsem si, že tak nějak to bude… tak ještě najít toho pravého homeopata…
já teda u obvoďáka taky nebyla roky, ale zajímalo mě to jen tak pro pořádek ![]()
@Eneer Lékaři praktikovaná homeopatie je alopatie používající k léčbě homeopatické léky, což logicky z podstaty homeopatie nemůže fungovat. K lékařům mám jistou úctu a respekt, nicméně si nemyslím, že vlastnit lékařský titul rovná se schopnost léčit pomocí homeopatie. Pomimuli homeopatické školení lékařů firmou Boiron, které postrádá jakékoliv zákonitosti homeopatické léčby, tak v podstatě jen minimum lékařů prošlo homeopatickým vzděláním, jehož nezbytnou součástí je základní studium homeopatické filozofie, Materie Mediky, Repertoria a homeopatické farmacie včetně klinické praxe. Výsledkem jsou pak rady lékařů typu „Podejte lék Oscillococcinium - 3× denně 1 tubu a kombinaci homeopatik Belladona 9 CH, Arsenicum album 9 CH a Ferrum phosphoricum 9 CH - od každého léku 4× denně 5 granulí. V jednom podání můžete léky podávat za sebou po pěti granulích od každého - jedny vycucat a následně podat druhé, pak třetí… Takto to udělat ráno, v poledne, odpoledne a večer…“
A pokud léčba není účinná, tak se často setkávám s názorem, že na daného pacienta homeopatie „nezabírá“. Omyl, homeopatie „zabírá“, tedy spíše účinkuje bude to vhodnější slovo, na každého a i na toho pacienta, který homeopatii pokládá za placebo. Ale to už je zase jiná kapitola
Takže ještě před tím, než Vám lékař bude udělovat rady týkající se homeopatické léčby či snad přímo určovat homeopatickou léčbu, ptejte se po jeho homeopatickém vzdělání (o tom jeho lékařském zcela jistě není pochyb, ale homeopatie nespadá do medicíny). Ptát se není nic špatného, jen nám v tom občas brání náš vlastní strach před autoritou, kterou v tomto případě představuje lékař. Ale i to se koneckonců dá homeopaticky dobře léčit
Tedy pokud se léčit homeopaticky, tak u lékaře se skutečným homeopatickým vzděláním
nebo u homeopata s odpovídajícím homeopatickým vzděláním (seznamu registrovaných homeopatů u nás je k dispozici např. na www.homeopathy.cz ![]()
Rozhodně bych nezatracoval praktického lékaře. Homeopatika jsou schopná vyléčit psychosomatické nemoci a různé banality, ale život ohrožující nemoci Vám homeopatika nevyléčí. Dobrý lékař může nasadit homeopatika tam, kde ví, že absence klasické léčby neuškodí a placebo efekt udělá svoje. Ale jsou i tací „lékaři“, kteří ordinují homeopatika, inkasují peníze a osud pacienta je vlastně nezajímá. Pokud pacient nevěří klasické léčbě, potřebuje nejen změnu léčiv, ale i změnu postupů, aby uvěřil a pak placebo efekt zafunguje. Samozřejmě někdy je lepší žádný lékař než špatný lékař - hodně starších lékařů postupuje starými postupy, které jsou už překonané nebo dokonce byly shledány škodlivými, podceňují příznaky, špatně vidí atd.
@Pletiplot píše:
Rozhodně bych nezatracoval praktického lékaře. Homeopatika jsou schopná vyléčit psychosomatické nemoci a různé banality, ale život ohrožující nemoci Vám homeopatika nevyléčí. Dobrý lékař může nasadit homeopatika tam, kde ví, že absence klasické léčby neuškodí a placebo efekt udělá svoje. Ale jsou i tací „lékaři“, kteří ordinují homeopatika, inkasují peníze a osud pacienta je vlastně nezajímá. Pokud pacient nevěří klasické léčbě, potřebuje nejen změnu léčiv, ale i změnu postupů, aby uvěřil a pak placebo efekt zafunguje. Samozřejmě někdy je lepší žádný lékař než špatný lékař - hodně starších lékařů postupuje starými postupy, které jsou už překonané nebo dokonce byly shledány škodlivými, podceňují příznaky, špatně vidí atd.
Homeopatie určitě není placebo.
Nejnovější poznatky ukazují na to, že nejspíš funguje na principu nanočástic.
@Lucie_Sx píše:
Homeopatie určitě není placebo.
Nejnovější poznatky ukazují na to, že nejspíš funguje na principu nanočástic.
Prosím odkaz na studii, třeba i placený zdroj.
Dále prosím nastudujte co jsou to nanočástice.
@Pletiplot píše:
Rozhodně bych nezatracoval praktického lékaře. Homeopatika jsou schopná vyléčit psychosomatické nemoci a různé banality, ale život ohrožující nemoci Vám homeopatika nevyléčí.
Ano, praktického lékaře nezatracovat. Někteří pacienti se díky homeopatické léčbě zbaví léků, ale u některých se množství léků pouze sníží a některé léky musí brát stále. Kromě toho hoomeopat nemá oprávnění vystavovat různá potvrzení a podobně.
Pletiplote,
syn mojí spolužačky měl analyfaktickou purpuru (petechie), tedy po těle se mu objevily červené tečky, kterými se projevuje podkožní krvácení, některé o velikosti koruny. S takovou diagnózou se obvykle posílá do nemocnice, protože jde o potenciálně životu nebezpečný stav. Ale jejich dětská doktorka ví, že chodí k dobrému homeopatovi a toho homeopata zná. Proto jim dala lhůtu do druhého dne, zda homeopat s purpurou dokáže něco udělat. Do druhého dne byl kluk bez teček, potvrzeno velmi důkladnou kontrolou u doktorky. Takže jde leccos.
@Eneer
Každá homeopatická škola si vede seznam svých absolventů. Každá škola prosazuje jiný způsob praktikování homeopatie, v podstatě se jedná o různé homeopatické směry. Pacient si musí vybrat, co mu vyhovuje.
Homeopatická akademie http://www.homeopatie.cz/seznam.htm (absolventi HA i jiných škol)
Prague College of Classical Homeopathy http://www.pcch.cz/…nty_191.html
Homeopatická fakulta http://homeopaticka-fakulta.cz/index.php?… Česká škola klasické homeopatie http://homeopathy.cz/…ni-homeopate
@Jankap píše:
Ano, praktického lékaře nezatracovat. Někteří pacienti se díky homeopatické léčbě zbaví léků, ale u některých se množství léků pouze sníží a některé léky musí brát stále. Kromě toho hoomeopat nemá oprávnění vystavovat různá potvrzení a podobně.Pletiplote,
syn mojí spolužačky měl analyfaktickou purpuru (petechie), tedy po těle se mu objevily červené tečky, kterými se projevuje podkožní krvácení, některé o velikosti koruny. S takovou diagnózou se obvykle posílá do nemocnice, protože jde o potenciálně životu nebezpečný stav. Ale jejich dětská doktorka ví, že chodí k dobrému homeopatovi a toho homeopata zná. Proto jim dala lhůtu do druhého dne, zda homeopat s purpurou dokáže něco udělat. Do druhého dne byl kluk bez teček, potvrzeno velmi důkladnou kontrolou u doktorky. Takže jde leccos.@Eneer
Homeopatická akademie http://www.homeopatie.cz/seznam.htm (absolventi HA i jiných škol)
Každá homeopatická škola si vede seznam svých absolventů. Každá škola prosazuje jiný způsob praktikování homeopatie, v podstatě se jedná o různé homeopatické směry. Pacient si musí vybrat, co mu vyhovuje.
Prague College of Classical Homeopathy http://www.pcch.cz/…nty_191.html
Homeopatická fakulta http://homeopaticka-fakulta.cz/index.php?… Česká škola klasické homeopatie http://homeopathy.cz/…ni-homeopate
Pro úplnost: Kvalita škol a homeopatického vzdělání v ČR velmi kolísá. Doporučuji proto všem pečlivý výběr!