Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prala jsem uplně všechno, dokonce i potahy na kočárku
Nikdy nevíš kde se to válelo, i když je to úplně nové.
takže perete i fusak? Já tedy oblečení, pleny, to je jasné, ale to budete prát i fungl nový fusak do kočáru a autosedačky?
Vyprala jsem oblecky, povleceni, perinu s polstarem, zavinovacku, fusak do autosedacky, potah na matraci, pleny (mam latkove) a textil z Ikeii…ale my jsme vetsinu veci meli podedenych a lezelo to na chalupe na pude, popripade ve sklepe:-) Neprala jsem potah z autosedacky ani z kocarku, matraci do postylky jsem taky necistila a fusak co mam po me s berankem jsem taky nijak necistila, jen ho vyvetrala ![]()
Já jsem prala také všechno ( potahy na kočárek a autosedačku teda ne)i nový fusak, i když byl z obchodu zabalený v igelitu…
Já právě peru hlavně to nové, když si představím, kde se to válelo a tu chemii z barvení.
Oblečení mám z větší části děděné, tak to jsem neprala, protože se to ke mně dostalo čerstvě vyprané a je to od holky, které naprosto důvěřuju.
Fusak prát nejspíš zatím nebudu. Počítám, že se mi záhy poblindí, tak to vezmu až pak. Stejně se ho nebude tělíčkem dotýkat, protože pod něj dám plínu ![]()
Zavinovačku už peru.
Taky úplně všechno, včetně fusaku. Oni to opravdu neperou než to strkají do toho igelitu
Takže to mělo v ruce spousta lidí než to prošlo výrobou a kde všude se to asi válelo apod. To bych se bála do toho mimi dát.
Afrodité píše:Saroya píše:Právě ty nové věci se musí taky vyprat, protože z výroby obsahují zbytky barviv a jiných chemických látek a novorozenecká pokožka je citlivá.
vyprala jsem skoro všechno ale tu rychlozavinovačku nechám…bude dlouho schnout a myslím, že ji budu prát brzo, až si tam mimi třeba ublinkneno jo…lenost
jinak jsem vyprala deku i kombinézku, fusak mám vyčištěného beránka …
ale já prala všechno už kvůli tomu, že často to nebylo nové, ale nakonec jsem do pračky přihodila i úplně nové věciJá jsem prala vše, kromě fusaku, který mám péřový
. A zavinovačky jsem vyprala taky, protože tak je dost kontakt s hlavičkou dítěte
. Taky mě to bavilo - skoro dojímalo.
Přesně tak, vždyť i ručičkama šmátrají kolem sebe a pak si je strkají do pusy.
já jsem prala vše, veškeré oblečení, zavinovačky, fusak, dokoce sundávací látku v korbě atd. Nepřeháním, ale představa, že třeba na to zavinovačku chytalo spoustu lidí ikdyž byla v igelitu a kolik 3p rachu pochytá… Já jsem zvyklá prát vše, dokone nyní kupuji nový kočárek použitý a vím jistě, že půjde prvně do pračky…
taky jsem prala všechno. jednou jsem sama dostala alergickou reakci jen ze zkoušení oblečení v obchodě a měla jsem 2 měs puchýře na zádech a rukou. takže miminku bych nic nevypraného nedala. vyprala jsem i všechny nové hračky Lamaze, jelikož na to v obchodě sahá spousta lidí a mimi to pak strká do pusy.
Ahojky, taky peru všechno… od oblečků a plín až po fusaky, potahy na autosedačku a kočár…
Zavinovačku a deky hoď do pračky také!
Představ si čím to prochází než to dojde do tvých rukou… někde se válí ta látka, pak se to válí někde kde to šijou, pak na to šmatá kdo to balí atd. atd. Vůbec nevíš co se s tím kde dělo a kde to leželo a „co“ po tom lezlo ![]()
Jo a ta alergická reakce je pak taky možná… na barvení a úpravu látek se používá chemie a pochybuji, že to pak nějak důkladně perou pokud vůbec - takže na tom můžou být „ustálovače“ barev a podobný svinstva…
Laskecka píše:
Prala jsem uplně všechno, dokonce i potahy na kočárkuNikdy nevíš kde se to válelo, i když je to úplně nové.
i já prala vše z kočárku,co se vyprat dalo ![]()
prala jsem úplně všechno co se vyprat dalo,i fusak,alespon na 30 stupnů.
Prala jsem taky vše. Oblečky, plenky, povlečení, zavinovačky a i deky. Také mi bylo řečeno, že jsem přecitlivělá ale já jsem byla klidná, že malej bude mít vše čisté. Dokocne jsem prala i plyšáky a i plyšáčky z kolotoče ![]()
Edit: také jsem vyslíkla kočárek když nám přišel a vyprala vše. Volala jsem prodejci, jestli se to může vyprat nebo se to musí odnést do čistírny ![]()
Peru toho dost, obleční mám už po verunce a do krabic jsem ho sice dávala vyprané, ale za těch pár měsíců to načichlo takovou tou krabicovinou
takže jen pro můj osobní pocit, až budu permanentně mimino očuchávat, nemusím čmuchat karton
Potah z kočárku jsem prala též, máme dávno golfáče a 3kombinace se mezitím dost zaprášila. Věci, které se točí pořád a budou mít obě holky zároveň, nepř.látkové plínky (starší na muchlání, mladší na ublinkávání), tak to neperu, resp.neperu spešl pro mimčo. Nový věci neperu, to jsem asi jedna z mála, zimní fusak taky neperu. Dětský prášek ani nemám vlastně.
Holky, jsem ráda, že nejsem exot, když toho chci tolik prát. ![]()
Právě projely pračkou i textilní hračky. Když si představím, že to miminko strčí do pusy a nevím, kdo na to šmatal v tom obchodě… Asi jsem se u toho tvářila dost sveřepě, protože mi to už nikdo nerozmlouval.