Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
neměla jste některá stejný problém? Už asi měsíc mi praská a zase srůstá ret, pořád na jednom místě. Dřív se to občas stalo taky, ale prostě se to přes noc zacelilo a pokud jsem se druhý den neřehtala jak kůň, tak se to za ten den zahojilo a bylo to zas dobrý. Navíc si teď uvědomuju, že je to pořád dokola jedno a totéž místo (nejen ten poslední měsíc).
K doktorce se mi s takovou prkotinou nechce, ale je to dost otravný, tak se zatím chci zeptat vás, jestli nevíte, co tělu chybí nebo proč to praská???
Když mám prasklý koutek, beru b-komplex, ale nevím, jestli to pomůže i na ret?
Pokud mě praská ret taky jsi dám b -komplex a mažu balzámy více promastí ret než klasický lůj nebo si koupím klasické kvasnice a sním je .Pokud to máš ,ale často tak klidně zajdi za doktorkou asi na kožní. Měla jsem taky problém v nose jako by stroupek ( tekl mírný snis a dost mě to omezovalo byl suchý a při pohnutí nosem mě to vždy bolelo)a to několik měsíců tak jsem šla na ORL dostala jsem framykoin a pak to za 14 dní bylo v poho a to jsem se trápila snad půl roku.Taky jsem si myslela ,že je to banalita ,ale pohohlo to.
Takže vyzkoušej co chceš a když to nepomůže tak jdi i s takovou banalitou k doktorovy.
Na mazání je nejlepší vazelína,sádlo,klasický jelení lůj(ale ten je tvrdej).
Co je ale důležité,musíš hodně pít…to se mi fakt potvrdilo, jakmile jsem si zlepšila pitný režim, rty mi praskali o 50 % méně.
Ahoj, doporučuju B-kompelx forte, stačí pár dní a bude to ok. Na prasklé rty a koutky, afty… je taky dobré jíst hodně obilovin (ovesné vločky) taky kvasnice (třeba polévku, nebo pomazánku…)
Ahoj, souhlasím s názorama přede mnou a ještě doplním, že dolní ret souvisí s tlustým střevem, horní s tenkým, tak se zkus zamyslet, co jíš a jestli by to nechtělo trochu změnit stravu. Změna pitného režimu taky může problém výrazně zlepšit. Hodně bych promazávala a promašťovala. A když nic nepomůže, tak fakt zajdi k doktorovi, od toho tam přeci jsou, ne?
cancerka píše:
Na mazání je nejlepší vazelína,sádlo,klasický jelení lůj(ale ten je tvrdej).
Co je ale důležité,musíš hodně pít…to se mi fakt potvrdilo, jakmile jsem si zlepšila pitný režim, rty mi praskali o 50 % méně.
Tak to můžu potvrdit, ale není to úplně zpásný - béčko beru, pitný režim mám 2litry denně (převážně čisté vody), rty mažu a stějně se mi spodní ret loupe průběžně celý rok, někdy tak moc, že se nesmím široce smát, protože pak mi ret hned puká
![]()
doktorka mi nic nenašla, mám na rtu hodně tenký epitel, tak to bue asi tím
jo a spojitost se střevem … to by možná stálo za zamyšlení
že by spojitost s hemoroidy?
Ja mam krapet zkusenosti, co se tyce rtu, na koznim mi rekli - mazat bud jelenim lojem - ne placenta apod, nebo vazelinou. Vhodne je i namazat medem. Mazat porad do zhojeni. Osobne mi na rty dela zle slane. Rty po kazdem jidle omyt - ideal prevarena voda. Vitaminy B, ale taky Zinek a Selen. Vitaminy ne v multaku. A neolizovat!!
Je dobré zkusit odstranit příčinu a ne až důsledek. Když je ta příčina známa.
Díky za odpovědi
, zkusím koupit béčko, asi nejprve forte a pak přejít na normální. Pitný režim mám dobrý a stravování jsem nijak radikálně neměnila, takže budu mazat a baštit B-komplex, případně pak přidám zinek+selen, pokud to nepomůže, tak se víc zamyslím nad tím, co jím a nakonec třeba nebudu muset na kožní. ![]()
Holky ale kvasnice bych asi fakt nemohla, vy to někdo jíte jenom tak??? Já akorát v pečivu, buchtách, ale pomazánku?
eviah - tak zkus knedlíčky do polívky, po těch se moje rodina může utlouct, dělám vždy ze 2 kostek a ještě to nestačí ![]()
Někdo tu zmiňoval ten med, to je taky fajn
- a teď jsem někde četla, že se dá mazat popraskaná pusa krémem na popraskané bradavky - tak třeba to bude dobrý tip.
Ahojda dnas jsems timbyla v nemocnici zatim mě dali mast Bepanthenol Plus ale moje zubařka mi řekla že je to na zašití!Takdoufámže mi pomůže. Tak si ji zkus taky koupit!
No to si snad dělala srandu, ne?
Bych mazala a mazala, ale na šití nešla.
Díky za tip na mast. ![]()
Všem díky za tipy a rady!!!
![]()