Pravda o rozvodu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Lucie_Sx píše:
A to se dřív neptal?
Mně ty uvedené vysvětlovačky přijdou tak na míru čtyřletému, ale ne osmiletému.
Osmileté dítě už má tak nějak vědět, že lidi žijí v páru, muž a žena (výjimečně i dva muži nebo dvě ženy), že se do sebe zamilují a jsou spolu rádi a z lásky pak mají děti a jak ty děti vznikají.
Ale taky pravdu o tom, že když se dva přestanou mít rádi nebo si najdou někoho jiného, tak se rozejdou a péči o děti si pak rozdělí.Prostě dětem se má říkat pravda, samozřejmě slušně.
Tohle je pěkné
přesně tak bych si to představovala. Pravdivě, ale věcně a bez zášti ![]()
Příspěvek upraven 06.06.20 v 07:45
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aglája75 píše:
Pravda je leceni si komplexu? Zvlastni uvazovani, pravda je pravda a nikdy bych detem v takovych vecech nelhala… to, ze rekne pravdu nemusi byt stylem “ ten hajz mel milenku” Pokud neumis jednat slusne a s respektem, ale pravdive je to jen tvuj problem:)
Ale prd. Pravda je samozřejmě jediná cesta, ale „to se stává, nerozuměli jsme si“ je taky pravda. Já jsem těmi komplexy naražela na tón příspěvku zakladatelky, ze kterého mi přijde, že to v sobě absolutně nemá vyřešené ![]()
Osobně jsem zastánce věcné, pravdivé komunikace narovinu, ať je dítěti deset nebo tři. Nejsou to blbci. Ale co nesnáším jsou manipulace typu „tvůj tatínek si našel jinou paní a opustil nás“, byť je to taky pravda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jéžiš, tydle rádoby upřímné zpěvědi dítěti… tatínek už se mnou nechtěl být, chtěl bý raději s jinou paní, nnež s námi, tak mminku a tebe opustil…
Tatínek: No, ale maminka už se mnou 2 roky nespala a blbě mi ho kouřila…¨
Maminka: No, to proto že strašně smrděl. A byl furt v práci.
Tatínek: Jo, byl jsem v práci, protože jsem byl jediný, kdo vydělával. A tvoje matka seděla doma na zadku, nic nedělala a nadávala, že nemá peníze
Maminka: Jsem řikala, že si má naít jinou prái. Kde bude jen dopoledne a vydělá dvakrát tolik…
Jako proč by mělo dítě todle poslouchat?
Prostě jsme si nerozuměli. Dětem do toho nic není. Nemá to jednoduchou odpověď ani pro ty dospěláky. Natož to přenášet na dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:Úplná pravda? Když jsou ještě malé?
U nás se dětem pravda říká. Citlivě, věcně, přiměřeně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše: Úplná pravda? Když jsou ještě malé?
Definuj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama přesně tak. U nás by to vypadalo podobně. Ex mi kdysi říkal, že však dětem jednou řekne, že jsem já rozbila rodinu, protože jsem mu nechtěla odpustit. Jo, jeho pohled na věc. Já bych k tomu měla hodně co říct svého. Ale to se dětí netýká a ani to nemůžou pochopit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Definuj.
Co definuj?
Hele, když to nechceš pochopit, tak to kašli.
Pravdu, tu celou, detailní, má každý svoji. Je to hodně individuální. A děti nejsou od toho, aby si mezi těmi pravdami vybíraly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
Co definuj?
Hele, když to nechceš pochopit, tak to kašli.
Pravdu, tu celou, detailní, má každý svoji. Je to hodně individuální. A děti nejsou od toho, aby si mezi těmi pravdami vybíraly.
Jako jestli myslíš celou, úplnou a bezezbytkovou pravdu, tak tu samozřejmě neříkám, protože svou pravdu mám já a svou pravdu má druhá strana.
Ale abych dítěti tvrdila, že jsme si nerozuměli, když šlo o nevěru, tak to zas ne. Jednoduše - tatínek se zamiloval, to se stává. Bylo to těžké, ale zvládli jsme to. Není to vina vás dětí, vás oba milujeme a staráme se o vás. A my se nakonec s tatínkem naučili spolu vycházet a komunikovat, protože být rodič je něco strašně důležitého.
Tečka.
Případně bych z toho vynechala cokoli, co by se nezakládalo na pravdě - to ja nevim, jsk to zakladatelka má.
Určitě bych dítěti nevykládala, že mě ten h-jzl podváděl v těhotenství a bez milosti odkopnul, i když jsem ho prosila, aby to kvůli dětem nedělal. A že mu je ta coura milejší než vlastní děti.
Oboje je přitom pravda, nemyslíš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Jako jestli myslíš celou, úplnou a bezezbytkovou pravdu, tak tu samozřejmě neříkám, protože svou pravdu mám já a svou pravdu má druhá strana.
Ale abych dítěti tvrdila, že jsme si nerozuměli, když šlo o nevěru, tak to zas ne. Jednoduše - tatínek se zamiloval, to se stává. Bylo to těžké, ale zvládli jsme to. Není to vina vás dětí, vás oba milujeme a staráme se o vás. A my se nakonec s tatínkem naučili spolu vycházet a komunikovat, protože být rodič je něco strašně důležitého.
Tečka.
Případně bych z toho vynechala cokoli, co by se nezakládalo na pravdě - to ja nevim, jsk to zakladatelka má.Určitě bych dítěti nevykládala, že mě ten h-jzl podváděl v těhotenství a bez milosti odkopnul, i když jsem ho prosila, aby to kvůli dětem nedělal. A že mu je ta coura milejší než vlastní děti.
Oboje je přitom pravda, nemyslíš?
Je. Ale popravdě bych vynechala i to zamilovaní otce. Obvykle to není blesk z čistého nebe. A pokud bych to chtěla takhle říct, tak jen pokud by u toho byl i otec, aby to mohl případně vysvětlit. Jinak to zavání takovým tím „.. a ten zmetek se zabouchl do nějaké mladé pipiny, nemyslel mozkem a opustil rodinu..“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Říct dítěti pravdu není nic těžkého, chce to jen trochu sebereflexe a pokory. A hlavně s z dítěte nedělat zpovědníka ani náhradního partnera. Ženy a muži jsou před dětmi stejně důležití, takže maminka opravdu není víc, než tatínek, i když se to jistým ženám nelíbí.
Zhrzené ženy nejsou pro dítě zrovna dobrý příklad.
Dítě stejně pravdu pozná, děti nejsou hloupé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Jéžiš, tydle rádoby upřímné zpěvědi dítěti… tatínek už se mnou nechtěl být, chtěl bý raději s jinou paní, nnež s námi, tak mminku a tebe opustil…
Tatínek: No, ale maminka už se mnou 2 roky nespala a blbě mi ho kouřila…¨
Maminka: No, to proto že strašně smrděl. A byl furt v práci.
Tatínek: Jo, byl jsem v práci, protože jsem byl jediný, kdo vydělával. A tvoje matka seděla doma na zadku, nic nedělala a nadávala, že nemá peníze
Maminka: Jsem řikala, že si má naít jinou prái. Kde bude jen dopoledne a vydělá dvakrát tolik…Jako proč by mělo dítě todle poslouchat?
Prostě jsme si nerozuměli. Dětem do toho nic není. Nemá to jednoduchou odpověď ani pro ty dospěláky. Natož to přenášet na dítě.
Už fakt, že matka neumí složitou situaci jednoduše vysvětlit přiměřeně věku vlastnímu dítěti, mě rozesmívá. Takovou maminku bych taky chtěl.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ Souhlasim