Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Potřebovala bych poradit, jak správně formulovat text pro převzetí hypotéky.
Situace je taková, že právě musím refinancovat hypotéku. Jsem na MD, takže místo mne, je hlavním žadatelem můj manžel. Ručí se rodinným domem, který je ale jen v mém vlastnictví. Ráda bych to celé ošetřila sepsáním nějakého dokumentu u notáře, že přestože si hypotéku vlastně bere můj manžel, tak veškeré povinnosti spojené s platbou a řešením nově uzavřené hypotéky přebírám já.
Tedy aby bylo jasné, že pokud bych nesplácela z nějakého důvodu hypotéku, tak aby muž byl z obliga a exekuce a případné nepříjemnosti šly za mou osobou a nesměřovaly k manželovi…
Doufám, že jsem to napsala dostatečně srozumitelně a předem všem moc děkuji za pomoc a případné připomínky nebo zkušenosti
Ještě před uzavřením hypotéky nebo refinancováním přes právníka a soud zažádat o zúžení společného jmění manželů, ovčem nevím, zda to lze i v případě, že jeden z manželů není OSVČ.
To co pises nejde. Nelze si vzit hypoteku nebo uver a pritom byt z obliga. A pokud chapu dobre, pokud si uver bere manzel automaticky podepisujes take. Jedine jak byt manzel bez ruceni je zuzit jmeni a vem si hypoteku pouze ty. Pokud to nejde, tak to nejde nijak. Ani notarem posvecene, ze za tebou jde hypoteka i kdyz si ji bral manzel neni platne, pokud s tim nesouhlasi pisemne veritel, tedy banka. A banka dava hypoteku jemu a ne tobe z nejakeho podstatneho duvodu, nelze pouze brat, ale nezodpovidat. Tak to nefunguje. I kdyz vim, ze to myslis dobre.
Pokud ja vim, dluhy vznikle za trvani manzelstvi jdou za obema a je jedno, co si kde podepisi.. Aspon tak to z exekucniho zakona chapu. Ale posli ten dotaz na info@appo-online.cz a uvidis, jestli se s tim da neco delat…
Ahoj,
Tvůj požadavek je nereálný. Pokud manžel na sebe „bere hypotéku“ - čímž je pro banku hlavním dlužníkem a Ty do toho nemáš být zahrnuta, tak se musí provést rozdělení SJM u notáře, protože jinak dluhy i majetek získané za manželství, patří obou stejně. Ručit samozřejmě Tvým domem na jeho hypotéku lze, ale i tak, pokud bys pak nesplácela, tak zůstává pro banku hlavní dlužník manžel a první nepříjemnosti bude mít on. Při vyhrocení situace by se realizoval prodej zástavy - t. j. Tvého domu, ale prvotně by banka uháněla jeho. Did
Díky všem za reakce a odkaz, tak nějak jsem si myslela, že to nebude úplně jednoduché… Ještě zkusím zajít za právníkem, uvidíme, co mi navrhne, pak dám vědět, jak se to podařilo pořešit.
Třeba se to bude někomu také hodit. Protože dluhy jsou opravdu jen moje, vznikly ještě v době, kdy jsme se s mužem neznali. Teď mi končí fixace hypotéky a musím refinancovat přes jinou banku a bohužel jsem momentálně na MD, takže pro banku bez příjmů. Jediná šance pro refinancování je, že hlavní žadatel je můj muž a já spolužadatel… tak uvidíme.
Ještě jednou všem moc děkuji! ![]()
Teď sis sama odpověděla - jste spolužadatelé a je úplně jedno, kdo je hlavní a kdo skoro bez příjmů. Případný postih se bude dělit rovným dílem mezi vás dva.
Ale pro klid duše se můžeš uklidnit tím, že pokud ty bys nesplácela, stačí, když manžel odmítne platit, a pak by šla automaticky do zástavy nemovitost.
Samozřejmě to není tak jednoduché, ale prostě to padá stejně na tvou hlavu, když nemovitost, kterou ručíte, je tvoje. ![]()
Lepší? ![]()