Právo prarodičů na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ludmila Švarcová
10.2.12 15:55

Máte pravdu .Dnes jsem byla u Simonka ve škole,ale bohužel jsem přišla pozdě,tak jsme jeli k ní do práce aby nám Símu ukázala .Otázky ..proč ho chcete vidět a na co ho chcete vidět.,Co mám na to říct.Zítra má 10té narozeniny tak jsme mu chtěli popřát, ani to nám nedovolí.
Poslala jsem mu sms.Volám mu,ele je stále nedostupný .Budu přemýšlet zda se opravdu neobrátit na advokáta.Děkuji vám za vaší podporu ;) lída

• Citovat
  • Upravit
jarmila švecová
25.1.13 21:53

tchýně dělá to co není ji povoleno

Jo tak mi teda poradte když tchýně dceru psychicky týrala a zhodila ji sebevědomí tak že se boji i něco postavit z kostek nebo kreslit aby to nepokazila počurává se po uhození ze vzteku že se musela odstěhovat za to peklo co nám dělala celých deset let a ted tajně chodí do školky za dcerou a navádí ji proti nám a to soud jako nezajímá, to to mám nechat jen tak být si myslí kráva že sladkostma zahojí rány na duši, nevím si rady :nevim: :,(

• Citovat
  • Upravit
656
25.1.13 22:28
:mavam: :! :mavam:

Příspěvek upraven 25.01.13 v 23:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
25.1.13 22:34
@dana59 píše:
Ludmila je Tvoje matka nebo tchýně :?:

Řekla bych, že nic, když je jedna Švecová a druhá Švarcová a jedna mluví o klukovi (10 let) a druhá o školkové holčičce. Tak bych řekla, že příběhy k sobě nepatří :think:

• Citovat
  • Upravit
656
25.1.13 22:48

@Billi Jééé děkuju, já jsem to rychle přelítla a pěkně jsem se sekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
25.1.13 22:51

@dana59 taky jsem nad tím právě dumala :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
656
25.1.13 23:02
@Ludmila Švarcová píše:
Právo je na nic ,když si matka neuvědomuje co dělá.A soudit se s ní o povolení vídat Símu ,mi příde taky na nic.Zase by v tom lítal jenom Simča.Asi budu rezignovat jako spousta dalších babiček. :think: :mavam: lída

My jsme byli trochu v jiné situaci, nicméně nám přímo soudce říkal, ať podáme žádost o styk prarodičů s vnoučkem, že to prostě schválí. Prostě, je v zájmu vnoučka, aby jste byli spolu ve styku. Být Vámi, nemusíte si vůbec brát žádného právníka, právo máte na Vaší straně. Pokud opravdu jste se vídali do jeho deseti roků a v pohodě, není co řešit. Přeji hodně štěstí a radosti z vnoučka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
656
25.1.13 23:04

@Billi Dííííky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
raději ne
26.1.13 00:11

Milé maminky, dříve než budete bránit svým dětem ve styku s prarodiči, tak se zamyslete, zda k tomu máte opravdu vážný důvod (alkohol, kriminalita…), či zda to děláte jen „na truc“ či z uražené ješitnosti. Prarodiče mají na styk s vnoučaty právní nárok, stejně jako vnoučata mají nárok na dědictví po nich - v případě úmrtí rodiče ;). Pro dítě bývá styk s prarodiči přínosný, většinou se jim věnují více než rodiče, mají větší pochopení (pro lumpárny). Jinak znám případ, kdy 10 leté dítě musí být prarodičům půjčováno na 1 odpoledne týdně, každý 4. víkend na So + Ne a 14 dní o letních prázdninách (soud trval 2 roky).

• Citovat
  • Upravit
656
26.1.13 00:21
@raději ne píše:
Milé maminky, dříve než budete bránit svým dětem ve styku s prarodiči, tak se zamyslete, zda k tomu máte opravdu vážný důvod (alkohol, kriminalita…), či zda to děláte jen „na truc“ či z uražené ješitnosti. Prarodiče mají na styk s vnoučaty právní nárok, stejně jako vnoučata mají nárok na dědictví po nich - v případě úmrtí rodiče ;). Pro dítě bývá styk s prarodiči přínosný, většinou se jim věnují více než rodiče, mají větší pochopení (pro lumpárny). Jinak znám případ, kdy 10 leté dítě musí být prarodičům půjčováno na 1 odpoledne týdně, každý 4. víkend na So + Ne a 14 dní o letních prázdninách (soud trval 2 roky).

Musí, to znamená, že dítě nechce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
raději ne
26.1.13 00:32

Dano59 - Matka dítěte nechtěla, dítě chce. V tomto věku se ptá na názor dítěte i sociálka.

• Citovat
  • Upravit
jana0979
26.1.13 00:48
@raději ne píše:

Pokud jsou prarodiče OK, tak jsou pro děti přínosem, to je pravda, ale…
Když pak čtu jinou diskusi - prarodiče nejeví o vnouče zájem, tak je tam plno přispěvků typu - nemusejí hlídat, není to jejich povinnost…Jsou to vaše děti - ne jejich… atd.,tak nevím jak si to mám přebrat :oops:
Když prarodiče jeví o děti zájem, tak rodiče podle zákona styk umožnit musí.
Jak by asi dopadl soud, kdyby se rodiče soudili, že babí s dědou odmítaj pohlídat :roll: a myslí na tohle vůbec zákon???
Je to úplně stejný, jako když se rodiče můžou vzdát dětí, ale deti rodičů ne - přijde mi to dost padlí na hlavu :zed:.

• Citovat
  • Upravit
656
26.1.13 10:44

@jana0979 Já to vidím tak, že rodiče jsou povinni se o dítě starat. Prarodiče mají vnoučátka pro radost. Oni už své děti vychovali. Pokud chtějí, pohlídají, ale určitě ne z povinnosti. Pokud je dobrý vztah mezi dítětem a prarodiči, tak je přínosem pro dítě a rodič by tomu vztahu neměli bránit. Ani maminka, zvlášť když desetileté dítě k prarodičům samo chce. To, že se dospělí rozkmotří, nemá mít vliv na vztahy dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana0979
26.1.13 13:29

@dana59
Souhlasím s tebou, jen mi přijde trošinku nefér, že někdo má jen práva a žádné povinnosti. :nevim:
Nechápu třeba, že někteří prarodiče vnoučátka ignorují. Moje mamča je z vnoučat poprděná :lol:,ale dokážu i pochopit, že někdo odmítne dát dítko k prarodičům /viz. můj táta :cert: /.
Kdybych mu vnoučata musela dávat a ještě mu je vozit, tak to radši emigruju…
Jenže on přínos pro mé děti opravdu není :poblion:.
Neplatil výživný, chlastá a má blbý keci :mrgreen:.
Neustále řeší počet mých dětí, přitom měl sám tři a ani o jedno se pořádně nepostaral :cert:.
Když jsem u něj byla, aby mamka neporušovala ten slavnej zákon, tak jsem celý dny od babky (jeho mamky) poslouchala, že je ráda, že má alespoň jednu dceru a že bude mít ve stáří někoho, kdo se o něj postará :cert:.
Tak s tím ať počítá - zákon/nezákon :pankac:.
Ještě jedna perlička - babka mi koupila zlatej prstýnek (oni pořád jen zlato, zlato a zlato - normálně na palici),bylo mi zhruba 10let a já musela chodit po vesnici a všem ho ukazovat, ale že mamča mi nemá na boty, protože táta víc jak půl roku neposlal prachy, jsem říct nesměla :roll: :roll:.

• Citovat
  • Upravit
2745
26.1.13 23:32

...

Jak už tady někdo zmiňoval, § 27 odstavec 4 Zákona o rodině říká, že „Vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci.“
Je na posouzení soudce, jak široký styk má být - někdy to může být hodina týdně na návštěvu, někdy to může být i týden o prázdninách - známé jsou oba typy případů a jistě jsou možné i jiné úpravy (včetně např. svěření dítěte do péče prarodičů, viz § 45 odstavec 1). Záleží skutečně na tom, jaké jsou poměry v té které rodině (otec mrtvý, matka v kriminále apod.).

Situace, kdy otec dává dítě k rodičům, to je kvalitativně něco jiného, styk dítěte s otcem je, jak vyplývá z popisu, určen pro styk dítěte s otcem a ne pro styk dítěte s prarodičem. Pokud otec „svůj“ čas využívá tak, že dítě nechává u prarodičů, činit tak jistě může, ovšem matka má možnost toto jeho počínání napadnout soudní cestou s tím, že styk neplní svůj účel (styk s otcem). Je pak zase na posouzení soudu co a jak je v zájmu dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí