Právo prarodičů na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
7.2.13 08:18
@katalyzator píše:
Jak už tady někdo zmiňoval, § 27 odstavec 4 Zákona o rodině říká, že „Vyžaduje-li to zájem dítěte a poměry v rodině, může soud upravit styk dítěte s prarodiči a sourozenci.“
Je na posouzení soudce, jak široký styk má být - někdy to může být hodina týdně na návštěvu, někdy to může být i týden o prázdninách - známé jsou oba typy případů a jistě jsou možné i jiné úpravy (včetně např. svěření dítěte do péče prarodičů, viz § 45 odstavec 1). Záleží skutečně na tom, jaké jsou poměry v té které rodině (otec mrtvý, matka v kriminále apod.).Situace, kdy otec dává dítě k rodičům, to je kvalitativně něco jiného, styk dítěte s otcem je, jak vyplývá z popisu, určen pro styk dítěte s otcem a ne pro styk dítěte s prarodičem. Pokud otec „svůj“ čas využívá tak, že dítě nechává u prarodičů, činit tak jistě může, ovšem matka má možnost toto jeho počínání napadnout soudní cestou s tím, že styk neplní svůj účel (styk s otcem). Je pak zase na posouzení soudu co a jak je v zájmu dítěte.

Já mám právě tento problém otec kdyz ma syna..tak pokažde je u mamky s malým…je to už rok co to takhle provozuje..syn nemá porádne zazeni u nej…otec ma vse zarizene u mamky stravu pleny atd..je to hnus…Já uz jsem se s tim nejak smirila ale je mi lito maleho ze mu pletou hlavu…nevi kde je doma :(

• Citovat
  • Upravit
ANT1
7.2.13 08:44

Měla by jsi, pokud tak neučiníš, tak soud ti to uloží. Pokud to někdo k soudu dá.

Každopádně, nerozhoduj za své dítě v tom ohledu, pokud ty máš s nimi problém. Zde to chce trochu objektivy, přeci jen zatajit otce/rodinu, atd. Se ti může jednou nemile vrátit a dítě ti podřadně vyčte. Takže v budoucnu to nechej víc na něm, zda chce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.2.13 08:55
@ANT1 píše:
Měla by jsi, pokud tak neučiníš, tak soud ti to uloží. Pokud to někdo k soudu dá.Každopádně, nerozhoduj za své dítě v tom ohledu, pokud ty máš s nimi problém. Zde to chce trochu objektivy, přeci jen zatajit otce/rodinu, atd. Se ti může jednou nemile vrátit a dítě ti podřadně vyčte. Takže v budoucnu to nechej víc na něm, zda chce.

Ja to nechavam tak jak to je nikdy bych nedopustila aby me dite zavrhlo kvuli tomu..proto s tim bojuju já vnitrne a syn se pak rozhodne sam!!

• Citovat
  • Upravit
ANT1
7.2.13 09:02

Nemyslím si, že by tě zavrhlo, ale stačí i výčitky.

Já bych v klidu umožnil styk, ale s tvojí účastí. Pokud nemáš přikázáno mu ho dávat soudem. Pokud chce bez tebe, ať si to dá k soudu. Pokud nemáš důvěru, jak s dítěm zachází. Zkušenější zde asi poradí více.

• Citovat
  • Upravit
2745
7.2.13 09:42

...

@Anonymní píše:
Já mám právě tento problém otec kdyz ma syna..tak pokažde je u mamky s malým…je to už rok co to takhle provozuje..syn nemá porádne zazeni u nej…otec ma vse zarizene u mamky stravu pleny atd..je to hnus…Já uz jsem se s tim nejak smirila ale je mi lito maleho ze mu pletou hlavu…nevi kde je doma :(

Nebojte se, dítě pozná, kde má domov a kde je na návštěvě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
7.2.13 11:42
@katalyzator píše:
Nebojte se, dítě pozná, kde má domov a kde je na návštěvě…

To potvrzuju z vlastní zkušenosti dětské (pravidelně „odkládána“ k prarodičům, protože nebyla školka) i dospělé (jako matka). Já bych hlavně byla ráda, že tam je někdo, kdo se o dítě stará a má ho rád a ten někdo je babička. Otec na tohle dojede sám, ten vztah k dítěti musí budovat, živit, děcka nejsou blbá. Dokonce i jiná pravidla nejsou na škodu, co je rozhodně na škodu tahat dítě do konfliktu rodičů, to škodí dítěti mnohem víc než pobyt u milující babičky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky